S-au majorat prețurile de consum în Republica Moldova în luna februarie 2024

Biroul Național de Statistică informează că prețurile medii de consum în februarie 2024 s-au majorat față de luna ianuarie 2024 cu circa 0,7%, iar luna februarie 2023 (în ultimele 12 luni) cu 4,3%, scrie.

Inflația lunară

În luna februarie, comparativ cu luna ianuarie 2024, s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,7% (informativ: în februarie 2023 față de ianuarie 2023, preturile medii s-au majorat cu 0,9%) (Tabelul 1, Figura 2, Anexa 1).

Creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la:

  • produsele alimentare – cu circa 0,4%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum în total cu cca 0,1%;
  • mărfurile nealimentare – cu circa 1,1%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu cca 0,4%;
  • serviciile prestate populației – cu 0,6%, contribuind la creșterea prețurilor medii de consum cu cca 0,1%.

În luna februarie 2024 față de ianuarie 2024, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 3,4% și fructe – cu 1,9%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – 8,3%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 0,5%, ulei vegetal – cu 0,3%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 3,6% (inclusiv: motorină – cu 7,5% și benzină – cu 4,5%), medicamente – cu 0,5%.

La serviciile prestate populației, în luna februarie 2024 față de luna ianuarie 2024 prețul (tariful)2 de furnizare a energiei termice s-a majorat cu 13,5%.

 Concomitent, diminuări a prețurilor (tarifelor) în luna curentă au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizare a gazelor naturale2,3 – cu 4,4%.

Inflația de la începutul anului

Prețurile medii de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 (de la începutul anului curent) au crescut cu 1,5%, inclusiv la produse alimentare – cu 1,1%, mărfuri nealimentare – cu 1,8% și servicii prestate populației – cu 1,6%.

Inflația anuală

Prețurile medii de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 4,3% (informativ: în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 prețurile medii de consum s-au majorat cu 25,9%), inclusiv la produse alimentare cu 3,5%, la mărfurile nealimentare cu 5,6% și servicii prestate populaţiei cu 3,1%.

Mai multe detalii AICI.

Vreme frumoasă în Moldova. Câte grade vor indica termometrele

Vremea va fi frumoasă astăzi în Moldova, cu o tendință spre înnorări temporare, informează unica.md.

Maximele vor ajunge până la 27 de grade Celsius în orele amiezii. Spre seară, vremea se va menține stabilă.

Mâine, temperaturile vor urca până la 30 de grade Celsius, iar minima va fi de 16 grade Celsius.

Cerul va fi mai mult acoperit, însă nu sunt așteptate precipitații.

Cel mai înalt vulcan activ din Europa a erupt din nou. Imagini spectaculoase

Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a erupt din nou. Imagini spectaculoase cu cascada de lavă și norii de cenușă au fost surprinse și postate pe rețelele de socializare, relatează Antena 3 CNN citat de adevarul.ro.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată momentul erupțiilor, filmat de cei care se aflau în zonă. Oamenii curioși s-au adunat să privească spectacolul.

Explozii puternice s-au auzit din îndepărtare, iar bucăți incandescente au fost aruncate dintr-unul dintre cratere.

Activitatea vulcanului Etna s-a intensificat în ultimele zile. Etna și Stromboli sunt cei mai explozivi vulcani din cauza compoziției chimice a magmei.

Departamentul de Protecție Civilă din Sicilia a emis o alertă cod galben pentru Etna.

Oamenii aflați în regiune au fost îndemnați să rămână informați și să urmeze instrucțiunile oferite de autoritățile locale.

Putin susține că  ia foarte în serios dorința lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ia „foarte” în serios declarațiile lui Donald Trump, care a spus în mai multe rânduri că, dacă va fi reales, va pune capăt rapid conflictului armat dintre Kiev și Moscova, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

„Domnul Trump, în calitate de candidat la președinție, spune că este pregătit și dispus să pună capăt războiului din Ucraina. Luăm toate acestea foarte în serios”, a declarat președintele rus într-o conferință de presă la Astana.

„Desigur, nu știu ce propuneri ar putea avea cu privire la modul în care vrea să facă acest lucru. Și, desigur, aceasta este o întrebare-cheie. Dar nu am nicio îndoială că el spune acest lucru cu sinceritate. Și vom sprijini acest lucru”, a continuat el.

Comentariile lui Putin au loc cu mai puțin de o săptămână înainte de un summit NATO major la Washington, în cadrul căruia Ucraina va fi un subiect major de discuție, și într-un moment în care perspectiva unei posibile victorii a lui Donald Trump la alegerile din SUA din această toamnă ridică incertitudini majore cu privire la durabilitatea sprijinului esențial al SUA pentru Kiev în rezistența la un atac rus la scară largă.

În mai 2023, Donald Trump a declarat că va pune capăt conflictului „în 24 de ore” dacă va reveni la președinția Statelor Unite.

Săptămâna trecută, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, el a afirmat, de asemenea, că dacă un președinte american „respectat de Putin” ar fi fost la putere la momentul atacului din februarie 2022, liderul rus „nu ar fi invadat niciodată Ucraina”.

Vladimir Putin a mai declarat joi că Moscova va aștepta rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA și „starea de spirit și direcția viitoarei administrații” înainte de a relua orice dialog privind „stabilitatea strategică”.

De asemenea, el a reiterat că se opune oricărei încetări a focului în Ucraina dacă Kievul nu face concesii „permanente” Rusiei.

„Nu putem exclude posibilitatea (…) ca inamicul să folosească încetarea focului pentru a-și îmbunătăți pozițiile, a se reînarma, a-și completa armata prin mobilizare forțată și a fi gata să continue conflictul armat”, a declarat el.

La 14 iunie, Putin a propus o încetare a focului și deschiderea de negocieri de pace cu Ucraina dacă aceasta își retrage trupele din patru regiuni pe care Moscova le ocupă parțial și renunță la planurile sale de a adera la NATO.

Ucraina, Statele Unite și NATO au respins imediat aceste condiții.

Începe săptămâna albă! Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui. Ce alimente au voie să mănânce
Articolul anterior
Oficial NATO: Republica Moldova are toate instrumentele pentru a face față războiului hibrid lansat de Rusia
Articolul următor