Academicianul Ovidiu Bojor, președintele onorific al Planta Romanica, a murit marți, 14 februarie, la vârsta de 98 de ani. Ovidiu Bojor era considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România și cel mai mare promotor al plantelor medicinale din România.
Anunțul privind decesul reputatului fitoterapeut a fost făcut, pe Facebook, de Anca Daniela Raiciu, președintele patronatului Planta Romanica, scrie agrointel.ro. Ovidiu Bojor a murit marți, 14 februarie, la vârsta de 98 de ani.
”Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor – Președintele onorific Planta Romanica la vârsta de 98 de ani. Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile: “Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni.
Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.
A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință. «Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat». Drum lin!”, a anunțat Anca Daniela Raiciu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Ovidiu Bojor, medicina alopată și energia plantelor nu se explud, ci se pot ajuta reciproc. A început să studieze plantele din copilărie, sub îndrumarea tatălui său, profesor de științele naturii, scrie publicația r3media.ro.
„Tatăl meu a fost cel mai bun mentor. Tatăl, profesor de științele naturii, mi-a determinat viitorul. Mergeam cu el pe munte, mă învăța tot felul de șerpi, gâzele, fluturii, păsările, absolut tot. La 7-8 ani cunoșteam toate plantele, în limba latină”, își amintește Ovidiu Bojor.
Pregătirea profesională care a urmat a fost însoțită și susținută de iubire și de credință. „Am iubit tot ce e viu, tot ce e frumos, tot ce e înălțător și acesta mi-a dat în fiecare zi forța necesară să mai fac un pas înainte în evoluția mea spirituală. (..) Nu putem îngriji trupul, dacă neglijăm sufletul omului, fiindcă toate bolile apar din cauza sufletului bolnav”, a explicat Ovidiu Bojor.
Pentru o viață lungă și fericită, spune dr. Bojor, trebuie să ne conservăm bucuria și amintirile bune ale copilăriei, să ducem cu noi cât mai multe elemente din locul natal și să ne vindecăm cu plante din țara în care ne-am născut. Aceasta era teoria lui despre elixirul lonfevității, una la îndemâna oricui.
Cine a fost Ovidiu Bojor, cel mai mare fitoterapeut român
Anca Daniela Raiciu a făcut și o scurtă prezentare a CV-ului academicianului Ovidiu Bojor. ”Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române”, a arătat aceasta.
Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924. În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București, iar în 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ”Contribuții la studiul ciupercii Claviceps purpurea”.
În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.
Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră.
A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite.
Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.
A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică.
Este deţinătorul a peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie, două dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.
Şi-a dedicat mai mult de 25 de ani din viaţă cartării Florei Medicinale din Carpaţi, iar metodologia sa, care ţine seama de ocrotirea naturii, a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi recomandată ţărilor în curs de dezvoltare.