Rusia cere Statelor Unite să-și retragă bombele nucleare din străinătate

Ambasadorul Rusiei la Washington a somat sâmbătă SUA să își retragă toate bombele nucleare din afara Americii, după ce ministrul adjunct de externe rus a spus că sunt transformate în arme de câmp.

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe, a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, transmite Reuters.

Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa„, a declarat oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2.000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Conform publicaţiei Politico, SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în ‘arme pentru câmpul de luptă‘, coborând astfel pragul nuclear”, a explicat Gruşko. 

Antonov: Bombele americane sunt în țări europene aproapiate de granițele Rusiei

Ulterior,  Anatoli Antonov, Ambasadorul Rusiei la Washington, a spus că cere „insistent SUA să readucă pe teritoriul național toate armele nucleare desfășurate în străinătate”.

În această perioadă de tensiuni și riscuri crescute, statele nucleare au o responsabilitate specială în prevenirea escaladărilor. De aceea, cer insistent Washingtonului să readucă pe teritoriul național toate armele nucleare desfășurate în străinătate, să nu mai folosească infrastructură străină pentru depozitarea și întreținerea lor. În plus, să înceteze practica testării acestui tip de muniții cu ajutorul personalului militar al unor state non-nucleare în cadrul «misiunilor nucleare comune» NATO, contrar principiilor fundamentale al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare”, se arată într-o declarație a ambasadorului Anatoli Antonov, citată de Reuters.

„Reprezentanții administrației denumesc aceste muniții ca fiind tactice și speculează că arsenalul Rusiei de arme din aceeași clasă este de câteva ori mai mare decât cel american. Bombele americane sunt desfășurate în țări europene situate aproape de granițele Rusiei. Prin urmare, bombele B61-12, în ciuda puterii lor limitate, au o importanță strategică”, a mai spus Antonov. „Mai mult, Forțele Armate SUA, împreună cu partenerii lor NATO fac în mod regulat exerciții de folosire a acestor muniții. În prezent, astfel de exerciții au loc în cadrul manevrelor Steadfast Noon (exercițiu nuclear NATO în Belgia – n.r.). Conducerea blocului nord-atlantic susține că evenimentul nu este îndreptat direct împotriva Rusiei. Se ridică întrebarea: împotriva cui altcuiva se antrenează să folosească armele nucleare alianța al cărei concept strategic numește țara noastră «cea mai importantă și directă amenințare de securitate»”?, a mai arătat reprezentantul Rusiei.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Moldova marchează astăzi Ziua Portului Popular. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Astfel, astăzi, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, transmite Moldova1.md.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești din Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Italia părăsește EURO 2024. Deținătoarea trofeului a fost eliminată de Elveția

Echipa națională de fotbal a Italiei a pierdut meciul cu reprezentativa Elveției din optimile de finală, scor 0-2. În meciul de pe Olympiastadion din Berlin, campioana europeană din 2021 a încasat câte un gol în fiecare repriză.

Italia părăsește EURO 2024: Deținătoarea trofeului, eliminată de Elveția

Elvețienii au avut prima ocazie a meciului. Breel Embolo a scăpat singur cu portarul Gianluigi Donnarumma și a șutat, dar goalkeeperul a avut o intervenție de zile mari. În minutul 37, echipa din Țara Cantoanelor a deschis scorul, transmite Moldova1.md.

Remo Freuler, deschis foarte bine în careul de 16 metri de pasa lui Ruben Vargas și a finalizat pe colțul scurt. Ce-i drept, Donnarumma a fost puțin încurcat și de devierea nefericită a lui Gianluca Mancini. Aproape de sfârșitul primei reprize, Elveția a ratat ocazia de a-și dubla avantajul. Fabian Rieder a șutat direct pe poartă, din lovitură liberă, pe colțul scurt, portarul italian a intervenit și a respins, mingea a lovit bara stângă, iar mai apoi pericolul a fost îndepărtat.

Chiar la începutul reprizei secunde, trupa lui Murat Yakin a marcat al doilea gol. Vargas a înscris cu o execuție de mare efect, de la marginea careului, la care Donnarumma nu a avut nimic de făcut. În minutul 52, elvețienii au tras o sperietură. Fabian Schar a deviat nefericit un balon, care a nimerit bara. În minutul 75, Italia a mai avut o ocazie de gol. Gianluca Scamacca a șutat promițător, dar a lovit bara porții lui Yann Sommer.

În sferturile de finală, Elveția va da piept cu câștigătoarea meciului Anglia – Slovacia.

Elon Musk, Angelina Jolie şi alţi miliardari ai planetei dau o petrecere monstru în România, de Halloween: 300 de invitaţi, aşteptaţi la Castelul Bran
Articolul anterior
84% dintre ţările europene au renunţat la obiceiul de a trece la ora de iarnă
Articolul următor