Se pare că prima misiune a Rusiei pe Lună din ultimele decenii va avea loc în iulie, cu robotul Luna 25, în timp ce cursa spațială globală se accelerează. Misiunea este la polul sudic al Lunii, sonda fiind planificată să aterizeze în apropierea craterului Boguslavsky, a declarat agenția spațială rusă Roscosmos, scrie alephnews.ro.
Lansarea sa a fost anunțată pentru data de 13 iulie anul acesta, după ultima amânare, în septembrie anul trecut, din cauza unei probleme la un senzor de viteză și distanță de pe modulul de aterizare Luna 25. Iuri Borisov, șeful Roscosmos, a recunoscut la acea vreme că senzorul necesar pentru ca Luna 25 să aterizeze în siguranță nu a funcționat corespunzător în timpul testelor, cauzând astfel întârzierea, a relatat TASS.
Agenția spațială a mai explicat că caracteristicile vitezei Doppler și ale contorului de rază de acțiune nu au fost sincronizate cu specificațiile tehnice ale landerului. Iar acum Roscamos a declarat: „Lansarea navei spațiale Luna 25, ținând cont de „fereastra” spațială din 2023, este programată pentru 13 iulie 2023″, a raportat TASS.
Luna 25 este prima misiune pe Lună din istoria modernă a Rusiei, Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit la începutul anilor 1990, trimițând în trecut o serie de sonde. Robotul de aselenizare a fost construit de compania aerospațială NPO Lavochin și acum se confirmă că este gata de lansare, după o serie de amânări, aceasta trebuind să aibă loc în primăvara anului trecut, înainte de a fi amânată pentru septembrie anul trecut.
Luna 25 va fi folosită pentru a studia suprafața Lunii și atmosfera, iar durata de ședere pe Lună va fi de cel puțin un an. Aceasta va urma misiunii Luna 24 din 1976 și altor două misiuni sovietice anterioare, care au avut ca scop recuperarea de mostre de pământ și de sol.
NASA precizează despre misiune: „Luna 25, denumită și Luna-Glob-Lander, este o misiune rusească de aselenizare planificată pentru lansare în 2023. Aceasta vizează regiunea polară sudică a Lunii. Există două obiective științifice primare ale misiunii: studierea compoziției regolitului polar și studierea componentelor de plasmă și praf ale exosferei polare lunare.”
Acest lucru are loc în contextul în care lumea se confruntă cu o nouă cursă spațială care vizează Luna, în care China și SUA sunt ambele forțe proeminente. Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat că bătălia este legată de cine va revendica resursele bogate ale Lunii.
„Este un fapt, ne aflăm într-o cursă spațială”, a declarat anterior Nelson pentru Politico cu privire la planurile Chinei. „Și este adevărat că ar fi bine să fim atenți ca ei să nu ajungă într-un loc pe Lună sub pretextul cercetării științifice. Și nu este dincolo de domeniul posibilității ca ei să spună: „Nu vă apropiați, suntem aici, acesta este teritoriul nostru”.