S-a stins din viață actorul Grigore Rusu – fondatorul teatrului ,,Luceafărul”

O pierdere grea în lumea teatrului autohton. La vârsta de 84 de ani, s-a stins din viață Grigore Rusu – actor, regizor, profesor universitar, cercetător ştiinţific, istoric teatral.

separator
Grigore Rusu s-a născut la 9 aprilie 1936 în raionul Drochia, Moldova. A absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960, ca apoi împreună cu colegii săi de breaslă să întemeieze teatrul pentru tineret „Luceafărul”.

Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul” timp de 26 ani, interpretînd mai mult de 80 de roluri preponderent secundare, dar memorabile, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12 noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă”, Osipbai din „Înălţare pe muntele Fujiyama”, Ahov din „Banii sînt ochiul dracului”, Scîrţu şi Spiruc din spectacolul „Pămînt” („Pe-un picior de plai” de Ion Podoleanu în regia lui Sandri-Ion Şcurea, distins cu Premiul de Stat), Geon din „Lizi Mak-Key” etc. S-a filmat activ în mai multe pelicule la studioul „Moldova-film” şi nu numai, luînd parte şi la dublarea filmelor, iar la studioul cinematografic „M. Gorki” s-a filmat în rolul lui I. Bodiul din filmul lui M. Calic „Ani şi filme”.

După ce a îmbrăţişat şi alte profesii adiacente teatrului, cum ar fi cea de actor-pedagog, activând din anul 1967 şi ca şef al mai multor catedre la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, cum ar fi Catedrele de Regie Estradă şi Manifestări Publice, a predat disciplinele: Arta vorbirii scenice şi canto, Arta actorului şi vorbirea scenică.

Grigore Rusu scrie şi editează manualul „Arta vorbirii” şi alte lucrări metodico-ştiinţifice şi de analiză a fenomenului teatral şi actoricesc, iar după ce editează şi cele câteva monografii despre stelele teatrului – E. Ureche, V. Cupcea, C. Tîrţău, „Din conturnii timpului” despre Veniamin Apostol şi „Teatrul – dragostea mea” despre Petru Baracci, scrie volumul autobiografic „Evocări”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ce va face Maia Sandu cu premiul de 100.000 de euro

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost onorată cu prestigiosul Premiu Reinhard Mohn 2025, acordat de Fundația Bertelsmann din Germania. Distincția, oferită o dată la doi ani, recunoaște angajamentul excepțional al liderilor care promovează valorile democratice și soluțiile inovatoare în fața provocărilor contemporane.

Maia Sandu a fost apreciată pentru curajul și determinarea sa în apărarea democrației, în special într-un context geopolitic dificil. Premiul, în valoare de 100.000 de euro, va fi donat de președintă pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare în satul său natal, Risipeni, raionul Fălești, scrie nordnews.md.

Acest premiu este o recunoaștere a curajului cetățenilor Republicii Moldova, care au demonstrat că își doresc să trăiască în democrație și au luptat pentru ea. Moldova a dovedit că democrația poate rezista chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Președinția precizează că premiul Reinhard Mohn este unul dintre cele mai importante proiecte ale Fundației Bertelsmann, una dintre cele mai mari organizații non-profit din Germania, cunoscută pentru sprijinirea reformelor democratice și dezvoltarea soluțiilor inovatoare la problemele sociale și politice.

Laureați anteriori includ personalități precum fostul Președinte al Germaniei Joachim Gauck, fostul Președinte al Estoniei Toomas Hendrik Ilves și ex-Secretarul General al ONU Kofi Annan.

Tragedie la Cantemir: o copilă de 14 ani și un băiat de 11 ani au murit intoxicați după ce cahla de la sobă a rămas închisă

Nerespectarea regulilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit a dus la decesul unei persoane și la intoxicarea a doi minori. Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore, o persoană a decedat în urma izbucnirii unui incendiu, iar doi minori au suferit intoxicații cu monoxid de carbon, din cauza nerespectării regulilor antiincendiare în perioada rece a anului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, ca urmare a nerespectării regulilor de exploatare a echipamentelor electrice de încălzit, un bărbat în vârstă de 39 de ani a decedat în flăcări, după izbucnirea unui incendiu în propria locuință din satul Copanca, raionul Căușeni. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:12. Potrivit datelor, o casă de locuit a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului pentru lichidarea incendiului au intervenit două echipe de pompieri, care au reușit localizarea focului la ora 20:43. Incendiul a fost lichidat complet la ora 20:54. În urma arderii, flăcările au distrus mai multe bunuri materiale din două camere afectate ale locuinței, fiind depistat cadavrul carbonizat al proprietarului.

Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că bărbatul decedat a lăsat încălzitor electric conectat în preajma patului, iar acesta, în urma supraîncălzirii, a luat foc.

De asemenea, nerespectarea regulilor de securitate la utilizarea sobei a provocat intoxicația a doi minori cu monoxid de carbon în raionul Cantemir, satul Coștangalia. Aici, doi minori, o fată în vârstă de 14 ani și un băiat de 11 ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Cercetările efectuate la fața locului au demonstrat că minorii s-ar fi intoxicat în urma emanării monoxidului de carbon acumulat, după ce cahla de la sobă a rămas închisă.

IGSU îndemnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la exploatarea sobelor și utilizarea altor surse de încălzit locuința, să aerisească locuințele înainte de somn și să nu supraîncălzească instalațiile destinate pentru încălzirea caselor.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 1.499 de incendii, în care 89 de persoane, inclusiv trei minori, și-au pierdut viața asemenea, în perioada indicată au fost înregistrate 49 de cazuri de intoxicație în urma cărora 16 persoane dintre care 3 copii și-au pierdut viața.

Salarii mai mari pentru mai mulți angajați din sectorul bugetar

Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările urmăresc creșterea și uniformizarea nivelului salarial pentru mai multe categorii de angajați din sectorul bugetar, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În particular, proiectul de lege prevede modificări în normele aplicabile Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, în scopul majorării salariilor angajaților instituției. De asemenea, pentru asigurarea unui nivel de salarizare competitiv, cadrele de conducere și didactice care au dreptul să desfășoare activitate didactică suplimentară urmează să fie remunerate proporțional normei stabilite.De salarii mai mari vor beneficia și angajații din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Oficiului Avocatului Poporului și Agenției Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească. În acest sens, vor fi majorate clasele de salarizare pentru acești funcționari publici. Nivelul salarial va crește și pentru funcția de „medic veterinar” din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.Proiectul mai conține precizări referitoare la sporul pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. Acesta va fi ajustat la nivelul de 30% din salariul de bază, iar de acest spor vor putea beneficia mai mulți angajați. Salariul minim în sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2025, este stabilit la nivel de 5500 de lei, la fel ca în sectorul real. Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Video! Doi medici chinezi grav bolnavi, s-au înnegrit în timpul tratamentului contra noului coronavirus
Articolul anterior
Klaus Iohannis, anunț oficial: grădinițele, școlile și universitățile nu se redeschid până în toamnă
Articolul următor