Rugați-vă pentru toți bolnavii! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfîntul Haralambie pe Boale

Sărbătoare la creștinii ortodocși de stil vechi! Astăzi este cinstit Sfîntului Haralampie, cel mai bătrîn mucenic dintre cei prăznuiți de creștini.

Conform datelor Haralambie, ar fi trăit în secolele I, II, III-lea d.H., iar aceasta nu e o greşeală de tipar, într-adevăr stareţul a reuşit să trăiască în 3 secole, căci în anul 202 se zice ca ar fi împlinit 113 ani. A rămas în istorie pentru puterea credinţei sale şi ardoarea cu care propovăduia sfintele învăţături creştine, a ajuns episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică. Prins şi jupuit de viu pentru credinţa în Hristos, sfîntul le-a spus prigonitorilor săi: „Vă mulţumesc vouă fraţilor că, jupuind trupul meu cel vechi şi bătrîn, mi-aţi înnoit sufletul cu haina cea noua a suferinţei pentru Mîntuitor şi pentru biserica sa”. Supus unor chinuri groaznice, Haralambie a murit la închisoare, primind astfel cununa muceniciei.

Sfîntul apare în diverse ipostaze în legendele predecesorilor noștri. Într-o astfel de legendă Haralambie este chinuit groaznic de un împărat păgîn pentru a se lăsa de legea creștinească; fidel pînă la capăt credinței sale, sfîntul va fi tăiat bucăţi, nu înainte însă ca Dumnezeu să-i fi îndeplinit ultima și unica sa dorință, formulată chiar de către sfînt: „Cel ce va ține ziua mea și va posti-o, de acela să nu se apropie nici o boală”. Dintr-o altă legendă, aflăm că oamenii au vrut ca ciuma să fie pusă sub mîna și stăpînirea Sfîntului Haralambie.

Sf. Haralambie este sărbătorit la 10.02/23.02 este considerat pînă azi stăpînul și purtătorul tuturor bolilor, în special al ciumei, ziua sa fiind păzită ca și oricare altă mare sărbătoare; drept urmare, despre cei care munceau în această zi se credea că se îmbolnăvesc nu duрă mult timp.

În Europa, ciuma a fost adusă din Orient în primele veacuri după Hristos, tocmai cînd, cînd trăia Sfîntul Haralambiе. În perioada creștină erau oficiate anumite slujbe și rugăciuni către icoana Sfîntului Haralambie, care au înlocuit majoritatea practicilor şi superstiţiilor.

Obiceiuri. Tradiții. Superstiții. Potrivit mentalității arhaice spiritul ciumei se întrupa într-o „urîciune de babă” numită uneori Mama Mușa. Potrivit unei legende baba în miniatură ar fi fost băgată într-o nucă, Sfîntul Haralambie purtînd tot timpul această nucă în sîn; uneori, sfîntul îi dădea drumul pentru a mînca rădăcini, ghindă sau pădure tînără, iar cînd vedea că răutate în lume e prea multă, o mai scăpa și printre oameni.

Oamenii au avut diverse forme de a se apăra de ciumă pe parcursul veacurilor: organizau ospețe copioase în mijlocul drumului, crezînd că ciuma se va sătura și va pleca; confecționau o așa-numită „cămașă a ciumei”, aceasta se făcea într-o singură noapte de nouă babe și dintr-un singur caier de cînepă, cu care se îmbrăca bolnavul.

Deoarece Sf. Haralambie a fost păstor, el era considerat apărător al oamenilor şi vitelor de boli, dar şi de fiarele pădurii. Femeile făceau un colăcel, îl coceau înainte de răsăritul soarelui, îl rupeau în patru bucăţi, aruncîndu-le în cele patru vînturi. Se mai zice că Sfîntul ar fi lăsat cu limbă de moarte, că unde se va găsi o bucăţică din trupul lui, locul acela va fi în veci ferit de ciumă. Mai este considerat şi sfîntul care ia sufletul omului. De aceea, celui care lucrează îi iese sufletul cu chinuri. Se dau de pomană colivă, covrigi, lumînări pentru paza vieţii şi a gospodăriei. Se stropeau cu apa sfinţită grădinile şi vitele; boii nu se înjugau. Se dă de pomană pentru acei care n-au murit de moarte bună; se ducea colivă la biserica sau grîu curat; boabele sfinţite de preot se dădeau vara la păsări, ca să nu le atingă boala. Oamenii duceau colaci la biserica, ca să fie sfinţiţi şi mănîncau din ei cînd erau bolnavi. Cu coliva sfinţită se ungeau pomii la tulpini, ca să nu se usuce în timpul verii. Se mai credea, că cine ţine această sărbătoare are parte de cai buni şi sănătoşi, nu le şchiopătează vitele şi nu le mănînca lupii.

Deși ciuma nu mai face astăzi ravagii ca altădată, e bine ca Sfîntului Haralambie sau Ziua Ciumei din 10.02/23.02 să fie ținută pentru mult prea multele boli, care ne afectează sănătatea. În acest sens, să ne aibă Sfîntul Haralambie mereu în paza sa.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Caz șocant în Chișinău! O tânără, găsită într-o baltă de sânge, cu gâtul tăiat, în baia unui apartament. Ce spune soțul victimei
Articolul anterior
Lacrimi de durere la Boldureşti! Mihăiță, băiatul ucis de primarul satului, condus pe ultimul drum
Articolul următor