Rusia a reușit să ducă în regiunea transnistreană manuale despre „istoria patriei”

Rusia a reușit să ducă în regiunea separatistă transnistreană manuale despre „istoria patriei” în care războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei este prezentat drept „operațiune specială de denazificare”, iar anexarea ilegală a Crimeei – „reîntregire a teritoriului”.

Manualele respective pentru clasa a IX-a s-ar numără printre cele 2 500 de manuale din Federația Rusă duse săptămâna trecută în Transnistria de către „Casa rusă din Chișinău”. Deși instituția respectivă nu face referire la aceste manuale, informația a fost făcută publică de Newsmaker.

Ministrul Educației și Cercetării al R. Moldova, Dan Perciun, susține că autoritățile de la Chișinău au o „capacitate redusă” de a se asigura că aceleași manuale sunt utilizate în instituțiile de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului.

Oficialul presupune că manualele despre „istoria patriei” din Federația Rusă au fost transmise prin poștă diplomatică în regiunea separatistă a R. Moldova.

„Este un gest neprietenos din partea Federației Ruse, unul dintre multiplele gesturi neprietenoase întreprinse în raport cu R. Moldova în ultima perioadă. Evident, condamnăm acest efort adițional de a promova niște narative false în R. Moldova, contrare intereselor noastre naționale și contrare adevărului”, a declarat ministrul Perciun după ședința de astăzi a Guvernului.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, a reiterat că regiunea transnistreană este parte integrantă a Republicii Moldova.

„Activitățile Federației Ruse în această regiune a R. Moldova sunt neprietenoase în raport cu statul nostru. O bună parte dintre ele sunt ilegale, inclusiv prezența militară rusă ilegală, contrară Constituției, normelor de drept internațional. Astfel de situații denotă, din nou, o sfidare și un gest neprietenesc inițiat de Federația Rusă față de cetățenii acestui stat”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

Grav accident la Peresecina, azi dimineață! O șoferiță de 63 de ani a murit pe loc

Un grav accident rutier a avut loc, cu puțin timp în urmă, pe traseul R6, în apropierea localității Peresecina din raionul Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Conform informațiilor preliminare, șoferița unei Toyota Corolla ar fi pierdut controlul mașinii în momentul în care se apropia de o curbă periculoasă. În rezultat vehiculul a ajuns pe banda opusă, ciocnindu-se violent cu o Toyota Auris, condusă de un bărbat de 59 de ani, care avea și o pasageră de 53 de ani. În urma impactului, femeia de 63 de ani, care conducea Toyota Corolla, a decedat la fața locului, iar pasagera din Toyota Auris a fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Șoferul Toyotei Auris a fost testat la alcool, rezultatul fiind negativ. Poliția se află la fața locului pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, vineri, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Bombardamente în Egipt, în zona unor stațiuni turistice. Amenințare din partea mișcării rebele houthi din Yemen
Articolul anterior
Irina Rîngaci a devenit campioană mondială Under 23
Articolul următor