La Chișinău a fost lansat primul centru de suport în afaceri pentru tineri – Youth4Entrepreneurship

Lansarea Centrului de suport în afaceri pentru tineri Youth4Entrepreneurship (Y4e) a avut loc pe 28 septembrie 2021, ora 15:00 la Digital Park. Scopul centrului de suport în afaceri este să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din regiunea Centru prin consolidarea capacităților de business ale tinerilor antreprenori să lanseze afaceri noi sau să dezvolte afacerile existente. Y4e urmează să ofere tinerilor antreprenori o educație de business relevantă și practică, prin oferirea instrumentelor digitale și inovative de elaborare, dezvoltare și testare a ideilor de business, și inclusiv, prin susținerea și facilitarea accesului la resurse financiare, investitori, parteneri.

Programul evenimentului de lansare a Y4e a cuprins o prezentare a misiunii, obiectivelor și activităților ce urmează să se desfășoare în cadrul centrului de suport în afaceri pentru tineri. Acesta a oferit o platformă de discuție dintre echipa de implementare, antreprenori și potențialii beneficiari în vederea alinierii inițiativelor Y4e la interesele și necesitățile tinerilor.

Aurelia Salicov, președintele Fundației „Youth Development for Innovation”, în mesajul de bun venit, a subliniat importanța deschiderii Y4e pentru tinerii antreprenori, menționând că acesta va contribui la îmbunătățirea perspectivelor economice regionale și va crea oportunități pentru tineri de a-și urmări aspirațiile acasă.

Ana Ciurac, coordonatoarea programului în cadrul Fundației Est-Europene, a menționat că acest centru de suport în afaceri este primul lansat în cadrul acestui proiect, fapt pentru care a felicitat echipa de implementare Y4e. De asemenea, ea a precizat că în cadrul unui proiect precedent finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat în 2018-2020, au fost deschise șase centre de suport în afaceri, trei dintre care au obținut granturi și în proiectul curent, iar altele trei sunt în proces de constituire. Fundația Est-Europeană are convingerea că aceste centre de suport vor consulta tinerii și potențialii antreprenori în aceste vremuri grele afectate de criza economică, vor presta servicii gratuite și contra plată pentru a susține sectorul întreprinderilor mici și mijlocii.

Youth4Entrepreneurship este implementat de către Fundația „Youth Development for Innovation”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”, în parteneriat cu Digital Park și StarNet.

Ieftiniri generoase la carburanţi

Ieftinirile la carburanți continuă. Asftel, conform prețurilor afișate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), mâine, 15 mai, șoferii vor plăti cu 28 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru cel de motorină – cu 16 bani, scrie unimedia.info.

Așadar, litrul de benzină va costa 25,41 lei, iar cel de motorină 20,79 lei.

S-a dat drept femeie și a ademenit un cetățean străin pe rețelele de socializare. Ulterior, l-a răpit și l-a lăsat fără bani

Un bărbat de 29 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și răpire de automobil.

Suspectul, locuitor al satului Chetrosu din raionul Drochia ar fi găsit o modalitate simplă de a face bani. Şi-a făcut un cont de facebook fals, în care s-a dat drept femeie şi a intrat în conversaţie cu un bărbat din altă țară, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova, în Drochia. 

Astfel, la data de 4 mai, bărbatul de  28 de ani, a venit de peste hotare în orașul Drochia unde a fost întâlnit de suspect care s-a dat drept verișorul femeii, cu pretextul că îl duce la ea. Acesta a urcat pe motocicleta suspectului și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.

Ajunși în extravilanul satului Zgurița, la o clădire abandonată, suspectul a speriat bărbatul cu o armă asemănătoare celei de vânătoare, de model necunoscut, efectuând un foc vertical, după care a îndreptat arma în direcția victimei, cerându-i să-i predea toate bunurile și banii pe care îi are la el. Astfel, bărbatul a fost deposedat de bunuri și bani ce constituie echivalentul a 30 606,27 de lei. Apoi, l-a dezbrăcat de geacă și cu forța l-a dus în subsolul clădirii, unde l-ar fi legat la mâini și picioare de un pilon din beton, după care a plecat într-o direcție necunoscută. 

După câteva ore, victima a reușit să se dezlege și a ajuns într-un sat, unde a apelat după ajutor la săteni, aceștia anunțând imediat Poliția. 

Ca urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate de ofițerii de  investigație ai INI, în comun cu Inspectoratul de poliție Drochia, sub conducerea procuraturii raionului, suspectul a fost identificat. Mai mult, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi implicat și  într-un caz de  răpire de automobil, în noaptea de 6 spre 7 mai. Acesta ar fi pătruns într-o  gospodărie din satul Șuri, de unde ar fi sustras un Mercedes Vito.

În baza unei informații operative precum că suspectul se ascunde  în Chișinău, la 8 mai oamenii legii l-au reținut pe o stradă din capitală.  De asemenea a fost ridicat și autoturismul răpit. La fel, s-a stabilit că bănuitul intenționa  să  părăsească ilegal țara. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru  furt și jaf, iar în martie 2024, a fost  eliberat din instituțiile penitenciare ale Franței și deportat în Republica  Moldova. 

În continuare membrii grupului de lucru  întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală,  pentru întărirea bazei probatorii, precum și depistarea armei de foc folosită la comiterea infracțiunii.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

România: Guvernul Cîțu a fost demis
Articolul anterior
Transformarea digitală a educației continuă
Articolul următor