Rusia: Un opozant care l-a criticat prea dur pe Putin și-a anunțat candidatura la preşedinţie, din închisoare

Opozantul naţionalist rus Igor Ghirkin – fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas – şi-a anunţat joi candidatura la preşedinţia Rusiei, la alegerile din 2024, pentru a-l înlocui pe actualul „prea îngăduitor” preşedinte Vladimir Putin cu unul care nu le va permite occidentalilor „să-l ducă de nas”, scrie AFP.

Ghirkin, arestat de Rusia, vrea să candideze împotriva lui Putin

Ghirkin a fost arestat de ruși sub acuzația de incitare la extremism, după criticile aduse președintelui Putin și liderilor armatei Rusiei, transmite hotnews.ro

„Cred că în chestiunile militare sunt mai competent decât actualul preşedinte”, a scris pe Telegram Igor Ghirkin, fost susţinător al Kremlinului, devenit între timp blogger militar şi critic înverşunat al puterii ruse în urma invaziei în Ucraina, pe care o susţine, dar o consideră prost condusă de nişte comandanţi incapabili.

Fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, Igor Ghirkin, în vârstă de 52 de ani, a anunţat în luna mai că un nou grup din care face parte împreună cu alţi naţionalişti ruşi a decis să facă pasul intrării în politică, într-o mişcare de opoziţie care să prevină colapsul Rusiei în faţa bulversărilor interne rezultate în urma campaniei militare ratate din Ucraina.

Arestat la începutul lunii iulie în cadrul acţiunilor represive lansate de Putin împotriva mediilor naţionaliste ruse, Igor Ghirkin aşteaptă acum din spatele gratiilor să fie judecat pentru „instigare la activităţi extremiste”. El riscă până la cinci ani de închisoare, iar o astfel de sentinţă i-ar zădărnici ambiţiile electorale.

„Eu nu am niciun prieten milionar, spre deosebire de Vladimir Putin”

Publicat pe canalul său de Telegram urmărit de peste 730.000 de persoane, anunţul candidaturii sale primise până la orele prânzului 13.000 de like-uri.

„Eu nu am niciun prieten milionar, spre deosebire de Vladimir Putin, aşadar nu va trebui să cedez cererilor lor în detrimentul economiei ruse”, a adăugat Ghirkin în mesajul său, făcând referire la oligarhii ruşi, deşi el este văzut drept un apropiat al oligarhului naţionalist Konstantin Malofeiev, scrie Agerpres, citând AFP.

Cine este Igor Ghirkin

Poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), Igor Ghirkin a fost unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

După declanșarea războiului din Ucraina, în 24 februarie 2022, el s-a remarcat prin criticile puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și prin analizele privind evoluția de pe front.

În 17 noiembrie 2022, Ghirkin a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. Victimele tragediei au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaysiei, Australiei și Belgiei.

Instanța a declarat că a ajuns la concluzia că nu există „nicio urmă de îndoială rezonabilă” că zborul MH17 a fost doborât de un sistem antiaerian rusesc BUK, Ghirkin și ceilalți inculpați fiind acuzați că au aranjat ca acesta să ajungă în mâinile separatiștilor și au organizat transportarea acestuia.

Niciunul dintre inculpați nu a fost acuzat că a participat personal la doborârea avionului companiei Malaysia Airlines și toți au fost judecați în absență.

Ghirkin l-a atacat în termeni duri pe Vladimir Putin

Deși în primele luni ale războiului Ghirkin a pus insuccesele și regresele forțelor armate ale Rusiei pe seama incompetenței comandamentului militar de la Moscova, criticându-l cu precădere pe ministrul apărării, începând cu finele anului trecut el a început să îl critice inclusiv pe președintele Vladimir Putin.

„Nu sunt doar eu… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivelul mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa președintelui sau a ministrului apărării”, a afirmat el în unul dintre primele mesaje de acest fel, publicat pe 11 decembrie 2022.

Într-un videoclip dur de 90 de minute în care a analizat felul în care a fost purtat războiul de către Rusia, Ghirkin a vorbit inclusiv despre „capul peștelui care este complet putred” și a cerut măsuri pentru reformarea armatei.

Într-un alt mesaj din luna martie a acestui an, el a afirmat că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri. Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul: ‘Unde sunt?’”, a spus el atunci.

„Acesta este adevăratul. Dar acela care decorează, îmbărțișează pe toată lumea, sunt alții Iar cel care ține discursuri…, când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune acesată dublură. Probabil vorbește prostii”, a continuat el.

Ghirkin l-a comparat pe Putin cu o „mumie”

Doar o lună mai târziu, Ghirkin anunța crearea unui așa-zis „club al patrioților supărați”, acuzând că Rusia este condusă spre o înfrângere militară.

