Șase membri ai unei grupări criminale specializate în organizarea migrației ilegale a cetățenilor din Asia, reținuți în colaborare cu autoritățile din România

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD, în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu omologii din România, sub conducerea procurorilor din Procuratura Edineț, anunță despre destructurarea unei grupări criminale transfrontaliere specializată în organizarea migrației ilegale. În urma acțiunilor comune, au fost reținuți șase membri activi ai grupării, care au organizat migrația ilegală a frontierei moldo-române pentru opt cetățeni originari din India și Vietnam. Serviciile ilegale al organizatorilor variau între 5000-10000 euro pentru fiecare cetățean străin care urma să ajungă în una din țările UE, tranzitând Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Investigațiile și urmărirea penală au fost inițiate la începutul lunii octombrie 2024, în cadrul unui dosar penal deschis pe organizarea migrației ilegale (art.362/1 al.3 lit.a) CP al RM). Din informațiile deținute, patru cazuri de trecere ilegală a Frontierei de Stat au fost înregistrate pe direcția localităților Lopatnic (RM) – Mitoc (RO), fiind reținuți șapte cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză. Aceștia, utilizau bărci gonflabile pentru trecerea râului Prut în România, de unde erau preluați de membrii grupării și transportați mai departe în țările din Uniunea Europeană.

Conform schemei infracționale, grupul criminal transfrontalier era constituit din cetățeni indieni, moldoveni, ucraineni și români. Fiecare aveau roluri stabilite: perfectarea vizelor de tip „B” – tranzit, pentru studii în Ucraina, transportarea migranților din mun.Chișinău în regiunea de nord a frontierei moldo- române, asigurarea cu mijloace plutitoare pentru traversarea frauduloasă a râului Prut, preluarea din România și transportarea la destinație.

Trei migranți – doi cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză – au fost surprinși în noaptea de 24 octombrie 2024, în timp ce se pregăteau să treacă ilegal frontiera moldo-română, pe malul râului Prut. Anterior au mai fost depistați alți cinci migranți indieni, care erau ghidați de același grup criminal. În urma schimbului operativ de informații cu Poliția de Frontieră Română, membrii grupării criminale, care urmau să-i preia pe teritoriul României și să-i transporte în UE, au fost reținuți.

Totodată, în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe” a fost reținut un membru activ al grupării criminale documentate, cetățeancă a Ucrainei, care era responsabilă de perfectarea actelor și anume a vizelor de tip „B” – tranzit. În bagajul acesteia au fost depistate și ridicate două pașapoarte ale unor cetățeni indieni, care erau reținuți de către angajații Poliței de Frontieră pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat modo-române.

Ca urmare a măsurilor întreprinse, au fost reținuți și documentați șase membri activi ai grupului criminal transfrontalier: doi cetățeni ai Republicii Moldova, trei din România și o cetățeancă din Ucraina, ultima fiind cercetată în stare de libertate.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, persoanele cercetate beneficiază de prezumția nevinovăției, iar în caz dacă vinovăția va fi demonstrată, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani la 12 ani și cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale.

„E mai frig fără tine. Îmi imaginez ce frumos a fost azi în cer!” Arcadie Spoială şi-ar fi sărbătorit astăzi ziua de naştere

Regizorul Arcadie Spoială, care a fost stivit de o creangă în timpul intemperiilor, în vara anului 2024, şi-ar fi sărbătorit astăzi, 12 februarie, ziua de naştere.

Interpretul Ionel Istrati a scris un mesaj emoționant pe Instagram dedicat prietenului său:

„12 februarie și e ziua ta. Îmi imaginez ce frumos a fost azi în cer!

Îngerii ți-au permis să-ți faci singur decorul, cum așa reușeai să creezi frumos aici, pe pământ!

Flori, muzică și lumină! În jurul tău era mereu frumos! Cred că ai zâmbit, pentru că așa te ținem minte noi, prieten drag. Noi, cu ochii triști ațintiți în amintiri ne-am dorit ca tu să ne veghezi dintr-o lume mai bună. Ne lipsești. E mai frig fără tine. E un februarie fără Arcadie. E un gol pe care vreau să-l refac chiar din seara când speram disperat că te vei face bine, că medicii te vor salva. Încercăm să-ți facem pe plac ca și mai înainte. Sper să zâmbești uitându-te la noi. Chipul tău senin e în memoria noastră”, a scris interpretul Ionel Istrati pe Instagram.

