România ar putea avea un parc solar plutitor. Singurul din regiune a fost inaugurat recent în Albania

Companiile norvegiene Statkraft și Ocean Sun au anunțat finalizarea primului parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei, pe un lac din Albania. Și în România se discută despre un astfel de proiect, în Olt. Ce avantaje ar avea față de parcurile solare ”clasice”?

România ar putea avea un parc solar plutitor. Singurul din regiune tocmai a fost inaugurat în Albania

Parcul fotovoltaic plutitor de pe lacul Gramș, în centrul Albaniei, a fost inaugurat la mijlocul lunii februarie, după ce deschiderea sa a întârziat din cauza unei furtuni care a provocat daune majore, în 2021. Cu o putere instalată de 2 MW, e primul proiect de acest tip din regiune, scrie Balkan Green Energy News, mai există câteva proiecte pilot în Turcia.

Lacul de acumulare pe care a fost instalat proiectul – practic, 4 insule artificiale circulare pe care sunt instalate panourile, fiecare cu o capacitate de 0,5 MW – ține de hidrocentrala Banja, construită și operată tot de Statkraft. Compania norvegiană are, de altfel, cel mai mare portofoliu de hidrocentrale din Europa.

În vara anului trecut, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, vorbea despre un proiect similar pe lacul de acumulare de la Ipotești, județul Olt. Acesta ține de Hidroelectrica, iar oficialul spunea atunci că până la sfârșitul lui 2022 va fi desemnat un constructor al proiectului, complementar cu hidrocentrala de la Ipotești. Nu s-a mai anunțat însă nimic despre acest proiect de atunci și până azi.

Riscurile și avantajele parcurilor solare plutitoare

Parcurile fotovoltaice plutitoare vin cu avantaje, dar și cu riscuri. Ele nu ocupă terenuri agricole, iar prețul nu e mult mai mare decât cel al unui parc solar normal. Pot reduce evaporarea apei din lacurile pe care sunt instalate și sunt mai eficiente -cu până la 15% – deoarece pot fi răcite cu ajutorul apei.

Pe de altă parte, astfel de parcuri sunt mai expuse fenomenelor meteo extreme, așa cum s-a întâmplat cu cel din Albania. De asemenea, încă se discută despre efectelor asupra mediului, deoarece la umbra pe care o produc se pot dezvolta alge toxice.

În Bulgaria, un proiect de acest fel pe lacul de acumulare Ogosta, plănuit de compania germană Profine Energy, a generat proteste ale localnicilor – mai ales pescarilor. Aceștia susțineau că parcul solar plutitor ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Pe lângă România, Grecia și Muntenegru mai discută despre proiecte similare. Însă, momentan, cele mai mari proiecte de acest tip sunt în China.

sursa

Un moldovean, arestat în Italia pentru jafuri și un omor. Imagini horror publicate de presa italiană

Un moldovean a fost reținut de oamenii legii italieni. Acesta a jefuit mai mulți trecători pe străzile din orașul Mestre. Una dintre victime a murit, după ce a decis să-l confrunte. Imaginile horror au fost publicate de cotidianul Corriere della Sera, scrie evz.ro.

Bărbatul de 48 de ani, cetățean al Republicii Moldova, a fost reținut pe urme fierbinți.  Acesta a încercat să smulgă geanta unei femei. Tragedia a avut loc pe strada Aleardi, în Mestre. Ultima a început să strige, iar atacatorul a amenințat-o. Pentru că victima nu s-a conformat, a scos cuțitul și a tăiat-o pe față. Femeia s-a ales cu o rană adâncă în regiunea obrazului.

Un alt caz vizează un atac asupra unui turist japonez, pe care, de asemenea, l-a rănit. Rănile nu prezintă, din fericire, risc pentru viață. Din păcate, însoțitorul acestuia, care a sărit să-i ia apărarea, și-a pierdut viața, după ce a primit o împunsătură de cuțit în organe vitale.

Conform Corriere della Sera, victima avea doar 26 de ani, iar medicii nu au reușit să-l readucă la viață.

Giacomo Gobbato este deplâns de toată țara. Sute de mesaje de condoleanțe au fost expediate familiei sale. Oamenii spun că era un artist desăvârșit atât în arta tatuajului, cât și în muzică.

Acesta urma să cânte cu trupa sa, Four Sound, chiar în ziua în care a fost omorât.

„Giacomo a murit pentru că nu s-a întors cu spatele, nu s-a prefăcut că totul este bine pentru că a fost un frate generos care a luptat zilnic împotriva nedreptății, pentru o lume mai dreaptă și fără discriminare”, au scris prietenii săi.

Conform presei italiene, Giacomo Gobbato este fiul unui antreprenor din Jesolo. A absolvit școala de artă, iar în ultima perioadă lucra într-un atelier din Vicenza.

Vom fi martorii unui spectacol pe cer: Pământul va avea o a doua Lună mai mică

Atracția gravitațională a Pământului va face ca un asteroid să orbiteze în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, scrie observatornews.ro.

Asteroidul 2024 PT5, de lungimea unui autobuz va fi capturat de atracția gravitațională a Pământului și va orbita în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, din 29 septembrie până pe 25 noiembrie, devenind astfel o ”mini-Lună”, scrie The Guardian.

Ulterior, asteroidul va reveni în centura de asteroizi care se rotește în jurul Soarelui.

Irina Rimes și Emilian Crețu au ajuns într-un manual de limbă engleză alături de Napoleon, Barack Obama și Einstein

Actorul Emilian Creți și îndrăgita interpretă originară din Moldova, Irina Rimes, au ajuns într-un manual de limbă engleză alături de Napoleon, Barack Obama și Einstein. Acest lucru l-a descoperit o internaută, informează unica.md.

Femeia a postat într-un story imagini de la un exercițiu dintr-un manual, în care elevii trebuiau să facă o scurtă descriere a personajelor din fotografii.

Emilian Crețu este un îndrăgit actor din Republica Moldova cu peste 550 de mii de urmăritori pe Instagram. Iar Irina Rimes este o cunoscută interpretă de la noi, cu frumoasă carieră peste Prut, care are milioane de vizionări pe YouTube.

S-au născut cu corpurile lipite, dar medicii au reușit să le separe. Cum arată acum cele două surori, la 17 ani
Articolul anterior
Secretul tinereții, descoperit de un medic celebru! A reuşit să întinerească cu 20 de ani! Ce face în fiecare zi
Articolul următor