Ruşii şi belaruşii revin în competiţiile de gimnastică din 2024 sub drapel neutru

Federația Internațională de Gimnastică a decis să le permită sportivilor din Rusia și Belarus să participe din nou în competiţiile internaţionale, dar cu o condiţie: sub drapel neutru. Adică, sportivii trebuie să respecte cu strictețe cerințele de neutralitate.

Federaţia internaţională de gimnastică (FIG) a decis să autorizeze gimnaştii ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la competiţii, începând cu 1 ianuarie 2024, a anunţat forul mondial de specialitate într-un comunicat dat publicităţii, citat de Agerpres și observatorul.ro.

Excluşi din competiţiile internaţionale din martie 2022, din cauza invaziei din Ucraina, gimnaştii celor două ţări ar putea fi readmişi în calitate de sportivii neutri şi „în condiţii stricte„, a precizat Federaţia.

„FIG a decis să autorizeze, sub condiţii stricte, participarea sportivilor şi a personalului tehnic de naţionalitate rusă sau belarusă la competiţii FIG înscrise în calendarul său în calitate de ‘sportivi individuali neutri'”, se arată în comunicat.

„Decizia unei eventuale participări la Jocurile Olimpice de la Paris, de anul viitor, revine în responsabilitatea CIO”, a mai transmis FIG.

„Prin acceptarea ca gimnaştii ruşi şi belaruşi să participe la competiţii în calitate de sportivi neutri independenţi, FIG asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate şi trimite un mesaj lumii conform căruia gimnastica îşi doreşte pacea„, a transmis preşedintele FIG, Morinari Watanabe.

Copiii vor avea ocazia să exploreze peste 150 de meserii într-un Oraș al profesiilor, cel mai mare eveniment de orientare profesională pentru cei mici

Orașul Profesiilor organizat la Chișinău, cel mai mare eveniment de orientare profesională pentru copii. Începând cu ora 12.00, în Parcul ,,La Izvor”, zona havuzului, Orașul Profesiilor își deschide larg ușile pentru micii vizitatori.

Fiecare copil la intrare va primi un pașaport de participare.

Evenimentul este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani.

Intrarea este liberă şi are ca scop oferirea fiecărui copil oportunitatea de a-și realiza potențialul, iar companiilor să-și demonstreze responsabilitatea față de societate.

La eveniment vor fi prezentate profesii din diverse structuri de Stat și din mediul de afaceri din Republica Moldovei.

După o scurtă lecție introductivă, copiii vor primi o sarcină aplicată și vor învăța despre profesia selectată.

În pașaport, care este și o carte de evidență a locurilor de muncă, un reprezentant al profesiei va face o notă care să ateste faptul că, copilul a însușit profesia respectivă. Copiii pot participa la un număr nelimitat de profesii, selectate după propria dorință.

Părinții vor avea posibilitatea să discute cu reprezentanții companiilor și să afle mai multe despre partenerii proiectului.

Printre profesiile reprezentate se numără: constructor, salvator, pompier, chinolog, tehnician de explozibili, polițist, medic, asistent social, criminolog, coafor, agronom, medic veterinar, DJ, mecanic auto, vânzător, bancher, bucătar, actor, model, croitor, etc.

Evenimentul va dura până la ora 16.00.

Acesta este organizat de Fundația de Caritate ,,Ukrainian Educational Foundation” şi ,,Fundația de Caritate ,,Hora Binelui”, cu susținerea Primăriei Municipiului Chișinău și a Preturii sectorului Buiucani.

Tragedie la scăldat! O tânără de 17 ani s-a înecat în râul Nistru

O tânără de 17 ani s-a înecat în Nistru, la Tiraspol. S-a întâmplat pe 6 iunie spre seară, la circa 300 de metri de feribot, transmite IPN. Serviciile de intervenție de la Tiraspol precizează că tânăra și o prietenă mai mică cu un an au mers să petreacă în compania a doi tineri, în vârstă de 22 și, respectiv, 23 de ani.

Au consumat împreună alcool. Unul dintre băieți a rămas pe mal să facă focul pentru grătar, celălalt a intrat cu fetele în apă.La un moment dat, gașca a intrat în apă prea mare. Fata de 17 ani, care nu știa să înoate, nu a mai simțit pământul sub picioare și s-a panicat. A încercat să-l prindă de gât pe băiatul de 23 de ani, dar amândoi se duceau sub apă. Tânărul a povestit mai târziu că a reușit cu greu să iasă la suprafață, a putut să o împingă spre mal doar pe fata de 16 ani, cealaltă a dispărut sub apă.Odată ajunși la mal, au alertat serviciile specializate. Scafandrierii au recuperat cadavrul fetei înecate la șapte metri de locul în care a fost luată de apă.Salvatorii atenționează persoanele să aleagă pentru scăldat numai locuri amenajate în acest scop, unde sunt salvatori de gardă. Consumul de alcool înainte de a intra în apă este extrem periculos. Tensiunea arterială se poate schimba brusc și poate cauza amețeli sau pierderea cunoștinței. Și reacțiile sunt întârziate, reducând șansele de salvare a persoanei.

În incinta Aeroportului Chișinău a fost amenajat un spațiu pentru fumat

În incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost amenajat un spațiu destinat fumătorilor. Potrivit reprezentanților AIC, măsura a fost luată în contextul multiplelor solicitări din partea pasagerilor, scrie deschide.md.

După nenumărate cereri ale pasagerilor de a amenaja un spațiu destinat fumătorilor a fost satisfăcută această cerere la data de 24 mai 2024”, a declarat pentru Deschide.MD purtătorul de cuvânt al AIC, Natalia Cojocaru.

Ziua Internațională a Șahului
Articolul anterior
Mii de pacienți sunt abandonați de familii în spitalele din România. Unii rămân internați și doi ani, pentru că nu au unde să se ducă
Articolul următor