Rugurile din anvelope sunt interzise în Noaptea de Înviere. Amenzi de până la 10.000 lei

Rugul de Paște este un element al nopții Învierii Domnului, acest ritual fiind cunoscut sub numele de „Denii” și poartă, de-a lungul timpului, un mesaj de purificare, ce simbolizează alungarea spiritelor rele. Această cutumă este criticată în permanență și de clerul bisericesc, care afirmă că acest obicei este de origine păgână.

separator

În trecut, pentru rugurile de Paşti erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Astfel, aspectul de „purificare” s-a transformat în unul de poluare, având în vedere că produsele dezintegrării anvelope uzate de cauciuc sunt foarte nocive, se arată într-un counicat emis de către Ministerul Mediului

Specialiştii atenţionează că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană 23 substanţe chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice.

Respirarea fumului negru este nocivă şi poate cauza bronşită, astmă, intoxicaţii pulmonare sau boli ale sistemului nervos.Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, peştelui şi a omului. În funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, substanţele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanţe mai mari de 160 km.

Ministerul Mediului atenționează că, în conformitate cu prevederile art. 149 Cod Contravenţional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi se sancţionează cu amendă de la 40 la 60 de unităţi convenţionale (800-1200 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale  (7000-10000 lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Inspectorii de mediu, vor monitoriza, împreună cu colaboratorii organelor de drept, respectarea legislaţiei de mediu şi vor aplica, în caz de necesitate, sancţiuni contravenţionale.

Caz șocant la Căușeni! Un nou-născut a fost găsit mort într-o gură de canalizare

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gură de canalizare. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 19:57, în localitatea Fîrlădeni, din raionul Căușeni, scrie PulsMedia.MD.

La fața locului au intervenit grupul operativ al IP Căușeni, dar și angajații Unității de Salvatori și Pompieri. Ultimii au extras la suprafață cadavrul bebelușului.

Ulterior, oamenii legii au stabilit că mama nou-născutului este o tânără în vârstă de 22 din aceeași localitatea.

Cazul este cercetat de către organele responsabile, care urmează să stabilească toate circumstanțele.

Anul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

Guvernul dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu, scrie moldova1.md.

Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate un șir de acțiuni și manifestări culturale, dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători.

De asemenea, pe parcursul anului viitor, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului. Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite aniversării a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

Scandal de corupție la Vama Leușeni: opt angajați vamali, vizați de CNA și procurori

Ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți au efectuat, astăzi, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de corupere pasivă, în care sunt vizați opt angajați vamali. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la transportatori la trecerea frontierei de stat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Biroului Vamal Centru și Postului Vamal Leușeni, invocând diverse încălcări sau neconcordanțe în documentele de transport sau în alte documente prezentate de către persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice la trecerea frontierei de stat, ar fi pretins și primit, personal sau prin intermediar, mijloace bănești ce nu li se cuvin. Remunerațiile ilicite erau pretinse pentru diverse servicii, precum facilitarea trecerii peste frontiera de stat a mărfurilor fără declararea acestora și supunerea achitării dreptului de import, grăbirea procesului de verificare a mijloacelor de transport și a diferitor tipuri de mărfuri sau obiecte în Postul Vamal Leuşeni, precum și în alte scopuri, contrar prevederilor legislației în vigoare.

În această dimineață, s-a descins cu percheziții la 8 angajați vamali, fiind efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile și automobilele acestora. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, acte vamale, dar și mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, iar persoanele menționate urmează a fi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Precizăm că, toate acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.
Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Video! Cadouri de Paște inedite la trecerea frontierei de stat
Articolul anterior
Lecții de viață pe care le învățăm prea târziu
Articolul următor