„Am intrat într-un război lung și prelungit pentru care economia noastră a fost complet nepregătită. Nici armata și sistemul nostru politic nu erau pregătiți pentru asta”, a acuzat el într-un mesaj transmis pe 2 aprilie.

Într-un alt atac direct la adresa președintelui rus, transmis chiar luna trecută, Ghirkin a spus că Putin, în calitate de lider militar, nu ar trebui să se ascundă, ci să preia frâiele războiului.

„Dar unde este Putin? Peskov (n.r. – purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov) din când în când face o declarație și spune că Putin știe ce se întâmplă, că este la curent cu ceea ce se întâmplă. Știți ce, poți da raportul și unei mumii până la urmă. Mumia este întinsă, vii la ea, o saluți și poți raporta: Permiteți-mi să vă familiarizez cu situația. Se întâmplă asta și aia. Mumia tace. Ați prezentat raportul? Ei bine, au prezentat. Rezultatul este clar”, a acuzat Ghirkin pe 9 iunie.

„Comandantul-șef s-a retras complet în timp de război, în timp ce oamenii din cercul său intim se luptă în mod deschis între ei pentru conducere. Astfel de acțiuni ale lor subminează stabilitatea pe front, iar el nu reacționează în niciun fel”, a continuat el cu acuzațiile, referindu-se la tensiunile de la momentul respectiv dintre mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin și ministerul rus al apărării.

Un bărbat, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani, condamnat la închisoare

Procurorii au obținut o sentință de condamnare a unui bărbat din nordul țării, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procurorii au obținut o sentință de condamnare a unui bărbat din nordul țării, acuzat de tentativă de viol al unei minore de 15 ani. Urmărirea penală, pe caz, a fost inițiată la 13 iulie 2022.     

În cadrul urmăririi penale şi cercetărilor judecătorești s-a stabilit că, la data de 29 iunie 2022, pe timp de noapte, inculpatul, aflându-se într-o pădure din nordul țării, având intenția de a întreține un raport sexual forțat și de a-și satisface pofta sexuală cu o minoră de 15 ani, prin constrângere fizică, a îmbrâncit-o, a doborât-o la pământ. Din cauze independente de voința sa nu şi-a dus intenția până la sfârșit, deoarece victima a opus rezistență, dar au intervenit și persoane terțe, care se deplasau cu autoturismul prin apropiere și au reacționat.
         
Prin sentința din 20 noiembrie 2024, inculpatul a fost recunoscut culpabil în săvârșirea infracțiunii şi condamnat la închisoare pe termen de 7 ani în penitenciar de tip semiînchis.

Sentința nu este definitivă, aceasta fiind cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.
         
Această condamnare reprezintă nu doar o sancțiune proporțională cu gravitatea faptelor comise, ci și un avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să încalce legea. Totodată, sentința reafirmă angajamentul autorităților de a proteja drepturile și libertățile fundamentale consacrate de Constituția Republicii Moldova, demonstrând că orice tentativă de încălcare a acestora este pedepsită corespunzător.

Percheziții la domiciliul unei femei din Căușeni bănuită de cumpărarea voturilor

O locuitoare a raionului Căușeni este cercetată de CNA și procurori pentru comiterea infracțiunii de corupere electorală prin oferirea de bunuri în scopul determinării alegătorului de a-și exercita drepturile electorale în favoarea unui candidat de partid înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În prezent, ofițerii CNA desfășoară acțiuni în vederea ridicării bunurilor utilizate în calitate de obiect al infracțiunii, identificării provenienței fondurilor și eventuale legături a persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acționează  în interesele unor formațiuni politice. În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, persoana implicată urmează a fi audiată în calitate de bănuit și cercetată în stare de libertate.

Precizăm că, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Despre rezultatele acțiunilor de urmărire penală vom reveni cu detalii suplimentare.

Primul mesaj public al lui Andrei Spînu, după demisia din Guvern și din PAS

După și-a anunțat demisia din Guvernul Recean, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu primul mesaj public, scrie noi.md.

„Mergem înainte. Mulțumesc tuturor pentru mesajele trimise. Sunt foarte recunoscător fiecăruia. Vă cuprind!”, a scris Andrei Spînu, pe profilul său de Facebook.

Reamintim că Andrei Spînu și-a anunțat demisia chiar înainte ca Dorin Recean să anunțe despre remanierile care urma să le facă în Guvern. Deși a plec, mai multe voci spun că acesta ar urma să își lanseze propriul proiect politic.

Uscătorie de plante medicinale, deschisă în nordul Moldovei cu suportul financiar al Finlandei
Articolul anterior
Acord de parteneriat între un liceu din Sângerei și unul din București
Articolul următor