Trump a avut o discuție telefonică cu Putin. Despre ce au vorbit

Donald Trump şi Vladimir Putin au avut primul dialog telefonic de 90 de minute, miercuri dimineaţă, şi preşedintele american a prezentat concluziile acesteia pe rețeaua Truth Social.

Dialogul de miercuri dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, care a durat 90 de minute, este primul de la revenirea preşedintelui american la Casa Albă şi vine la o zi după ce Rusia a eliberat un cetăţean american încarcerat, transmite  adevarul.ro.

Deşi nu precizează cine a iniţiat convorbirea telefonică, potrivit mesajului postat de Donald Trump pe rețeaua Truth Social aceasta a fost productivă, fiind abordate mai multe subiecte, printre care şi despre „marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună”.

„Tocmai am avut o convorbire telefonică lungă și foarte productivă cu președintele rus Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte.

Amândoi am reflectat asupra marii istorii a națiunilor noastre și asupra faptului că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți!

Fiecare dintre noi a vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre respective și despre marele beneficiu pe care îl vom avea într-o zi lucrând împreună”, a scris preşedintele american.

În ceea ce priveşte încetarea războiului din Ucraina, Donald Trump a anunţat că atât partea americană, cât şi cea rusă sunt pregătite să înceapă negocierile „imediat” şi au convenit ca preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski să fie sunat şi informat cu privire la discuţie.

„Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit motto-ul meu foarte puternic de campanie, «BUNUL SIMȚ». Amândoi credem foarte mult în el. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile.

De asemenea, am convenit ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele Ucrainei, Zelenski, pentru a-l informa cu privire la conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum.

I-am rugat pe secretarul de stat Marco Rubio, pe directorul CIA John Ratcliffe, pe consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și pe ambasadorul și trimisul special Steve Witkoff să conducă negocierile care, sunt convins, vor avea succes.

Milioane de oameni au murit într-un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost eu președinte, dar a avut loc, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă alte vieți! Doresc să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și eforturile sale în legătură cu acest apel și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la o concluzie de succes, sperăm în curând!”, a transmis Donald Trump

Două persoane au murit într-un incendiu izbucnit în clădirea „Romanița” din Capitală

Potrivit purtătoarei de cuvânt a IGSU , Liliana Pușcașu, două persoane au murit în seara aceasta, 12 februarie, într-un incendiu care a cuprins un apartament din clădirea cunoscută precum „Romanița”, din Capitală.

Cazul a fost recepționat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la ora 17:34. Potrivit informațiilor primite, a fost observat fum dens din scara unui bloc de locuințe de pe strada Nicolae Testemițanu 29/2.

Focul a cuprins un apartament de la etajul 17. Salvatorii au evacuat mai multe persoane de la etajul 18 pentru a evita intoxicarea acestora cu produse de ardere.

La moment, incendiul este localizat, iar 72 de angajaţi ai IGSU, cu 9 unităţi de tehnică inclusiv şi autoscara, sunt implicați pentru lichidarea completă a arderii, fiind create două sectoare de luptă.

Cauza şi circumstanţele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Clădirea care a luat foc este din perioada sovietică și atrage atenția cu forma cilindrică. Datorită arhitecturii deosebite, localnicii au botezat-o „romanița”. Starea în care a ajuns nu era însă deloc înfloritoare. Europa Liberă Moldova a realizat în 2016 un reportaj în care a relatat situația în care se afla atunci clădirea. Aceasta are 24 de etaje, dintre care doar 16 sunt locative, restul erau tehnice, nu erau utilizate și anume acolo se aduna multă mizerie. Erau locuri în care se adăposteau oameni ai străzii, dar și consumatori de droguri. Același tablou era și în spaţiile libere din jurul scărilor de evacuare în caz de incendiu.

Șefa de la Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost lăsată fără pază de stat
Articolul anterior
Un șofer beat și un tânăr de 19 ani au încercat să mituiască polițiștii. Acum riscă pedeapsă penală
Articolul următor
Close menu