Situația este din ce în ce mai tensionată la graniță cu Ucraina. Rusia a început să trimită provizii de sânge, dar și alte materiale medicale, în condițiile în care vor exista victime. Se fac, în continuare, pregătiri militare.
Pregătirile militare sunt în toi, din partea Rusiei. De la Moscova, oficialii au trimis provizii de sânge, dar și alte materiale medicale, în condițiile în care invazia la granița cu Ucraina va fi lansată și se va solda cu victime. Rezervele de sânge reprezintă un indicator concret prin care se poate determina dacă este pregătită o invazie din partea rușilor. Peste 100.000 de soldați se află în apropierea granițelor.
De asemenea, Președintele Joe Biden a declarat că atacul din partea Rusiei ar fi probabil, pe când Anthony Blinken, secretarul de stat american, susține că în „foarte scurt timp” ar putea fi lansat atacul asupra Ucrainei. Pe de altă parte, Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, susține că rezervele medicale care au fost trimise la graniță „nu garantează că va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac dacă nu ai astfel de rezerve”.
Vladimir Putin a spus, în cursul zilei de vineri, că Statele Unite și NATO nu au respectat principalele cereri de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina. Joe Biden a declarat că nu va trimite trupe americane sau aliate pentru a lupta împotriva Rusiei. Însă, președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, i-a transmis că atât aliații, cât și Washingtonul sunt pregătiți să răspundă decisiv, dacă statul rus invadează Ucraina. De asemenea, în condițiile unui atac, Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice.
Vin întăriri și în România
Germania va trimite trei avioane de luptă Eurofighter, în lunile februarie și martie, în condițiile în care țările NATO încearcă să își sporească prezența în Europa de Est, având în vedere situația tensionată existentă la granițele Ucrainei. Această misiune ar fi fost planificată de ceva timp.
„În această criză regională actuală, Germania este ferm alături de România. De la jumătatea lunii februarie, forțele aeriene germane vor participa cu Eurofighter și soldați la operațiunea NATO Enhanced Air Policing South. Împreună cu Italia, vom securiza spațiul aerian al NATO în calitate de partener de încredere. Este un semn clar de solidaritate transatlantică și europeană. Cererile de retragere a trupelor NATO din România și de revenire la statutul din 1997 trebuie să fie respinse cu fermitate. Nu se poate da timpul înapoi cu 25 de ani. Aderarea României la NATO este o realizare importantă care nu poate fi pusă la îndoială de alții”, a declarat ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.
De asemenea, ambasadorul a notat pe Twitter: ”Situația actuală din regiune ne îngrijorează foarte mult. Comportamentul Rusiei nu amenință doar Ucraina, ci afectează securitatea în întreaga Europă. Prin urmare, orice nouă încălcare a suveranității Ucrainei va fi urmată de un răspuns european comun și decisiv. Acest lucru a fost spus foarte clar și de ministrul de externe Annalena Baerbock la reuniunea miniștrilor de externe ai UE din 24 ianuarie”, scrie digi24.ro.