Șase copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă. Părinții lor au rămas să lupte acasă

Șase copii din Ucraina a căror părinți au decis să rămână acasă și să înfrunte războiul se adăpostesc la moment într-un centru de plasament pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă.

6 copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă: Părinții înfruntă războiul

Centru de plasament este destinat copiilor din raionul Ștefan Vodă, dar în situații de criză a fost nevoie să intervină pentru a adăposti și copii din țara vecină. Asistenții parentali profesioniști spun că războiul a scos la iveală un șir de probleme, printre cele mai principale aparținând copiilor care au fugit din calea războiului, transmite Studio-L.

Aceasta este Marina o fetiță de 8 ani din regiunea Odessa care a ajuns la Centrul pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă, după ce părinții ei au luat decizia de ai salva de război. Alături de alți cinci frați ai săi  copii au trecut vama, iar în Moldova nu-I aștepta nimeni. 

Noroc de voluntarii din Ștefan Vodă care s-au apropiat de ei, iar când au auzit că sunt singuri au apelat la autoritățile locale. În total 15 copii și 8 mame din Ucraina au fost adăpostiți la centrul de plasament din Ștefan Vodă.  

Refugiaţii vin cu povești halucinante despre efectele războiului. Mamele cu prunci în brațe spun că cel mai complicat a fost să le explice copiilor ce se întâmplă în țara lor. Au fost forțați să lase tot ce au agonisit o viață și să fugă din calea focului, acasă le-au rămas soții, iar când vor reveni pe pământul natal nimeni nu știe. 

Centrul de plasament pentru copii în dificultate din Ștefan Vodă și-a deschis ușile încă acum 20 de ani, asistenții parentali profesioniști spun că indiferent de naționalitate copii sunt primii care suferă în astfel de situații de risc. Centrul de plasament pentru copii din Ștefan Vodă aparține unei organizații neguvernamentale, iar acest lucru înseamnă că nu vor putea beneficia de suportul alocat de către stat pentru gestionarea crizei de refugiați. 

Astăzi centrul este întreținut din donațiile venite de la primărie. La moment în Centrul de plasament pentru copii aflați în dificultate se află 13 copii din raionul Ștefan Vodă, alți 15 copii și 8 mame din Ucraina.

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

O mamă și-a acoperit bebelușul cu corpul său pentru a-l salva de la gloanțe
Articolul anterior
Grupul Volkswagen: Unele modele de mașini electrice sunt deja vândute până în 2023
Articolul următor