Rusia se plânge că dronele ucrainene îi țin treji noaptea pe locuitorii mai multor regiuni

Ministerul rus al Apărării s-a plâns de atacul masiv cu drone în mai multe regiuni ale Federației Ruse. 53 de drone au ținut treji locuitorii din regiunile Rostov, Saratov, Kursk și Belgorod, precum și din regiunea Krasnodar.

Moscova a acuzat „regimul de la Kiev” de „încercarea de a comite un atac terorist”. Rușii, ca întotdeauna, au uitat să menționeze cum lansează ei înșiși zeci de drone și rachete de diferite tipuri peste Ucraina în fiecare zi.

Apărarea aeriană rusă a doborât 53 de drone ucrainene în cursul nopții, majoritatea deasupra regiunii Rostov, a afirmat vineri ministerul rus al apărării, citat de agenția de presă RIA, conform ziare.com.

O dronă a fost doborâtă în regiunea Saratov, unde se află o bază pentru bombardiere strategice rusești. Drone au fost doborâte și deasupra regiunilor Kursk, Belgorod și Krasnodar, a adăugat ministerul rus al apărării.

Mai multe ținte aeriene au fost doborâte și în zona altor localități precum Engels, Voronej sau Eysk. Ținând cont de faptul că în toate acestea sunt dislocate aerodromuri importante întrebuințate de armata rusă, nu ar fi exclusă posibilitatea unui atac concertat asupra rețelei rusești de aerodromuri.

Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul Regiunii Rostov din Federația Rusă, Vasili Golubev, a informat că, în cursul nopții de 05.04.2024, mijloacele de apărare antiaeriană au distrus peste 40 de ținte aeriene deasupra raionului Morozovsk.

“Potrivit unor date preliminare, în raionul Morozovsk, apărarea antiaeriană a distrus peste 40 de ținte aeriene”, a scris Golubev în mesajul său, care a fost preluat de agenția de presă rusă Interfax.

În timpul atacului, a fost avariată o stație electrică.

Atacul dronelor ucrainene a început după miezul nopții. În jurul orei 02:00 au apărut primele informații despre întrebuințarea mijloacelor de apărare antiaeriană în raionul Morozovsk din Regiunea Rostov. Localnicii spun că cel puțin 10 explozii puternice au fost auzite în timpul nopții.

Potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, atacul din Regiunea Rostov a avut ca țintă principală aerodromul din Morozovsk, întrebuințat de Regimentul 599 Aviație de Bombardament al Regiunii Militare Sud.

Imagini din satelit publicate pe 01.04.2024 arătau că pe aerodrom erau dislocate 13 bombardiere Su-34, precum și cinci avioane de vânătoare Su-35S.

Prin aceste acțiuni, ucrainenii intenționează să transforme regiunile de frontieră ale Rusiei în așa-numite “zone gri”. Analiștii ruși apreciază că, ținând cont de faptul că dronele au deja o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri, nu va mai fi suficientă intenția de a crea o zonă sanitară în estul și sudul Ucrainei, ci va fi nevoie de controlul complet asupra Ucrainei.

Primăria anunță când va avea loc inaugurarea Târgului de Crăciun și a Sărbătorilor de Iarnă în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău anunță că pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md.

Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Lebădă salvată după ce a suferit fractură la aripă și nu putea ieși la mal

La data de 21 noiembrie 2024, angajații IGSU au fost solicitați să intervină într-o misiune mai puțin obișnuită, pentru a veni în ajutorul unei lebede rănite în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:27, iar potrivit informațiilor, pasărea nu putea ieși singură la mal din apele râului Răut.

În ajutorul acesteia au intervenit salvatorii Inspectoratului, care, ajunși la fața locului, au constatat că lebăda a suferit o fractură la aripă și nu putea ieși la mal din cauza traumei. Angajații IGSU au reușit să recupereze lebăda din apă și noroi, în maximă siguranță. Ulterior, aceasta a fost predată angajaților Inspectoratului pentru Protecția Mediului în vederea oferirii îngrijirilor necesare și a tratamentului corespunzător pentru recuperarea completă.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze din diverse situații de risc 492 de animale.

Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca. Ce a spus pilotul

Avonul Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara vineri, la ora 8.40, a fost direcţionat la Cluj-Napoca, comandantul luând această decizie din cauza vântului puternic de pe Aeroportul Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Timişoara, aeronava, care venea de la Bucureşti, a stat minute bune în zona de aşteptare, pentru a ateriza la Timişoara, însă din cauza vântului putrenic pilotul a decis să plece spre Cluj-Napoca, pentru a ateriza în siguranţă, scrie news.ro.

De asemenea, zborul de întoarcere spre Bucureşti a fost afectat.

Reprezentanţii companiei Tarom vom decide dacă pasagerii vor fi transportaţi la Timişoara pe cale aeriană sau terestră.

Alte zboruri nu au fost afectate pe Aeroportul Timişoara.

Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru sportivii care s-au clasat la Jocurile Olimpice de la Paris: „Credem în victoria voastră”
Articolul anterior
ANSA anunță retragerea din vânzare a unui lot de produse cu un nivel depășit de metale grele
Articolul următor