Companiile norvegiene Statkraft și Ocean Sun au anunțat finalizarea primului parc fotovoltaic plutitor din sud-estul Europei, pe un lac din Albania. Și în România se discută despre un astfel de proiect, în Olt. Ce avantaje ar avea față de parcurile solare ”clasice”?
Parcul fotovoltaic plutitor de pe lacul Gramș, în centrul Albaniei, a fost inaugurat la mijlocul lunii februarie, după ce deschiderea sa a întârziat din cauza unei furtuni care a provocat daune majore, în 2021. Cu o putere instalată de 2 MW, e primul proiect de acest tip din regiune, scrie Balkan Green Energy News, mai există câteva proiecte pilot în Turcia.
Lacul de acumulare pe care a fost instalat proiectul – practic, 4 insule artificiale circulare pe care sunt instalate panourile, fiecare cu o capacitate de 0,5 MW – ține de hidrocentrala Banja, construită și operată tot de Statkraft. Compania norvegiană are, de altfel, cel mai mare portofoliu de hidrocentrale din Europa.
În vara anului trecut, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, vorbea despre un proiect similar pe lacul de acumulare de la Ipotești, județul Olt. Acesta ține de Hidroelectrica, iar oficialul spunea atunci că până la sfârșitul lui 2022 va fi desemnat un constructor al proiectului, complementar cu hidrocentrala de la Ipotești. Nu s-a mai anunțat însă nimic despre acest proiect de atunci și până azi.
Riscurile și avantajele parcurilor solare plutitoare
Parcurile fotovoltaice plutitoare vin cu avantaje, dar și cu riscuri. Ele nu ocupă terenuri agricole, iar prețul nu e mult mai mare decât cel al unui parc solar normal. Pot reduce evaporarea apei din lacurile pe care sunt instalate și sunt mai eficiente -cu până la 15% – deoarece pot fi răcite cu ajutorul apei.
Pe de altă parte, astfel de parcuri sunt mai expuse fenomenelor meteo extreme, așa cum s-a întâmplat cu cel din Albania. De asemenea, încă se discută despre efectelor asupra mediului, deoarece la umbra pe care o produc se pot dezvolta alge toxice.
În Bulgaria, un proiect de acest fel pe lacul de acumulare Ogosta, plănuit de compania germană Profine Energy, a generat proteste ale localnicilor – mai ales pescarilor. Aceștia susțineau că parcul solar plutitor ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Pe lângă România, Grecia și Muntenegru mai discută despre proiecte similare. Însă, momentan, cele mai mari proiecte de acest tip sunt în China.