Salariul femeilor, mai mic decât al bărbaților. Care e diferența

Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă, reprezentând o disparitate monetară unde femeile au obținut anul trecut venituri salariale anuale cu 25.980 de lei mai puțin decât bărbații.

Reprezentanții Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare menționează că această tendință este îngrijorătoare, în special în domeniile sănătății și activităților de recreere, alături de sectorul serviciilor de suport administrativ, contribuind major la amplificarea acestei discrepanțe. Cei de la CPD declară că mai alarmant este faptul că în sectoarele cu remunerație mai mare diferența salarială în defavoarea femeilor este și mai accentuată, depășind 30% în domenii precum serviciile de editare, transportul aerian și IT. Datele au fost prezentate de „Ziua Egalității Salarialeˮ, transmite Ipn.md.

Această zi simbolică este fixată anual de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) pe baza datelor oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică privind câștigurile salariale ale femeilor comparativ cu cele ale bărbaților. În anul 2024, o femeie din Moldova trebuie să lucreze până la data de 23 februarie pentru a obține un venit echivalent cu cel înregistrat de un bărbat în anul precedent.

„Creșterea diferenței salariale dintre genuri în Moldova este un semn de alarmă care necesită o atenție imediată și acțiuni concrete, iar disparitatea monetară substanțială nu doar că afectează bunăstarea financiară a femeilor, dar reflectă și inegalități structurale profunde în economie și societate. De asemenea, decalajul de gen în pensii continuă să fie o problemă majoră, cu o diferență medie de 7 518 de lei între pensiile femeilor și ale bărbaților în anul 2023. În municipiul Chișinău, situația este și mai gravă, cu o femeie pensionară pierzând anual 20.091 de lei comparativ cu bărbații”, precizează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Pentru a înțelege mai bine de ce există diferențe în câștigurile dintre femei și bărbați în Republica Moldova, experții CPD au făcut o analiză econometrică. Au fost folosite două tipuri de date de la BNS: Ancheta Forței de Muncă (completată de persoane fizice, în special angajați) și M3-Anual „Câștigurile salariale și costul forței de muncă” (completată de angajatori). Datele de la angajatori arată că diferența de câștig între femei și bărbați a fost de 15,5% în 2022, pe când datele colectate de la angajați arată o diferență de 12%. Chiar dacă aceste procente sunt diferite, ambele indică faptul că diferența a crescut față de anul precedent.

Analiza arată că o mare parte din această diferență este influențată de discriminarea la locul de muncă. „De exemplu, dacă luăm o diferență de 12%, aceasta se reduce cu 5% datorită faptului că femeile sunt, în medie, mai bine educate sau mai calificate decât bărbații, ceea ce ar trebui să le reducă și diferența de câștig. Totuși, tratamentul discriminatoriu în favoarea bărbaților (14,2%) anulează acest avantaj, făcând ca femeile să câștige mai puțin chiar și când au aceleași calificări, lucrează aceeași cantitate de ore și au aceeași vârstă ca bărbații. Mai mult, 2,8% din diferența de câștig este explicată de interacțiunea dintre nivelul de calificare și discriminare – de exemplu, femeile lucrează mai puține ore decât bărbații, și în același timp – orele lor de muncă sunt mai prost plătiteˮ, explică experții CPD.

În ciuda acestei situații, există un sentiment de optimism cu privire la viitor. „Moldova a înregistrat progrese în modificarea cadrului legislativ pentru a promova egalitatea de gen în sfera muncii. Așteptările sunt ca în următorii ani să scadă această diferență salarială, deoarece pentru a avea impact, toate politicile adoptate necesită timpˮ, au menționat reprezentanții CPD.

Ziua Egalității Salariale este un apel la acțiune pentru guvern, angajatori și societatea civilă să colaboreze pentru eliminarea inegalităților de gen în remunerare. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a menționat că este esențial să promovăm transparența salarială, să încurajăm practici de angajare echitabile și să sprijinim dezvoltarea profesională a femeilor pentru a construi o societate mai justă și egală.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Este permis să transporți medicamente în bagajul personal? Precizările Serviciului Vamal

Călătorii care sosesc sau pleacă din Republica Moldova au dreptul de a transporta în bagajele personale medicamente care urmează să fie utilizate, din motive medicale, personal de către aceștia sau de către animalele care îi însoțesc.

În cazul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală (rețetă) este permisă transportarea acestora peste frontiera vamală în cantități care nu le depășesc pe cele indicate în prescripția medicală conform tratamentului prescris.

În acest sens, este necesar să prezentați Serviciului Vamal actele care justifică eliberarea medicamentelor pentru efectuarea tratamentului prescris (prescripția instituției medicale, alte acte care justifică eliberarea și traversarea medicamentelor peste frontiera vamală).

Persoanelor fizice le este permisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a medicamentelor pentru consumul personal, în dependență de statutul legal al acestora, mai multe detalii puteți accesa aici.

IMPORTANT!

Introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope de către persoane fizice (călători) este interzisă.

Substanţele stupefiante, psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului sunt aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.1088/2004. 

Ce alcoolemie iese, de fapt, după ce bei o bere. Experimentul unui polițist
Articolul anterior
Un medic român a îngrozit Marea Britanie. Procurorii îl acuză că făcea proceduri medicale pentru propria satisfacție sexuală
Articolul următor