Șapte femei au fost bătute până la moarte, în anul 2019. NU tolera violenţa în familia ta și în familiile celor din jur!

Inspectoratul General al Poliției se alătură Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

separator
Marcat în fiecare an în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, evenimentul are drept scop creșterea gradului de conștientizare și de a mobiliza societatea pentru a preveni violența, ori datoria noastră este nu doar de a manifesta solidaritate, ci și de a ne intensifica eforturile pentru a găsi soluții și pentru a lua măsuri pentru a opri acest fenomen global, cu un impact negativ asupra vieții și sănătății femeilor și fetelor, se arată într-un comunicat emis de Poliția Republicii Moldova.

În Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, iar mesajul anului 2019 este Orange the World: Generation Equality Stands against Rape! ceea ce în limba rămână se traduce „Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului!

Conform datelor statistice, în Republic Moldova femeile sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției cu suportul organizaţiile internaţionale cum ar fi Fondul ONU pentru Populaţie și Misiunea OSCE în RM, UN WOMEN, Promo-LEX, dar și alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenţei în familie, va desfășura activități de informare, seminare informativ-educaționale, mese rotunde cu autoritățile implicate, dar și alte activități.

Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. Această măsură este aplicată doar de poliție ca urmare a evaluării riscurilor în baza completării unui chestionar. Astfel, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și înlătură agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.

Actualmente, pentru încălcarea ordonanței de protecție orice agresor riscă încă un dosar penal. Astfel, pentru o acțiune nechibzuită acesta riscă să fie penalizat pe două capete de penalizare, pentru admiterea violenței în familie, precum și pentru încălcarea ordonanței de protecție.

În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, pe parcursul anului curent, Poliția a eliberat 3255 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali, iar de la începutul instituirii acestei măsuri de protecție au fost eliberate peste 9300 de ordine de restricție de urgență.

Totodată, Poliția a supravegheat 435 ordonanțe de protecție emise de instanțele judecătorești în privința agresorilor familiali.

În această perioadă, au fost înregistrate 1623 decazuri ce atentează la valorile familiale, dintre care 772 au fost examinate conform Codului penal, iar 851 au fost documentate prin prisma legislației contravenționale. Agresorii fiind 624 bărbați și 83 de femei.

Pentru încălcarea ordinelor de restricție de urgență, 234 agresori au fost sancționați contravențional în baza art. 3181 Cod contravențional, iar pentru încălcarea ordonanței de protecție, Poliția a inițiat 233 cauze penale conform art. 3201 Cod penal.

În primele nouă luni ale acestui an, victime ale infracțiunilor au devenit 555 femei și 152 bărbați, dintre care 55 fete și 13 băieți. Iar șapte femei au fost supuse violențelor fizice, soldate cu moartea.

Lansată în anul 1991, Campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen” începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și se termină pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului.

Pe această cale, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen, iar atunci când sunteți martorii unei acțiuni violente, să NU rămâneți indiferenți!

NU tolera violenţa în familia ta și în familiile celor din jur! Atitudinea ta poate salva vieți!

Înghețuri de până la -3 grade în țară

 În perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Este deja al treilea caz. Copil bolnav de cancer, expulzat din Statele Unite

Potrivit presei, administrația Trump este acuzată că a expulzat o fetiță de doar doi ani, cetățean american, fără ca aceasta să fi avut parte de un proces corect. Cazul a fost făcut public vineri, de către judecătorul districtual Terry A. Doughty, în timp ce tatăl copilului luptă în instanță pentru ca fetița să fie readusă în Statele Unite.

Group of cute children lying on grass

Judecătorul Terry Doughty a programat, astfel, o audiere pentru 16 mai pentru a „risipi suspiciunea noastră că guvernul tocmai a expulzat un cetăţean american fără un proces echitabil”, potrivit unui document judiciar.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, administraţia Trump nu contestă faptele, dar afirmă că expulzarea copilului, identificat prin iniţialele „V.M.L.”, este un răspuns la cererea expresă a mamei, care a fost expulzată în Honduras pentru că se afla ilegal în Statele Unite. „Guvernul susţine că acest lucru este normal, deoarece mama doreşte ca copilul să fie expulzat împreună cu ea.

Dar instanţa nu are cunoştinţă de acest lucru„, a contestat judecătorul forma deciziei. Fetiţa a fost expulzată împreună cu mama sa, după ce a fost reţinută de Serviciul de Imigrări şi Vamă (ICE), chiar dacă avocaţii tatălui au depus o cerere de urgenţă pentru eliberarea ei. American Civil Liberties Union (Aclu) şi National Immigration Project (NIP) au denunţat soarta fetiţei americane născută în Statele Unite.

sursa: realitatea.md

Nu fă asta de blajini: ne îndeamnă preotul Petru Storoja

În cadrul unui interviu oferit revistei unica.md, alături de Aura, Petru Storoja, parohul bisericii Sântul Ierarh Nicolae din Chișinău a oferit câteva sfaturi utile pentru enoriași care să le evite la Blajini. În primul rând faptul că pe morminte nu trebuie să punem nimic, în special mâncare.

„La biserică se aduce cozonac, ouă roșii, agheasmă, tămâie și desiguri flori vii – nu cele artificiale. Deoarece trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt”. Poți vedea toate miturile religioase pe canalul de youtube unica.md

A tăiat copaci într-o pădure ca să se încălzească, însă va trebui să plătească amenda
Articolul anterior
Victoria Lungu și-a despărțit fiica de iubit. ,,Nunta urma să aibă loc vara asta”
Articolul următor
Close menu