Rusia a lansat, într-o singură noapte, peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Rusia a tras peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, „inamicul a lansat 53 de rachete de diferite tipuri şi 47 de drone de atac”. Aceasta a precizat că a doborât 35 dintre aceste rachete şi 46 dintre drone, scrie AFP, citată de news.ro.

În mai mult de doi ani de război, forţele ruseşti şi-au intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi şi restricţii de energie electrică, precum şi pagube semnificative.

În timpul atacului din cursul nopţii, două centrale termice au fost lovite, a declarat operatorul ucrainean DTEK pe Telegram, fără a preciza locaţia acestora.

„Aceasta a fost o altă noapte extrem de dificilă pentru sectorul energetic din Ucraina”, a adăugat compania, cel mai mare investitor privat în acest sector din Ucraina. Inamicul a lovit două dintre centralele noastre termice. Echipamentele au fost grav avariate”.

Acesta este cel de-al şaselea atac major asupra centralelor termice ale DTEK de la jumătatea lunii martie, a adăugat compania.

Ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galuşcenko, a declarat că forţele ruseşti au vizat situri din cinci regiuni – Doneţk (est), Dnipropetrovsk (centru-est), Kirovograd (centru), Ivano-Frankivsk (vest) şi Zaporojie (sud).

Ministerul a avertizat că este posibil să existe restricţii de energie electrică sâmbătă seara, ca urmare a atacurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova încearcă să „exploateze” lipsa de „determinare” a principalilor aliaţi occidentali ai Ucrainei şi şi-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană.

Principalul obiectiv al Rusiei este să normalizeze teroarea, să exploateze lipsa de apărare aeriană suficientă şi de determinare a partenerilor Ucrainei”, a declarat el pe reţelele de socializare.

„Este vorba despre un test al umanităţii şi al determinării lumii libere”, a adăugat el. Fie trecem acest test împreună, fie lumea se va scufunda într-o determinare şi mai mare şi în haos”.

Un bărbat căsătorit şi cu doi copii s-a lăsat păcălit pe TikTok şi i-a trimis 50.000 de euro unei tinere care pretindea că îl iubeşte

Un bărbat din judeţul Iaşi care munceşte de ani buni în Anglia, căsătorit şi cu doi copii, a căzut victimă unei escrocherii „clasice”, pe TikTok. El a trimis 50.000 de euro în contul unei „tinere” care l-a agăţat pe platforma de socializare şi l-a convins că este îndrăgostită de el, scrie adevarul.ro.

 Deși autoritățile și mass-media au avertizat în numeroase rânduri asupra diverselor metode de escrocherii online, acestea funcţionează în continuare, mai ales când e vorba de „iubire adevărată”.

Una dintre cele mai recente victime este un bărbat din Ruginoasa, judeţul Iaşi, care munceşte de ceva ani în Anglia în domeniul construcţiilor, căsătorit şi cu doi copii acasă, care a trimis 50.000 de euro în contul unei tinere care l-a abordat pe o reţea de socializare.

Așa-zisaa lor oveste de dragoste a început în urmă cu şapte luni pe TikTok, timp în care persoana care se ascundea în spatele contului a reuşit să-l convingă pe bărbat că este îndrăgostită nebuneşte de el şi să-i câştige încrederea.

„Mi-a scris că mă iubeşte. Şi-a făcut tricou cu mine. Plângea, mă suna de 30-40 de ori pe zi”, le-a povestit ulterior bărbatul poliţiştilor.

„M-a înjurat, că sunt prost”

Ieşeanul nu a putut rămâne indiferent la declaraţiile tinerei, care printre mesaje emoţionante şi promisiuni îi transmitea şi că are nevoie de bani, astfel că în această perioadă de timp i-a trimis diverse sume de bani, mai mici sau mai mari, ajungând la suma de 50.000 de euro.

„Spunea că vrea să fie cu mine. Că e săracă, n-are bani…”, a mai povestit bărbatul.

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade s-a produs vineri, 10 ianuarie, în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie adevarul.ro.

„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km”, a transmis INCDFP.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 91km V de Focșani. 

Ultimul cutremur din zona seismică Vrancea a avut loc la 27 decembrie 2024.

Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului

Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea, scrie adevarul.ro

Donald Trump este primul președinte al SUA condamnat într-un proces penal. El a fost condamnat pentru falsificarea unor documente contabile care dovedeau plăți către o actriță de filme pentru adulți, prin care îi cumpăra tăcerea legată de o aventură extraconjugală.

Președintele ales a fost găsit vinovat pentru 34 de infracțiuni legate de folosirea banilor din campania electorală din 2016. 

Judecătorul Juan Merchan a indicat anterior că liderul republican nu va face închisoare pentru faptele comise. Cu toate că nu va avea o pedeapsă privativă de libertate, Donald Trump va rămâne cu statutul de infractor condamnat.

„Protecția acordată funcției de președinte nu este un factor atenuant. Ele nu reduc gravitatea infracțiunii și nici nu justifică săvârșirea acesteia în niciun fel”, a spus judecătorul.

Președintele ales și avocatul său a strigat că este „o nedreptate”, iar Donald Trump le-a mulțumit amenințător procurorului și judecătorului. 

Inițial, Donald Trump urma să fie condamnat pe 11 iulie. O decizie a Curții Supreme a SUA, dată pe 1 iulie, le-a conferit președinților americani o imunitate largă împotriva urmăririi penale.

Pe 3 ianuarie judecătorul Juan Merchan a decis că nu există niciun impediment legal pentru pronunțarea sentinței, moment programat să aibă loc pe 10 ianuarie.

Ziua Copilului, marcată la vamă. Funcționarii au pregătit surprize pentru cei mici
Articolul anterior
Grădina zoologică, luată cu asalt de 1 iunie
Articolul următor