Ministerul rus de Externe a declarat marți că Moscova va respecta plafoanele de arme nucleare stabilite în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că țara își suspendă participarea la acesta, scrie alephnews.ro.
Tratatul limitează numărul de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală pe care le pot deține atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.
Conform tratatului, atât SUA, cât și Rusia au voie să efectueze inspecții ale amplasamentelor de arme ale celeilalte părți, deși inspecțiile au fost oprite din 2020 din cauza pandemiei COVID-19.
Rusia a efectuat luni un test cu o rachetă balistică intercontinentală care pare să fi eșuat în momentul în care președintele Joe Biden se afla în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.
Rusia a notificat Statele Unite în avans cu privire la lansare prin intermediul liniilor de deconfliction, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial a declarat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite și că SUA nu a considerat testul ca fiind o anomalie sau o escaladare.
Marea Britanie speră că președintele Vladimir Putin „își va reconsidera decizia pripită de a suspenda participarea Rusiei la Noul Tratat START”, a declarat marți un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.
Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a adăugat că controlul armelor este vital pentru securitatea globală și că „acesta este un alt exemplu în care Putin pune în pericol securitatea globală pentru câștiguri politice”, a declarat un ofițer de presă al guvernului pentru CNN.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu a văzut niciun plan oficial de pace din partea Chinei. El a spus că se bazează pe sprijinul internațional pentru propria formulă de pace a Ucrainei.
În timpul unei conferințe de presă comune cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, Zelensky a declarat că Ucraina este interesată ca toate țările să fie implicate în încheierea războiului.
„Ne așteptăm ca ONU să sprijine formula noastră de pace la 23 februarie. Cred că este esențial să avem un singur punct de vedere, unic”, a declarat Zelenski. „Nu am văzut niciun document oficial [din partea Chinei]”.
Luni, China a declarat că este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a obține o încetare rapidă a focului și o pace durabilă în Ucraina, a declarat cel mai înalt diplomat al țării, Wang Yi, pentru agenția de presă de stat Xinhua. Wang a sosit marți la Moscova.
Prima doamnă Jill Biden a declarat marți reporterilor că a aflat despre vizita președintelui Joe Biden în Ucraina „chiar înainte ca acesta să plece”, adăugând că și-a exprimat unele îngrijorări cu privire la călătoria secretă de luni.
„Mi-a spus, cam chiar înainte de a pleca și am întrebat: Ce? Unde te duci?”, a spus prima doamnă înainte de a se urca în avion pentru a pleca într-o călătorie de șase zile în Namibia și Kenya. Ea a reiterat că a aflat „chiar înainte ca el să plece, pentru că a fost, știți, sub acoperire”.
Întrebată dacă a avut îngrijorări cu privire la plecarea lui în Ucraina, ea a răspuns: „Bineînțeles că am avut!”. Biden a spus că nu-și amintește dacă președintele a informat-o despre vizita în Ucraina în timpul recentei lor întâlniri la cină din weekend la Washington.