Rochiile spectaculoase în care au defilat vedetele pe covorul roșu de la Cannes 2022

Numeroşi actori în fracuri negre şi actriţe purtând rochii de seară elegante i-au impresionat pe localnicii din sudul Franţei marţi după-amiază, odată cu deschiderea oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Cea de-a 75-a ediţie a celui mai mare festival cinematografic din lume a readus vedetele de la Hollywood pe Riviera Franceză la jumătatea lunii mai, în pofida faptului că numărul cazurilor de COVID-19 a reînceput să crească în mai multe regiuni ale lumii.

Festivalul de la Cannes a ţinut întotdeauna la respectarea tradiţiilor, dar, în acest an, organizatorii au relaxat puţin regulile şi au încheiat parteneriate cu sponsorii digitali Brut şi TikTok şi au ales să prezinte în seara de deschidere un film franţuzesc cu zombi, „Coupez!” („Final Cut”), regizat de Michel Hazanavicius.

Această ediţie a Cannes-ului este, de asemenea, cel mai amplu eveniment cinematografic organizat de la începutul pandemiei de coronavirus, reunind numeroşi reprezentanţi ai acestei industrii şi un număr mare de spectatori. Ediţia din 2020 a fost anulată, iar cea din 2021 a fost amânată pentru luna iulie şi organizată într-un format relativ redus din cauza îngrijorărilor cauzate de COVID-19, scrie digi24.ro.

Marţi după-amiază, pe covorul roşu de la Cannes 2022, unde puţine vedete au purtat măşti sanitare, ca şi cum pandemia ar fi fost doar o amintire îndepărtată, au păşit numeroase staruri franceze şi personalităţi ale industriei cinematografice, inclusiv protagoniştii din „Final Cut”, actorii Romain Duris şi Berenice Bejo, precum şi preşedintele juriului festivalului, Vincent Lindon – un actor veteran francez, care a jucat recent în filmul „Titane”, regizat de Julia Ducournau şi recompensat anul trecut cu trofeul Palme d’Or. Pe covorul roşu au fost prezenţi şi ceilalţi membri ai juriului, printre care s-au aflat Asghar Farhadi, Joachim Trier, Rebecca Hall, Jeff Nichols şi Noomi Rapace. Au foste prezente şi actriţa premiată cu Oscar Julianne Moore, Eva Longoria şi una dintre vedetele filmului „No Time to Die”, Lashana Lynch.

O primire demnă de un mare star i-a fost rezervată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat la ceremonia de deschidere prin intermediul unui streaming video, în timpul căruia a vorbit despre războiul din ţara lui. „Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus preşedintele ucrainean, referindu-se la Vladimir Putin. „Vom câştiga acest război. Glorie Ucrainei!”, a adăugat el.

În interiorul Palais des Festivals et des Congres din Cannes, puţini spectatori au purtat măşti sanitare. Discuţiile despre numărul persoanelor fără măşti sanitare care îl depăşeşte pe cel al persoanelor care poartă astfel de măşti au devenit o temă recurentă la Cannes, de la terasele locale şi până în sala de presă, unde juriul s-a reunit marţi după-amiază în faţa jurnaliştilor, care nici ei nu purtau acest obiect de protecţie sanitară. Oficialii festivalului au precizat că această abordare „liberă” din domeniul măsurilor de siguranţă este în concordanţă cu normele sanitare adoptate în Franţa, unde numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere. Totuşi, organizatorii au menţionat creşteri ale infectărilor cu noul coronavirus în oraşe precum New York şi Los Angeles, unde locuiesc mulţi dintre actorii şi regizorii care sunt prezenţi la Cannes în acest an.

Deşi organizatorii festivalului au semnat un contract de parteneriat cu TikTok, ei au menţinut totuşi regula privind interdicţia de a face selfie-uri pe covorul roşu. Dacă un participant încearcă totuşi să îşi facă repede un selfie, unul dintre angajaţii festivalului îl va deposeda imediat de telefonul mobil.

Marţi seară, organizatorii de la Cannes i-au acordat un Palme d’Or onorific actorului american Forest Whitaker, care a fost recompensat în timpul ceremoniei de deschidere. Forest Whitaker a câştigat premiul de interpretare masculină la Cannes în anul 1988 cu rolul jucat în filmul „Bird”, regizat de Clint Eastwood.

„Este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici alături de voi şi să celebrăm împreună puterea artiştilor, purtătorii torţelor lumii, care spun povestea omenirii”, a declarat starul american.

Spectatorii din sală au reacţionat cu multă emoţie atunci când Forest Whitaker s-a referit şi la pandemia de coronavirus, spunând că „vieţile noastre, ale tuturor, au fost schimbate în perioada de izolare la domiciliu”.

