Conducerea instalată de Rusia în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, aflată parțial sub control rusesc, au spus marți că s-a ajuns la un acord pentru a vinde cereale în străinătate, în principal către Orientul Mijlociu, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS, citată de Reuters.
Ucraina a acuzat Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, că fură cereale din teritoriile pe care armata Rusiei le-a acaparat. Moscova neagă acest lucru, transmite Digi24.ro.
Războiul a perturbat exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, iar Occidentul acuză Rusia că folosește cerealele pe post de armă în războiul declanșat în Ucraina.
Evgheni Balițki, șeful administrației instalate de Rusia în Zaporojie, a spus că transporturile planificate includ vânzări către Irak, Iran și Arabia Saudită, potrivit Tass.
El a spus că există un contract pentru furnizarea a 150.000 de tone de cereale Iranului, adăugând că comercianții ruși din agricultură și companiile de stat cumpără cereale de la fermierii din regiune. Reuters nu a putut verifica această declarație.
„Prețurile nu sunt rele în acest moment”, a spus Balițki.
Autorităţile vamale turce au arestat în urmă cu două zile o navă cargo rusă ce transportă grâu despre care Ucraina spune că a fost furat din teritoriile ocupate de ruși.
„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei”, a declarat ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, la televiziunea naţională a Ucrainei.
Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei să aresteze nava rusească Jibek Jolî, un cargo de 140 de metri lungime sub pavilion rusesc, ce se afla în proximitatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a plecat din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă. Nava transporta 7.000 de tone de cereale, potrivit autorităților ucrainene.