Rusia: Proteste în întreaga țară. Numărul celor reținuți, în creștere

Pentru a doua zi la rând, oamenii din mai multe zone ale Rusiei au depus flori în diverse locuri improvizate, ca omagiu pentru Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, mort în detenție la 47 de ani. Peste 400 de persoane care au participat la astfel de acțiuni au fost reținute, iar în unele cazuri, instanțele au început să emită decizii de plasare în arest, relatează publicația independentă rusă Novaia Gazeta și ziarul american The New York Times.

mretineri-manifestanti-navalnii-5

Reținerile au avut loc în 36 de orașe din întreaga Rusie, potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

La Moscova, trei tineri au fost trimiși în arest pentru 15 zile în baza articolului referitor la acte de „nesupunere față de un reprezentant al autorităților”.

La Sankt Petersbrug, 53 de persoane au fost pedepsite pentru acțiunea de cinstire a memoriei lui Navalnîi, notează publicația independentă Rotunda, care citează serviciul de presă al instanțelor din oraș.

Dintre cele 53 de persoane, nouă au fost amendate, 42 arestate, iar decizia în alte două cazuri a fost amânată.

Printre cei reținuți la Sankt Petersbrug se numără și preotul Grigori Mikhnov-Vaitenko, care trebuia să țină o slujbă de comemorare pentru Navalnîi în oraș.

În Krasnodar, un bărbat a fost plasat în arest pentru 14 zile, după ce fusese reținut în timpul unui protest în care purta o pancartă cu mesajul „Navalnîi 20!8”.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă”

În ciuda acestor riscuri, oamenii continuă să iasă în stradă și să facă mici gesturi ca omagiu pentru principalul opozant al lui Vladimir Putin, scriu publicațiile citate.

Rușii au mers sâmbătă de-a lungul Inelului Grădinilor din Moscova, purtând buchete de flori pe care le-au depus la unul dintre monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Înfășurate în hârtie pentru a fi protejate de vântul înghețat, florile nu erau doar un simbol al doliului, notează The New York Times. Ele au devenit o formă de protest într-o țară în care chiar și cea mai mică disidență poate duce la detenție.

Oamenii care au depus buchete de flori la Zidul Durerii, un monument dedicat victimelor persecuțiilor politice din timpul epocii staliniste, împărtășeau convingerea că statul rus se află în spatele morții lui Navalnîi.

„Nu a murit, a fost ucis”, a declarat Alla, o pensionară în vârstă de 75 de ani, care a refuzat să-și dezvăluie numele complet, din motive de siguranță.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă. Dar când s-a întâmplat a fost un șoc, brutalitatea fără sens, pur și simplu fără sens”, a spus și prietena Allei, Elena, în vârstă de 77 de ani, adăugând că a aflat despre moartea lui Navalnîi de la fiica și nepoata ei care au sunat-o plângând.

„Ei încearcă să ne sperie atât de mult încât nu este posibil să trăim”, a mai declarat Elena, care și-a exprimat îngrijorarea pentru soarta a sute de alți prizonieri politic din Rusia.

Andrei, un tânăr în vârstă de 17 ani, spune că i-a fost frică să cumpere flori, dar a vrut să vină și să vadă ce se întâmplă și s-a enervat când un trecător și-a bătut joc de cei îndoliați și a pus la îndoială moștenirea opozantului rus.

„Ce a făcut el pentru țara noastră care să merite rugăciunile sau doliul nostru?”, a spus Serghei, un pensionar. „Cum rămâne cu votul inteligent?”, a replicat Andrei, referindu-se la un sistem inițiat în 2018 de echipa lui Aleksei Navalnîi, care a încurajat alegătorii să se unească în jurul unui candidat al opoziției, în speranța de a-i depăși în sondaje pe loialiștii lui Putin.

„Nu îi poți vedea pe toți cei care vin, dar poți vedea flori”

Olya, în vârstă de 39 de ani, spune că pentru ea, grămezile de flori și lumânări sunt un semn rar, dar valoros, că nu este singura care își dorește o Rusie democratică, liberă și fără război.

„Într-un moment ca acesta este atât de important să vezi că există oameni care gândesc ca mine”, a spus ea, în timp ce aducea trandafiri la Zidul Durerii, după ce spune că a depus flori la Piatra Solovetsky, un alt monument dedicat victimelor represiunii politice, situat vizavi de sediul FSB, succesoarea KGB.

„Și este o rușine că, într-o perioadă scurtă de timp, oamenii vin și pleacă, iar tu nu îi poți vedea pe toți cei care au venit pe parcursul unei zile, cărora li se cere în mod constant să plece. Dar poți vedea flori”, adaugă femeia.

Vineri au început să circule videoclipuri cu bărbați cu fețele acoperite, care îndepărtează flori de pe Piatra Solovetsky, în ceea ce a fost interpretat ca un semn că autoritățile nu doresc ca amploarea manifestației de doliu să devină publică.

