S-a stins din viață Victor Pușcaș, fostul președinte al Curții Constituționale

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, s-a stins din viață, la vârsta de 80 de ani. Anunțul a fost făcut de familia sa pe rețele. „A fost și rămâne a fi unul din cei mai puternici constituționaliști ai țării. Unul din autorii Constituției și unul din semnatarii Declarației de Independență”, se arată în mesaj.

„Cu profundă tristețe și durere în suflet, Vă anunțăm despre faptul că astăzi a trecut în neființă, la vârsta de aproape 80 de ani, un om de o însemnătate deosebită în viața noastră, a unui om mare pentru statul nostru, a unui om – epocă – tatăl, bunelul, străbunelul nostru iubit, domnul Victor Pușcaș. Bunelul nostru a fost un exemplu de onoare, înțelepciune, bunătate, generozitate și iubire necondiționată. A fost cel ce a învățat familia noastră, împreună cu bunica, să ne iubim unii pe alții și să ne susținem în toate.

A fost jurist, politician, demnitar de stat, doctor în drept, cercetător științific. A fost și rămâne a fi unul din cei mai puternici constituționaliști ai țării. Unul din autorii Constituției și unul din semnatarii Declarației de Independență. Viața domnului Pușcaș – a fost consacrată justiției. Domnul Pușcaș, fiind capul familiei noastre, ne-a călăuzit pe calea dreaptă și ne-a învățat valoarea familiei, integrității și generozității. Am fost privilegiați să avem parte de timp prețios alături de el și ne vom aminti întotdeauna de momentele minunate pe care le-am petrecut împreună. Pe lângă faptul că a fost un bunic extraordinar, soț, părinte, și străbunic, Dl Pușcaș a fost un om respectat și admirat de toți cei care l-au cunoscut. Mii de cetățeni, studenți, masteranzi și colegi au avut de învățat de la el.

El a lăsat o amprentă puternică și semnificativă în țara noastră, Republica Moldova, precum și pentru sistemul judecătoresc. Bunelul nostru Va rămâne în inimile noastre, a familiei, prietenilor, discipolilor, colegilor și tuturor celor care l-au prețuit.

Despre detaliile Ceremoniei de rămas-bun și slujba de înmormântare care va avea loc sâmbătă, 24 Iunie 2023, începând cu orele 10:00 – vom reveni pe parcursul zilei de mâine”, se arată în mesaj.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

O femeie din Elveția a decedat şi 11 persoane au fost rănite într-un accident cu turiști în Antalya

O turistă elveţiană şi-a pierdut viaţa şi alte 11 persoane au fost rănite într-un accident rutier în sudul Turciei, transmite AFP, citând media din Turcia şi consulatul general al Elveţiei.

Potrivit agenţiei de stat Anadolu, citată de Agerpres, cei 11 răniţi sunt zece turişti elveţieni şi şoferul turc al microbuzului cu care se deplasau de la aeroportul din Antalya spre un hotel situat în districtul Manavgat, la circa o oră de mers cu maşina.

„O cetăţeană elveţiană a decedat în acest accident rutier”, a indicat viceconsulul general al Elveţiei în Turcia, Jérome Perrenoud-André, contactat de AFP. El nu a fost în măsură să confirme naţionalitatea răniţilor.

Potrivit imaginilor difuzate de media din Turcia, microbuzul a lovit un TIR staţionat pe un drum rapid care leagă Antalya de Alanya, două din principalele staţiuni de pe litoralul mediteranean turc, foarte apreciate de turiştii europeni.

Conform agenţiei Anadolu, femeia decedată era un medic în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire la Chișinău, la Festivalul-Concurs „Prezintă Orchestra Folclor”

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire joi, 5 octombrie, la Palatul Republicii în cadrul Festivalului-Concurs Televizat Pentru Tinerii Interpreţi de Muzică Populară „Prezintă Orchestra FOLCLOR”. Concertul începe la ora 18:00 și este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”, Compania Publică TeleRadio Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

În cadrul celei de-a doua etape, vor evolua patru concurenţi: doi la categoria „Instrumentişti” şi alții doi la categoria „Interpreţi”.

În partea a doua a concertului vor avea loc recitaluri de muzică susţinute de artişti consacraţi şi cunoscuţi pe ambele maluri ale Prutului: interpreta Zinaida Bolboceanu și duetul compus din trompetistul Anatolie Nunu și clarinetistul Sorin Zberea. Toţi concurenţii şi interpreţii vor beneficia de acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară „FOLCLOR”, condusă de maestrul Petre Neamţu.

Peste 30 de persoane au murit după o explozie într-un restaurant din China. Alte șapte persoane au fost rănite
Articolul anterior
Un agricultor din Șoldănești a plantat una dintre cele mai mari livezi de cireși din țara noastră, de circa 25 de hectare
Articolul următor