Satul Bulboaca s-a transformat spectaculos într-o localitate modernă: drumuri reparate, iluminat stradal, marcaje rutiere

În doar câteva luni, satul Bulboaca s-a transformat spectaculos dintr-o localitate modestă în una modernă în care oamenii sunt mândri că trăiesc. Autorităţile au reparat drumurile, au instalat iluminatul stradal, au apărut şi marcajele rutiere.

Satul Bulboaca s-a transformat dintr-o localitate modestă în una modernă

Și localnicii au contribuit cu ce au putut. Au făcut curățenie pe lângă gospodărie și au vopsit gardurile. Totul pentru că Bulboaca va deveni, pentru o zi, capitala Uniunii Europene, transmite tvrmoldova.md.

Andrei trăieşte în centrul satului Bulboaca şi și-a renovat faţada casei. Amplele lucrări de renovare nu le-ar fi pornit dacă nu era summitul european.

„Atunci vreau să fie gata, să vadă că e curat, e frumos. Iată vecinul tot face. O terminați până pe 1 iunie? Numaidecât. Când termin casa vreau şi un flag european. Pentru Europa!”

Vadim Cheptănaru jurnalist Tvr Moldova: „Cea mai mare schimbare ţine de drumurile din localitate. Acestea au fost reparate în timp record, iar potrivit localnicilor șoselele sunt chiar mai bune decât în capitală. Totuşi, la o intersecție, se pare că asfaltul s-a terminat.”

„Cum s-au schimbat drumurile în sat? Ooo. Minunat.”

„Noi nici nu am ştiut că o să se repare cândva drumurile astea, am crezut că o să fie veșnic aşa.”

„S-a schimbat spre bine. Şi stație nouă văd că aveţi. Da, da, staţie, da.”

„Cum arată Bulboaca mai nou? Arată frumos. Așteptați ziua de 1 iunie? E clar, tare așteptăm. Pentru noi e o mândrie să vină atâția reprezentați a multor ţări. Ați vrea să îi întâlniți cu flori? Clar că da, cum e primit la moldoveni cu flori, care e mai șef cu colaci şi sare, pâine.”

Ion Berezoi primarul satului Bulboaca: „Am amenajat 4 intrări, 4 stații, iluminat stradal absolut tot, cositul, o parcare, acum 2 garduri sub formă de tricolor de 30 de metri, înălțimea 3 metri. Acum mai sunt niște lucrări de pavare, bordură.”

Summitul Comunității Politice Europene va avea loc la crama din satul Bulboaca, Anenii Noi, la 35 de kilometri distanță de Chişinău. Locul a fost ales în afara oraşului pentru a minimiza perturbarea vieţii cotidiene. Poliția face apel către toţi cetăţenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente spre aeroport, evitând arterele principale ale Chișinău, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și retur.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Rusia a declarat stare de urgență în țară după scurgerile masive de țiței în Marea Neagră, ca urmare a eșuării celor două petroliere

Rusia a declarat joi stare de urgenţă la nivel federal din cauza unei scurgeri de ţiţei cauzate de naufragierea celor două petroliere ruseşti în Marea Neagră, a transmis Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, conform Reuters și Agerpres, citate de digi24.ro.

Petrolierele au fost lovite de o furtună pe 15 decembrie. Unul s-a rupt în două, iar celălalt a eşuat. Scurgerile rezultate au acoperit plajele de nisip din Anapa, o staţiune populară, şi au cauzat probleme serioase pentru animale sălbatice, inclusiv păsări marine, delfini şi marsuini. Peste 10.000 de persoane au fost mobilizate pentru operaţiunile de curăţare.

Duminică, două petroliere ruseşti – Volgoneft-212 şi Volgoneft-239 – au eşauat în timpul unei furtuni în apropierea Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Alt petrolier rus – Volgoneft-109 -, la bordul căruia se aflau 14 persoane, a emis un semnal SOS, la Marea Neagră, în urma unei ”pierderi de carburant”. O persoană a murit, iar alte 26 au fost evacuate, potrivit autorităţilor. Cele două nave se află în Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, în apropiere de Anapa. Canalul Telegram Baza a publicat înregistrări video în care apare o plajă acoperită de păcură, păsări înnegrite, blocate la sol, ameţite.

Două persoane și-au pierdut viața în incendii

Potrivit IGSU, nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a făcut două victime în ultimele 24 de ore, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primul caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 26 decembrie, în satul Arionești, Dondușeni, unde un incendiu a izbucnit într-o casă de locuit. Pentru lichidarea arderii la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Unității Salvatori și Pompieri Dondușeni și Serviciul Postului Salvatori și Pompieri Otaci. Focul a distrus mai multe bunuri materiale, iar în interiorul camerii a fost depistat cadavrul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 89 de ani. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că gurarul sobei a fost deschis complet, iar cel mai probabil incendiul s-ar fi produs de la o scânteie.

Al doilea caz tragic a avut loc în seara zilei de 26 decembrie, în raionul Dubăsari, satul Pîrîta. Aici, angajații IGSU au fost solicitați să stingă focul, care a cuprins coșul de evacuare a fumului și parțial podul unei case de locuit. În timpul lichidării incendiului, în interiorul unei camere, pompierii au depistat cadavrul unui bărbat în vârstă de 84 de ani. Acesta s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat în urma arderii coșului de fum. Cauzele exacte și circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de organele de resort.

În vederea evitării producerii incendiilor și a cazurilor tragice în perioada rece a anului, IGSU repetă îndemnul către cetățeni de a respecta cu prudență maximă sobele și alte surse de încălzit. O atenție sporită trebuie acordată persoanelor în vârstă, care trăiesc singure, precum și persoanelor cu nevoi speciale. Astfel, cetățenii sunt rugați să fie empatici și să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în procesul de aprindere a focului, dar și pentru gestionarea acestuia, în vederea evitării situațiilor de risc.

Pompierii IGSU atenționează oamenii că o atenție deosebită trebuie acordată procesului de întreținere a sobelor și a coșurilor de fum. Acestea trebuie curățate periodic de funingine sau alte obiecte care pot bloca evacuarea fumului. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să aerisească permanent încăperile în care arde focul în sobă sau funcționează aparatele electrice de încălzit locuințele. Mai mult, este extrem de important ca canalele de evacuare să nu fie obturate, iar sobele și alte surse de încălzit să nu fie puse în funcțiune dacă au defecțiuni.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1639 incendii în care 103 de persoane inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.

Gorila care a salvat un copil ce căzuse în cușca cu gorile: „L-a luat și l-a legănat”. Copilul avea mâna ruptă
Articolul anterior
Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski ar putea veni în Moldova la Summitul CPE
Articolul următor