Aleksei Navalnîi a murit vineri într-un penitenciar cu regim special din apropiere de Cercul Arctic.
El era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.

sursa: libertatea.ro

Șeful unui ocol silvic și un pădurar, trimiși în judecată pentru furt de lemn

Procuratura raionului Anenii Noi a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanță dosarul penal privind învinuirea șefului unui ocol silvic și a unui pădurar pentru delapidare. Aceștia sunt acuzați de însușirea ilegală a masei lemnoase și de prejudicii cauzate statului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

foto simbol

În perioada 2022-2023, cei doi au efectuat lucrări silvo-tehnice, manipulând datele privind diametrul cioatelor arborilor tăiați. Prin aceste acțiuni, au diminuat în mod eronat volumul masei lemnoase evidențiate, însușindu-și 235,13 m³ de lemn de foc din specia frasin, 9,45 m³ din specia stejar și 15,33 m³ de crengi, cu o valoare totală de peste 350 000 lei. Masa lemnoasă astfel obținută a fost ulterior vândută unor persoane din localitățile apropiate, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de către învinuiți.

În timpul investigațiilor, organul de urmărire penală a identificat și recuperat 70 de metri steri de lemn de la cumpărători.

Faptele celor doi au fost încadrate conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) din Codul Penal, adică delapidarea averii străine, cu folosirea situației de serviciu, comise de două persoane cu cauzarea de daune în proporții considerabile,. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o amendă de până la 67 500 lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani. De asemenea, ar putea fi lipsiți de dreptul de a ocupa funcțiile deținute sau de a desfășura activități în domeniul silvic pe o perioadă de până la 5 ani.

Procuratura va depune tot efortul pentru a combate în continuare infracțiunile care afectează patrimoniul natural al țării.

În Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării. Cui îi vine ajutor

Din 2024, în Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării, deși la început de an acesta era disponibil doar în 18 raioane. Serviciul este unul esențial în special pentru persoanele cu dizabilități. Acesta prevede că o echipă de specialiști se deplasează la domiciliul unde există persoane care necesită servicii de recuperare, reabilitare și incluziune. Informațiile au fost prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, reforma RESTART, intrată în vigoare la 1 ianuarie a acestui an, a avut drept scop extinderea și îmbunătățirea accesului la servicii sociale.

„Principalele investiții au fost necesare pentru colegii și colegele din prima linie. Astfel, au fost procurate 98 de mașini, toți asistenții sociali au fost asigurați cu calculatoare, tablete și acces la internet. De asemenea, a fost creat Centrul Digital de Inovare Socială. Astfel, se monitorizează mai bine modul în care sistemul de asistență socială oferă suport familiilor aflate în situații dificile, lucru realizat prin intermediul managementului de caz”, a subliniat Alexei Buzu.

Ministrul a specificat că, la începutul anului 2024, erau la evidență aproximativ 3 200 de cazuri în baza de date națională, iar la sfârșit de an cifra este de 27 000.

„Estimăm că trebuie să ajungem la 60 000 de cazuri, iar acesta va fi obiectivul nostru pentru 2025. Un alt serviciu foarte important este Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu, în care a crescut numărul de beneficiari cu 900 de persoane, fără a cheltui bani suplimentari din bugetul de stat. În prezent, există aproape 14 000 de beneficiari în toată țara, cel mai mare număr din ultimii ani. Serviciul este destinat persoanelor în vârstă, singure. În cadrul acestuia, asistenții sociali vin la domiciliu și ajută la efectuarea igienei personale, prepararea bucatelor, cumpărături și altele”, a remarcat Alexei Buzu.

Oficialul a spus că o prioritate pentru minister este protecția copilului. „A fost triplat numărul de specialiști din prima linie în domeniul protecției drepturilor copilului: pe lângă cei 46 de specialiști, au fost angajați încă 150 de specialiști noi. La începutul anului 2024, doar 44% dintre copiii ai căror părinți erau plecați peste hotare aveau instituită custodia, o formă de protecție juridică pentru copii. La sfârșitul anului, această cifră a crescut la 93%”, a menționat Alexei Buzu.

La fel, în 2024, a fost dublată indemnizația unică la naștere, ajungând la 20 000 de lei. „În 2022, a fost instituită o indemnizație lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. Aceste indemnizații au fost pentru prima dată în 2024 oferite automat, proactiv, fără ca părinții să fie nevoiți să depună o cerere”, a precizat Alexei Buzu.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta, au fost făcuți pași importanți pentru prevenirea violenței asupra femeilor și pentru a asigura un răspuns mai adecvat și eficient în cazurile de violență. „Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și asupra Femeilor a devenit funcțională. Totodată, a fost creată, pentru prima dată, funcția de specialist/specialistă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor”, a remarcat Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, în anul 2025, ministerul va continua „să sprijine persoanele cu nevoi speciale, va lupta pentru drepturile fiecărui copil aflat în sărăcie sau abandon și va consolida sistemul de protecție socială”. 

Trei bărbați care au răpit și violat o femeie pe malul unui lac, trimiși în judecată

Procurorii, în comun cu ofițerii de poliție, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei bărbați din centrul țării, acuzați de răpirea unei femei și violul acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, la 06 septembrie 2024, pe timp de zi, acuzații au întreținut acte sexuale forțate cu femeia, atât la domiciliul unuia din învinuiți, aplicând violența fizică și psihică, cât și pe malul unui lac, unde au transportat victima în stare inconștientă.

Acuzații au refuzat să facă declarații pe caz.

Potrivit prevederilor Codului penal, ei riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la 25 de ani.

Reamintim că, potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 – 155 cauze, 2020 – 153 cauze, 2019 – 152 cauze.

Cei 1,1 milioane de români din Italia vor să fie recunoscuți oficial ca minoritate. ”Nu mai suntem considerați migranți”
Articolul anterior
O femeie și-a lăsat copiii de 4 și 13 ani în mașină și a plecat să schieze cu iubitul. Mama riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani
Articolul următor