Președinția Republicii Moldova publică conceptul pentru crearea și funcționarea „Tribunalului Anticorupție” și anunță o perioadă de propuneri și consultări. Potrivit documentului, istanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele Republicii Moldova, scrie realitatea.md.
Adițional, judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă (CSJ), după reformă (în jur de 45 mii lei). Magistrații vor beneficia de pază de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.
„În competența judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție si toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate. Instanța anticorupție va aplica procedurile penală, contencios administrativ și civilă. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare”, se arată în document.
Adițional, în documentul publicat de Președinție se mai menționează că judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani, după care vor reveni la poziția anterioară de judecător sau (în cazul judecătorilor nou numiți) vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău.
„Candidații la funcția de judecător la instanța anticorupție vor aplica pentru obținerea accesul la secretul de stat concomitent cu înregistrarea în concurs. Refuzul accesului la secret de stat poate constitui temei de refuz în numirea în funcție. Colegiul anticorupție al Curții de Apel va avea până la 6 judecători, cărora le vor fi aplicate criterii similare de selecție. Componența colegiului va fi aprobată de către CSM la propunerea Președintelui Curții de Apel”.
Amintim că în Republica Moldova va apărea o nouă instanță. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Maia Sandu, în cadrul discursului din Parlament, pe care l-a ținut la 17 martie. Sandu a cerut Guvernului și Parlamentului să creeze această instanță.