Rușii construiesc fortificații din beton și sapă șanțuri în speranța că ar putea opri tancurile și blindatele ucrainene

Președintele Zelenski a acuzat Moscova de un „atac masiv”, cu 36 de rachete lansate asupra Ucrainei doar noaptea trecută. Rachetele dar și dronele vizează cu precădere infrastructura critică.

Mai mult de o treime din stațiile electrice au fost distruse. „Moscova vrea să provoace un nou val de refugiați și o catastrofă umanitară”, acuză oficialii de la Kiev, care cer rapid sisteme de apărare anti-aeriană. În același timp, forțele Kievului continuă ofensiva din regiunea Herson, unde rușii par să pregătească o retragere pe malul estic al Niprului.

Dronele sunt peste tot în războiul din Ucraina. Rușii le folosesc masiv pentru a ataca infrastructura energetică a țării pe care au invadat-o, dar și pentru a identifica pozițiile forțelor ucrainene. Lângă Bahmut, pe frontul de est, soldații unei unități mecanizate ucrainene rămân ascunși cât de mult se poate.

Yuri era tâmplar înainte de război, acum este comandant de unitate.

”Aici, în Bahmut, este cel mai fierbinte punct de pe front. 24 de ore pe zi sunt atacuri asupra pozițiilor noastre„. Citește și

Buncărul ține loc și de adăpost și de dormitor, în rarele momente de acalmie.

”Dușmanul nostru are mult mai multe arme și artilerie”.

Ucrainenii folosesc drone obișnuite la care atașează explozibil și le aruncă asupra poziților inamice. Dar și rușii răspund la fel.

Într-o localitate din zonă, Soledar, bombardamentele invadatorilor au distrus aproape totul… Pare o scenă din al doilea război mondial.

”Ca la Stalingrad, pentru că avem poate 90% dintre clădiri demolate… Noi îi spunem Solegrad”.

În zona Bahmut, ucrainenii au săpat tranșee. Acolo luptă cu mercenarii din grupul Wagner.

”Trupurile lor zac pe aici cu sutele… Nici nu-și adună morții. Oamenii noștri se furișează și le iau armele și muniția”.

Rușii construiesc fortificații

Tot mercenarii din grupul Wagner au primit misiunea de a construi această linie de fortificații – a ajuns la aproape 2 kilometri lungime – în apropierea unui oraș de importanță strategică din estul Ucrainei. Sunt patru rânduri de fortificații în formă de piramidă, din beton, iar în spatele lor este săpat un șanț adânc. Astfel rușii speră că ar putea opri tancurile și blindatele ucrainene, în cazul unei avansări spre est.

Pentru a doua noapte la rând, armata ucraineană a lovit podul Antonovsky, în apropierea căruia rușii au instalat un ponton din barje pentru a se putea retrage pe celălalt mal al Niprului. Toți rezidenții civili din Herson trebuie să părăsească imediat orașul”, a transmis administrația regională de ocupație, invocând o „situație tensionată pe linia frontului” și „pericolul crescut de bombardamente masive”.

Ieri, un convoi de jurnaliști și propagandiști ruși a fost surprins de rachete în timp ce traversa râul.

Andrey Malkevich, reprezentant Rusia: „Duceam jurnaliști din Herson, împreună cu familiile lor, de pe malul periculos al Niprului, pe cel stâng. Prima explozie a avut loc în capul coloanei. Asta era mașina pe care o conduceam eu. A doua explozie s-a produs la mijloc, iar a treia la finalul coloanei”.

După ce a șocat anunțând că și-a trimis fii minori să lupte alături de trupele ruse pe front, în Ucraina, liderul cecen Ramzan Kadîrov pretinde acum că băieții lui au luat prizonieri ucraineni. Lăudându-se cu faptele de arme ale așa-zișilor războinici, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, Kadîrov anunță în înregistrările video postate – o altă poziție capturată, un detașament inamic distrus și șase militari ucraineni capturați.

sursa

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Povestea IT-istului rus care se ascunde de o lună de mobilizare în pădure. Are un cort separat pentru muncă
Articolul anterior
Incident îngrozitor la un mall. O copilă a fost dusă de urgență la spital după ce i-a căzut un acvariu în cap
Articolul următor