Rusia publică pentru prima oară imagini cu orașul Mariupol distrus de bombardamente

Portalul rus de știri Ura.ru, ai cărui corespondenți au reușit să ajungă în două districte din Mariupol, publică imagini din orașul-port devastat în ultimele săptămâni de bombardamente, relatând despre o „castrofă umanitară” cauzată de trupele armate și de „batalioanele naționaliste” ucrainene, care nu i-ar lăsa pe locuitori să plece.

Rusia publică pentru prima oară imagini cu Mariupolul devastat

Potrivit publicației ruse, coridoarele umanitare de evacuare din Mariupol au început să funcționeze „datorită muncii” trupelor ruse, transmite Libertatea.ro

Iată cum descriu jurnaliștii ruși situația din Mariupol: 

„Trupele Republicii Populare Donețk (DPR), cu sprijinul armatei ruse, continuă să curețe periferia Mariupolului, pătrunzând treptat în interiorul orașului. Datorită muncii armatei (ruse, n.r.), coridoarele umanitare au început în sfârșit să funcționeze, iar oamenii au început să părăsească masiv cel mai fierbinte punct de pe frontul militar din Donbass. Cum arată ruinele Mariupolului și ce spun supraviețuitorii, in materialul de mai jos. Corespondenții Ura.ru au reușit să viziteze microdistrictele 18 și 22 ale orașului Mariupol, care acum pare relativ sigur. Ceea ce vedeți este uimitor – imaginile sunt ca dintr-un film post-apocaliptic. Clădiri cu mai multe etaje distruse și acoperite cu funingine. Mașini sparte, fragmente de obuze, mine antipersonal neexplodate, cratere provocate de explozii și mii de oameni care încearcă să părăsească iadul din Mariupol cât mai repede posibil.

La punctul de control de la ieșirea din oraș s-a format un ambuteiaj de sute de mașini. Multe au geamurile sparte, iar înăuntrul lor se află oameni epuizați de război. Unele dintre mașini au steaguri albe și inscripții că înauntru sunt copii. Este o asigurare că asupra lor nu va fi deschis focul.

Din mașinile care părăseau orașul s-a tras în mod constant asupra Forțelor Armate ale Ucrainei și asupra batalioanelor naționaliste, dar se pare că acestea mai aveau un strop de umanitate, pentru că prezența copiilor le-a oprit să provoace vărsare de sânge. La punctul de control, soldații armatei DPR inspectează fiecare mașină. Bărbații sunt verificați dacă au tatuaje naționaliste și arme. Membrii batalioanelor naționaliste pot încerca să iasă din oraș, îmbrăcați în civil – de aici și luarea unor astfel de măsuri de precauție.

Centrele comerciale sunt distruse. Aici au fost lupte active. Urmele consecințelor bombardamentelor artileriei sunt vizibile. Oamenii scot apă și mâncare dintr-un magazin Metro distrus.

Acum este o catastrofă umanitară în oraș, dar în curând vor fi trimise aici coloane de ajutor din Rusia și Republica Populară Donețk. Există și o morgă, unde s-au baricadat luptătorii regimentului Azov (Batalionul Azov, un regiment al Gărzii Naționale Ucrainene, n.r.). Au găsit «cocteiluri Molotov» și multe cadavre puse unul peste altul.

Potrivit locuitorilor din Mariupol, care se grăbesc să părăsească orașul, nu a mai rămas practic nimic aici. De asemenea, luptele intense au distrus aproape întreaga infrastructură a orașului.

«Nu mai există Mariupol. Toate sunt demolate, inclusiv farmaciile și spitalele. Cadavrele zac pe străzi. Oamenii mor de foame. Au rămas mulți oameni flămânzi. Am plecat, am lăsat ceva de mâncare, poate vecinii vor supraviețui», ne-a spus unul dintre locuitorii orașului.”

Rusia publică pentru prima oară imagini cu Mariupolul devastat
Rusia publică pentru prima oară imagini cu Mariupolul devastat

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

,,Rusia are un viitor învăluit în ceață”. Ksenia Sobchak își roagă conaționalii să nu divizeze societatea în funcție de niciun criteriu
Articolul anterior
Rusia a tras o nouă racheta hipersonică Kinjal asupra Ucrainei
Articolul următor