Sărbătorile bat la ușă! Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care anunță sosirea Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și al marinarilor, scrie moldpres.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată, din care a dăruit foarte mult celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. “S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci”, indică mai multe surse.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae, așteptată mai ales de cei mici. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri”.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească câte puțin.

Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Este vorba de toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae. 

O femeie din Ungheni a rămas fără 12 mii euro, după ce a fost victima schemei de escrocherie cu ”ruda implicată în accident”. Un tînăr de 18 ani, reținut

Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut de polițiști, fiind implicat într-un caz de escrocherie săvârșită prin schema „ruda implicată într-un accident rutier”, informează unica.md cu referire la un comunicaat al Poliției.

Poliția din Ungheni a fost sesizată de o femeie precum că a transmis o sumă de bani la o persoană necunoscută, sub pretextul că fiica sa a comis un accident rutier în urma căruia a fost traumată o persoană.

La data de 3 iulie, în jurul orei 15:00, femeia de 68 de ani din Ungheni a fost apelată la telefonul fix de o femeie care vorbea în limba rusă și s-a dat drept angajată a organelor de drept, solicitând mii de euro pentru a restitui paguba părții vătămate, iar fiica sa să fie eliberată.

În mai puțin de o oră, escroaca a  reușit să delapideze victima de 12  mii de euro.

Ulterior femeia a transmis suma unui tânăr, care avea rolul de curier.

În urma măsurilor de urmărire penală și de investigație persoana a fost reținută în Chișinău.

Audiat de polițiști, tânărul a declarat că pentru acest serviciu a fost achitat cu 500 de euro și 200 de dolari.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie săvârșită cu cauzarea de daune în proporții considerabile, iar persoana culpabilă de asemenea infracțiune, conform legislației în vigoare, riscă închisoare de la 1 la 5 ani.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate.

Precizăm că, în ultima perioadă acest gen de escrocherie se înregistrează mai mult în localitățile țării, dacă la început erau toate în capitală.

Poliția atenționează repetat: Fiți prudenți! Nu vă lăsați manipulați de infractori!

Ce faci dacă ești apelat de persoane dubioase care îți prezintă un scenariu similar?

Închizi apelul, iei legătura cu rudele și verifici minuțios informația prezentată. Ulterior ne apelezi la 112.

Maia Sandu i-a premiat pe elevii care au luat 10 la BAC

Absolvenții care au obținut media 10 la examenul național de bacalaureat au fost premiați astăzi la Chișinău. Aceștia au primit diplome de onoare din partea șefei statului Maia Sandu, informează unica.md.

”Azi, la Președinție, am felicitat absolvenții care au obținut 10 pe linie la bacalaureat, pe părinții acestora și pe profesorii care au pus umărul la educația lor.

Suntem mândri de voi, rezultatele voastre remarcabile demonstrează că munca aduce succesul și avem încredere că veți continua să mergeți înainte, să îndrăzniți, să învățați din greșeli și să continuați cu aceeași pasiune. În semn de apreciere, am acordat celor 57 de absolvenți diploma Președintelui Republicii Moldova.

Avem copii foarte buni care se vor descurca oriunde în lume, dar nicăieri nu e nevoie mai mare de talentul și energia lor decât acasă. I-am rugat să ne ajute să facem din Moldova țara pe care ei o merită – pașnică, liberă, unde tinerii au oportunitatea să-și creeze o viață împlinită. Dragi absolvenți, aveți încredere în puterea voastră de a schimba lucrurile. Mult succes în realizarea visurilor voastre, pe care sper să le legați de Moldova.”, scrie președintele pe pagina sa de Facebook.

I-a strivit trei degete, apoi și-a ucis cumnata cu un topor. Individul din Edineț a pledat nevinovat

Datorită diligenței procurorilor și polițiștilor de la Edineț a fost posibilă condamnarea unei persoane acuzată de omor. Mai exact, prin sentința de ieri, 04 iulie 2024, pronunțată de Judecătoriei Edineț, sediul Central, inculpatul, în vârstă de 33 de ani, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 18 ani de închisoare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, în seara zilei de 27 ianuarie 2024, inculpatul s-a aflat în casa surorii fostei sale concubine, o femeie de 56 de ani, din raionul Edineț. Acționând cu intenție directă și cu deosebită cruzime, inculpatul i-a strivit femeii trei degete de la mână cu un topor. Ulterior, i-a aplicat cel puțin patru lovituri puternice cu tăișul toporului în regiunea capului, cauzându-i leziuni corporale incompatibile cu viața.
Inculpatul a pledat nevinovat.
În privința acestuia a fost menținută măsura preventivă sub formă de arest preventiv, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

Cea mai misterioasă deturnare aviatică din istorie. Piratul aerului a rămas neidentificat, după jumătate de secol
Articolul anterior
La Bălți se desfășoară astăzi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar. Bălțenii sunt pasivi
Articolul următor