Șase copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă. Părinții lor au rămas să lupte acasă

Șase copii din Ucraina a căror părinți au decis să rămână acasă și să înfrunte războiul se adăpostesc la moment într-un centru de plasament pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă.

6 copii refugiați, adăpostiți la Ștefan Vodă: Părinții înfruntă războiul

Centru de plasament este destinat copiilor din raionul Ștefan Vodă, dar în situații de criză a fost nevoie să intervină pentru a adăposti și copii din țara vecină. Asistenții parentali profesioniști spun că războiul a scos la iveală un șir de probleme, printre cele mai principale aparținând copiilor care au fugit din calea războiului, transmite Studio-L.

Aceasta este Marina o fetiță de 8 ani din regiunea Odessa care a ajuns la Centrul pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă, după ce părinții ei au luat decizia de ai salva de război. Alături de alți cinci frați ai săi  copii au trecut vama, iar în Moldova nu-I aștepta nimeni. 

Noroc de voluntarii din Ștefan Vodă care s-au apropiat de ei, iar când au auzit că sunt singuri au apelat la autoritățile locale. În total 15 copii și 8 mame din Ucraina au fost adăpostiți la centrul de plasament din Ștefan Vodă.  

Refugiaţii vin cu povești halucinante despre efectele războiului. Mamele cu prunci în brațe spun că cel mai complicat a fost să le explice copiilor ce se întâmplă în țara lor. Au fost forțați să lase tot ce au agonisit o viață și să fugă din calea focului, acasă le-au rămas soții, iar când vor reveni pe pământul natal nimeni nu știe. 

Centrul de plasament pentru copii în dificultate din Ștefan Vodă și-a deschis ușile încă acum 20 de ani, asistenții parentali profesioniști spun că indiferent de naționalitate copii sunt primii care suferă în astfel de situații de risc. Centrul de plasament pentru copii din Ștefan Vodă aparține unei organizații neguvernamentale, iar acest lucru înseamnă că nu vor putea beneficia de suportul alocat de către stat pentru gestionarea crizei de refugiați. 

Astăzi centrul este întreținut din donațiile venite de la primărie. La moment în Centrul de plasament pentru copii aflați în dificultate se află 13 copii din raionul Ștefan Vodă, alți 15 copii și 8 mame din Ucraina.

Igor Grosu, întrevederi cu miniștri și înalți oficiali suedezi

Joi, 9 februarie, este ultima zi a întrevederilor planificate ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în Suedia. Pe parcursul zilei de miercuri, 8 februarie, speakerul Igor Grosu s-a văzut cu omologul său suedez și cu prim-ministrul, scrie realitatea.md.

Igor Grosu a discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, despre starea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Suediei.

„Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova”, a punctat șeful legislativului în cadrul întrevederii.

Președintele Parlamentului, la Stockholm, s-a văzut și cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Cei doi președinți au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile agendei parlamentare de la Chișinău, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

O altă întrevedere din agenda speakerului Parlamentului a fost cu mai mulți miniștri, printre care și cu ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Jan Knutsson.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre procesul de integrare europeană, iar oficialii suedezi au dat asigurări că Republica Moldova este printre statele prioritare pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat susținerea față de demersurile autorităților de la Chișinău, care vizează reformarea sectoarelor-cheie și modernizarea țării.

Agenda vizitei oficiale a inclus și o întrevedere cu ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson. Discuția s-a axat pe subiectul securității din regiune și, în context, necesitatea reformei sectorului apărării.

„O prioritate a noastră este să asigurăm pacea în țară și în regiune”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Diana Janse, și Directorul General al Camerei de Comerț, Anders Ahnlid. Oficialii au convenit asupra intensificării eforturilor pentru schimbul comercial între țările noastre, în mod special în domenii precum IT, agricultură, investiții în regenerabile.

De asemenea, subiectul bunelor practici în gestionarea localităților și comunităților a fost discutat cu președintele Consiliului Municipal din Stockholm, Olle Burell.

Speakerul s-a întâlnit și cu șefa departamentului al Agenției Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională (Sida) pentru Europa și America Latină, Christina Danielsson. În condițiile în care cooperarea moldo-suedeză durează de peste 20 ani, s-a discutat despre următoarele programe ale Agenției din Moldova, care au drept scop promovarea drepturilor omului, a egalității de gen și a educația incluzivă.

La invitația guvernatorului Regiunii Uppsala, Göran Enander, Președintele Parlamentului a mers la Universitatea din Uppsala, unde nouă tineri moldoveni își fac studiile, dar și la Castelul medieval Uppsala.

Amintim că, în perioada 6 – 9 februarie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat într-o vizită oficială în Regatul Suediei.

Control comun în vama Leușeni-Albița! România și R. Moldova au semnat astăzi acordul

Eveniment important între cele două maluri ale Prutului! Astăzi a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni (Republica Moldova) – Albița (România) rutier, pe sensul de intrare în România.

Despre asta a anunțat Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Una dintre cele mai sexy cântărețe, de nerecunoscut fără machiajele stridente și fără peruci

Îi place să iasă în evidență, să poarte ținute extravagante și sexy, peruci multicolore și să se machieze strident. Însă, în timpul liber, Cardi B renunță la această “fațadă” de divă și arată ca o femeie obișnuită, scrie perfecte.ro.

Nici cei mai fideli fani nu au recunoscut-o pe Cardi B la cea mai recentă apariție în public. Cea mai în voga rapperiță a mers la shopping nemachiată, cu părul prins într-o coadă la spate și îmbrăcată modest. Paparazzii însă au fost vigilenți și au fotografiat-o alături de soțul ei, Offset. 

Nu este pentru prima oară când Cardi B este surprinsă în astfel de ipostaze. Pe cât îi place să fie de extravagantă pe scenă și pe covorul roșu, pe atât îi place și simplitatea și naturalețea în timpul liber.

În ciuda ținutelor ei controversate, Cardi B este una din artistele preferate ale marilor designeri, care adesea o îmbracă cu creațiile lor de zeci de mii de euro.

Din dorința de a arăta cât mai bine, rapperita a apelat de-a lungul anilor la diverse operații estetice, pe care le-a și recunoscut, de altfel. Anul trecut Cardi B a dezvăluit că și-a scos 95% din fillerele cu biopolimeri pe care le avea în posterior, pe motive de sănătate. În anumite țări, această substanță este interzisă, fiind periculoasă, cu efecte adverse serioase.

„În august m-am operat și mi-am îndepărtat 95% din biopolimeri… dacă nu știi ce sunt, sunt niște injecții. A fost un proces cu adevărat nebun”, a spus Cardi într-un videoclip live pe Instagram.

Artista a spus că a simțit presiunea de a avea forme mai rotunde și mai apetisante, așa că a recurs la operații estetice. Însă, rapperița le avertizează pe fanele ei care vor un posterior brazilian că procedura poate fi una periculoasă.

“Dacă ești tânără și câteodată ți se pare că ești prea slabă și că nu ai un posterior prea bombat… nu îți face injecții cu biopolimeri! Dacă vreți un lifting brazilian al fundului, asigurați-vă că vă ies analizele de sânge bine. Dacă aveți diabet sau analizele nu sunt bune, nu o faceți”, a spus Cardi B.

O mamă și-a acoperit bebelușul cu corpul său pentru a-l salva de la gloanțe
Articolul anterior
Grupul Volkswagen: Unele modele de mașini electrice sunt deja vândute până în 2023
Articolul următor