Șapte persoane au ajuns la urgență cu hipotermii

Șapte persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu hipotermii în ultimele săptămâni. Pacienții au beneficiat de consultații și tratament corespunzător, comunică MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a menționat pentru Agenție că niciunul din pacienți nu a avut nevoie de intervenții, beneficiind doar de tratament.

Și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că săptămâna trecută medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor pentru trei persoane care au suferit hipotermii.

Solicitat de agenție, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că odată cu răcirea vremii a crescut și numărul de solicitanți ai instituției. El a menționat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri.

„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie – 31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Moscalu.

Anterior, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Maia Sandu l-a felicitat pe noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu l-a felicitat pe noul președinte al SUA, Donald Trump printr-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X, scrie tvn.md.

„Felicitări, Președintele Donald Trump, pentru victoria în alegeri. Moldova prețuiește relația sa cu Statele Unite, parteneriatul strategic și urmărește să aprofundeze cooperarea noastră pentru un viitor de mai mare prosperitate și securitate pentru oamenii noștri”, a scris Maia Sandu.

Potrivit informațiilor până la această ora, Donald Trump obține votul a 266 de electori din cei 270 necesari pentru victorie.

Inundațiile din Spania: 219 morţi și 89 de persoane oficial date dispărute

Justiţia din Valencia a declarat marţi seara că a înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute în aceasta regiune spaniolă puternic afectată de inundaţii, relatează AFP citată de digi24.ro.

„Birourile mixte ale poliţiei ştiinţifice şi ale forţelor de securitate au înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute”, a indicat Curtea Superioară de Justiţie a regiunii Valencia pe platforma X. Este pentru prima dată când autorităţile anunţă numărul persoanelor dispărute. Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi un prim plan de urgenţă în valoare de 10,6 miliarde de euro pentru a veni în ajutorul cetăţenilor şi companiilor afectate de inundaţiile istorice care au devastat sud-estul ţării şi care au făcut 219 morţi şi 89 de dispăruţi, marea majoritate în regiunea Valencia. Printre aceştia se află doi chinezi, doi români, un ecuadorian şi trei britanici, notează AFP.

Cozi kilometrice la secțiile de votare din SUA

Donald Trump conduce cu 246 electori, în timp ce Kamala Harris a obținut 182. Asta după un scrutin dur, în care centrele de votare din cele 50 de state au luat măsuri de securitate fără precedent, scrie stirileprotv.ro.  

Vorbim despre agenți de securitate înarmați și chiar drone de supraveghere, ori geamuri anti-glonț. La ieșirea de la urne, Donald Trump a dat asigurări că susținătorii lui nu sunt violenți.

Dintre cei 161 de milioane de alegători înregistrați în Statele Unite, peste 82 de milioane au votat deja anticipat înainte de 5 noiembrie. Ceilalți au avut de așteptat ore bune ca să poată să-și exprime o opțiune. În unele locuri s-au format cozi kilometrice în jurul secțiilor.

Însă, nu toți alegătorii s-au prezentat la urne atât de veseli și optimiști.

Au fost alegeri chiar și la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Patru astronauți ai NASA și-au exprimat opțiunile anticipat la 400 de kilometri distanță de Pământ.

Voturile astronauților vor ajunge pe Pământ printr-o transmisiune prin satelit criptată.

Între timp, FBI a înființat la Washington un post de comandă pentru a monitoriza și răspunde la amenințările legate de alegeri – atât înainte, cât și după ziua scrutinului. Totul în colaborare cu poliția de la nivel local.

Maia Sandu l-a felicitat pe noul președinte ales al Statelor Unite ale Americii
Articolul anterior