Guvernul Florin Cîțu a fost demis, marți, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Cabinetul PNL-UDMR a fost demis cu cel mai mare număr de voturi înregistrat după 1990, transmite Stiripesurse.ro.
Guvernul Cîțu a spart recordul înregistrat de fostul Guvern Orban care a fost demis în 2020 cu 261 de voturi.
Ce urmează după ce a picat Guvernul României
Acum, Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.
Dacă două propuneri consecutive de premier sunt respinse, președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate, nu mai devreme de 60 de zile.
Ce prevede Constituția după căderea guvernului Cîțu
Constituția României prevede că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele Klaus Iohannis poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.