Rusia anunță că a creat „primul sistem anti-lunetiști cu telecomandă” din lume

Compania rusească Lobaev Arms afirmă că a creat „primul sistem anti-lunetist cu telecomandă” din lume, potrivit site-ului de știri Lenta, citat de HotNews.

Vladislav Lobaev, fondatorul companiei, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, că sistemul denumit „Rubezh” include o „momeală”, o armă falsă și un complex de distrugere.

„Nici măcar nu vorbim despre o pușcă, ci despre o armă robotizată cu declanșare electrică și mecanisme de activare”, a spus acesta.

„Acesta este know-how-ul nostru, alte întreprinderi atât din industria de armament autohtonă, cât și din străinătate, inclusiv inamicul, nu au încă astfel de proiecte”, a subliniat omul de afaceri.

El a precizat că operatorul sistemului va putea gestiona rapid toate complexele incluse în acesta și că va putea atrage focul inamic cu ținta falsă, pentru a identifica lunetistul și riposta cu distrugerea sa.

Acesta a afirmat de asemenea în interviu că Lobaev Arms a creat deja un prototip al sistemului „Rubezh”.

În luna iulie TASS, o altă agenție de presă deținută de statul rus, anunța că militarii ruși ar fi folosit în premieră un nou tip de pușcă electromagnetică anti-dronă în timpul luptelor din Ucraina.

„Complexele electromagnetice rusești” Stupor „au fost folosite cu succes pentru prima dată în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina împotriva dronelor ucrainene”, afirma o sursă din „agențiile de securitate” pentru TASS la momentul respectiv.

„Prin țintirea unui obiect și apăsarea pur și simplă a unui buton, Stupor blochează semnalul de control între operator și dronă, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit”, mai spunea aceasta.

Complexul portabil „Stupor” ar fi fost creat de Centrul Principal de Cercetare și Testare în Robotică din cadrul ministerului rus al Apărării, acesta prezentând și o fotografie cu dispozitivul care ulterior ar fi fost distribuit separatiștilor pro-ruși din Lugansk, deși eficacitatea acestuia pe câmpul de luptă nu a fost atestată de surse independente.

Știrea TASS a venit după ce în luna mai Interfax, altă agenție de presă a Moscovei, îl cita pe vicepremierul rus Iuri Borisov care anunța că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” este aproape gata de producția în serie.

El a afirmat că sistemul laser este cu un ordin de magnitudine superior ca putere celor existente și permite distrugerea termică „a diferitelor mijloace, precum dronele”.

„În special, s-a demonstrat [eficacitatea armelor laser] la o distanță de cinci kilometri, vehiculul fără pilot fiind ars în șapte secunde”, a adăugat Borisov.

Această armă nu a fost însă văzută deocamdată pe câmpul de luptă și nu există fotografii sau înregistrări video care să ateste existența laserului.

Putin a sosit în China. Este prima sa vizită în noul mandat prezidenţial

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS citată de realitatea.md.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin. La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca, scrie omniapres.md.

Anterior se anunțase că în această săptămână va fi decisă în Parlament dată referendumului constituțional, la fel în 20 octombrie.

Posesorii vehiculelor cu volanul pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție de la regulă vor avea mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional.

Regulamentul Circulației Rutiere a fost ajustat în acest sens și prevede că:

Vehiculele care au volanul amplasat pe partea dreaptă nu pot circula pe drumurile publice ale Republicii Moldova, cu excepția vehiculelor aflate în traficul internațional în tranzit, dacă nu îndeplinesc cumulativ următoarele condiții tehnice:

a) sunt echipate cu oglinzi speciale, periscopice, care asigură o vizibilitate mai bună în partea stângă;
b) sunt echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina farurilor pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală și/sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Modificări la Aeroportul Chișinău privind efectuarea controalelor
Articolul anterior
Rușii, acuzați că folosesc violil ca armă împotriva civililor ucraineni. Armata Roșie a procedat la fel în România
Articolul următor