„Timp de mulţi ani, vom procesa trauma provocată de ceea ce ni s-a întâmplat. Pentru a găsi un sens în toate aceste lucruri, prin intermediul magiei viselor şi al imaginaţiei”, a adăugat starul american.

Gazda principală a ceremoniei de deschidere, actriţa franceză Virginie Efira, protagonista filmului „Benedetta”, s-a referit în discursul ei la contextul politic complicat în care are loc festivalul din acest an. Purtând o rochie elegantă, ea a vorbit despre puterea filmelor de a deschide minţile oamenilor în perioade întunecate.

Selecţia Oficială a Festivalului de la Cannes 2022 conţine o varietate largă de filme şi include unele dintre cele mai aşteptate titluri ale anului, precum „Crimes of the Future Past”, de David Cronenberg, „Top Gun: Maverick”, de Joseph Kosinski, şi „Armageddon Time”, de James Gray. În competiţia pentru trofeul Palme d’Or se află şi regizorul român Cristian Mungiu, selectat în acest an cu filmul „R.M.N.”.

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 17-28 mai.

Indemnizația unică la naștere va crește până peste 21 mii lei

„Știu că veniturile sunt cea mai mare preocupare a oamenilor. Vă asigur că a Guvernului – tot. Suntem alături de cetățeni și venim cu ajutor mai mare când este nevoie și că direcția în care ne mișcăm este în interesul oamenilor – să creștem treptat veniturile tuturor moldovenilor”, a spus Premierul Dorin Recean, informează oficial.md.

Astfel, el a anunțat că, Legea bugetului asigurărilor sociale în 2025 include:

Indexarea pensiilor:

De la 1 aprilie 2025, pensiile și prestațiile sociale sub 16.100 lei vor fi indexate cu 6,1%.

Creșterea pensiei minime:

De la 1 mai 2025, pensia minimă pentru limită de vârstă va fi de 3.300 lei pentru persoanele cu stagiu de cotizare (40 de ani). Implementăm inițiativa președintei Maia Sandu.

Victimele represiunilor politice:

Majorare de 250 lei la alocația lunară de stat.

Sprijin pentru familii:

De la 1 ianuarie 2025, indemnizația unică la nașterea copilului va crește la 21.350 lei.

Un polițist de frontieră a înfruntat flăcările pentru a salva un copil

Un polițist de frontieră de la PTF Leușeni, a demonstrat ce înseamnă să fii un adevărat erou, punându-și viața în pericol pentru a salva un copil din flăcările ce cuprinseseră un apartament, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Vigilența și simțul responsabilității acestui angajat s-au dovedit esențiale atunci când a observat fumul dens care ieșea dintr-un apartament de la primul etaj al blocului unde locuiește. Fără ezitare, a acționat imediat, conștient de gravitatea situației. Împreună cu un alt locatar, a alergat spre apartamentul în flăcări, unde au găsit o minoră inconștientă, aflată într-o stare critică din cauza inhalării de fum.

Intervenția rapidă a polițistului de frontieră a făcut diferența dintre viață și moarte. Salvatorii și echipele de urgență de la Direcția pentru Situații de Urgență și Ambulanță au ajuns la scurt timp, iar fetița a fost preluată și stabilizată. Datorită curajului și spiritului său de sacrificiu, copila se află acum în afara oricărui pericol.

Agent-șef principal Denis Cebotari s-a învrednicit de o diplomă și un trofeu din partea Consiliului raional Ungheni pentru curajul, bărbăția și spiritul de sacrificiu, manifestate în timpul intervenției.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră se mândrește de eroismul și dăruirea colegului nostru. Acest exemplu ne demonstrează încă o dată cât de dedicați sunt polițiștii de frontieră în a proteja comunitatea, nu doar la frontieră, ci și în fața pericolelor din viața de zi cu zi.

Serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, iar înregistrarea căsătoriei va fi posibilă și la notar

Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.„Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean. O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.Prin acest proiect, Ministerul Justiției, în colaborare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Guvernare Electronică, urmăresc să simplifice procesarea cererilor și să reducă birocrația. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii mai eficiente și interacțiuni mai facile cu autoritățile.

Războiul din Ucraina a determinat NATO să înfiinţeze un grup tactic al Alianţei în România: „Misiunea noastră este să apărăm şi să prevenim”
Articolul anterior
Ucraina a confiscat aproape toată averea oligarhului rus Mihail Fridman, estimată la 12,9 miliarde $: „Nu am din ce trăi”
Articolul următor