Rusia a reușit să ducă în regiunea transnistreană manuale despre „istoria patriei”

Rusia a reușit să ducă în regiunea separatistă transnistreană manuale despre „istoria patriei” în care războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei este prezentat drept „operațiune specială de denazificare”, iar anexarea ilegală a Crimeei – „reîntregire a teritoriului”.

Manualele respective pentru clasa a IX-a s-ar numără printre cele 2 500 de manuale din Federația Rusă duse săptămâna trecută în Transnistria de către „Casa rusă din Chișinău”. Deși instituția respectivă nu face referire la aceste manuale, informația a fost făcută publică de Newsmaker.

Ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova, Dan Perciun, susține că autoritățile de la Chișinău au o „capacitate redusă” de a se asigura că aceleași manuale sunt utilizate în instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oficialul presupune că manualele despre „istoria patriei” din Federația Rusă au fost transmise prin poștă diplomatică în regiunea separatistă a R. Moldova.

„Este un gest neprietenos din partea Federației Ruse, unul dintre multiplele gesturi neprietenoase întreprinse în raport cu R. Moldova în ultima perioadă. Evident, condamnăm acest efort adițional de a promova niște narative false în R. Moldova, contrare intereselor noastre naționale și contrare adevărului”, a declarat ministrul Perciun după ședința de astăzi a Guvernului.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, a reiterat că regiunea transnistreană este parte integrantă a Republicii Moldova.

„Activitățile Federației Ruse în această regiune a R. Moldova sunt neprietenoase în raport cu statul nostru. O bună parte dintre ele sunt ilegale, inclusiv prezența militară rusă ilegală, contrară Constituției, normelor de drept internațional. Astfel de situații denotă, din nou, o sfidare și un gest neprietenesc inițiat de Federația Rusă față de cetățenii acestui stat”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

În Capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară

Primăria Municipiului Chișinău informează că peste două săptămâni, în capitală va fi inițiată campania de salubrizare de primăvară.

Astfel, în următoarea perioadă, serviciile municipale se vor pregăti activ pentru a intra în campania amplă de curățenie pe străzi, pe trotuare, în spații publice și curțile de blocuri.

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat tuturor responsabililor să elaboreze planurile de intervenție.

„Rog colegii viceprimari să facă un demers la poliție să intervină acolo unde este necesar, pentru că pe aliniamentele stradale, pe trotuare sunt mașini parcate de mult timp. Proprietarii acestor vehicule trebuie să fie preîntâmpinați ca să-și ia mașinile, în caz contrar poliția va interveni ca acestea să fie ridicate ca să putem interveni. De asemenea, să fie făcute și demersurile necesare în cazul deteriorării elementelor de infrastructură pe străzi, acolo unde este cazul cu probele video. Iar obiectele deteriorate, cum s-a întâmplat pe strada 31 august 1989, să fie refăcute la loc. În termeni restrânși să fie înlocuiți pilonii și readusă situația la normalitate. Solicit ca pretorii și șefii direcțiilor de profil să fie responsabili de intervențiile pe străzi ca acestea fie spălate după iarnă, iar acolo unde este necesar să fie instalați bolarzi sau alte elemente pentru a nu permite parcarea pe gazon”, a declarat Ion Ceban.

Medalii de bronz pentru gimnastele din R. Moldova la un turneu internațional

Gimnastele din Republica Moldova și-au adjudecat două medalii de bronz la un turneu internațional de la Ploiești. Gloria Motricala și Polina Bulat au urcat pe podium, unde pe celelalte poziții s-au clasat sportivele din România, scrie tvrmoldova.md.

Gloria Motricala a reușit să impresioneze în probele cu mingea și panglica, la senioare. Ea a ocupat a treia poziție în clasamentul final, fiind depășită doar de două reprezentante ale României, Cristina Drăgan și Sabina Enache.

Şi Polina Bulat s-a făcut remarcată în concursul cu panglica, doar că la categoria de junioare. Sportiva din Republica Moldova a împărțit podiumul de premiere cu româncele Amalia Lică și Lisa Garac, vicecampioane mondiale. La cea de-a 23 ediţie a Cupei Irinei Deleanu, o competiția internațională de gimnastică ritmică, au concurat șase sportive din Republica Moldova. Ele au participat în patru probe, care au inclus cercul, mingea, măciucile și panglica. La turneul de la Ploiești au participat gimnaste din 11 țări.

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine pe 1 martie cu peste 60 de concerte care vor fi organizate în toată țara

Festivalul Internaţional „Mărţişor” revine, din 1 martie cu peste şaizeci de concerte, organizate în toată Republica Moldova. Timp de 10 zile, publicul poate merge la spectacole cu muzică diversă, de la clasică la jazz. Autorităţile au alocat un buget de aproape cinci milioane de lei, scrie tvrmoldova.md.

Cea de 58-a ediţie a festivalului cu genericul „Mărțișor în toată țara” va debuta cu un spectacol la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău. Organizatorii şi-au propus să îmbine și tradiţionalul cu inovaţia cu un spectacol, in premieră, de muzică electronica, la Arena Chișinău.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „De-a lungul întregii luni martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe, inclusiv la Bălți, Cahul și Șoldănești. Astfel, „Mărțișor 2024” va acoperi toată Republica Moldova”.

În program sunt concerte de muzică clasică, modernă, cor, operă, balet sau dans popular. In premieră, Festivalul „Mărțișor” va trece graniţele şi va ajunge și în Diaspora. Proiectul „Mărțișor în toată lumea” este organizat in parteneriat cu Teatrului Național „Mihai Eminescu” și va prezenta spectacolele în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Belgia.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mărţişor în toată lumea este o idee care va face ca noţiunea de mărţişor şi Festivalul Mărţişor să devină renumit în toată lumea, nu doar în sânul diasporei noastre”.

Festivalul Internaţioal „Mărţişor” va avea loc între 1 şi 10 martie și vor fi peste 60 de spectacole de diferite genuri muzicale. Programul Festivalului poate fi consultat pe pagina Ministerului Culturii, dar și pe paginile web ale instituțiilor partenere.

Bombardamente în Egipt, în zona unor stațiuni turistice. Amenințare din partea mișcării rebele houthi din Yemen
Articolul anterior
Irina Rîngaci a devenit campioană mondială Under 23
Articolul următor