Scandal în showbiz! Interpreți învinuiți că au cântat pentru veterani!

603728_488298167892145_1430079433_nVeteranii de război s-au adunat ieri în centrul capitalei pentru a-și aminti de momentul când războiul a luat sfârșit. Lacrimi de bucurie și cântece care au o semnificație aparte pentru bunicii și străbuneii nostri au bucurat existența lor.

separator

Ambasada Rusiei la Chișinău, a organizat un concert dedicat Zilei Victoriei URSS în cel de-al Doilea Război Mondial. Invitați speciali la acest eveniment au fost interpreții din Rusia – Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko. Alături de ei, în scenă au au urcat și artiștii autohtoni: Serj Cuzencoff, formația ProBachus, Cristina Croitoru, Alexandru Manciu, Natalia Gordienco, Boris Covali, Constantin Moscovici şi Cristina Scarlat. Ei au urcat ieri, 9 mai, în scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a cânta veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a le oferi bătrânilor din fața lor un moment de bucurie.

Această decizie a artiștilor, însă, a stârnit nemulțumirea unor tineri, care au sărit imediat cu acuzații și înjurături pe rețelele de socializare. Ba mai mult, unii blogeri au și îndemnat populația să nu mai susțină interpreții care au cântat pentru veterani. Dintre interpreții autohtoni, Adrian Ursu și Ana Barbu au renunțat să participe la acest concert, pe ultima sută de metri, iar restul au decis să facă ce cred că este mai bine. Unica.md a încercat să afle replica interpreților la acuzațiile aduse.

217146_10201029442888140_313083441_n”Nu este pentru prima dată când încerc alături de alți colegi de scenă să dăruim veteranilor o sărbătoare, o amintire, o bucurie. Adevărul este că până acum o făceam cu forțele proprii, în localuri mai mici și cu mai puțină lume. Anul acesta, atât veteranii cât și rudele acestora au avut ocazia să se întâlnească într-un spațiu public și cu invitați speciali, îndrăgiți de ei. Noi am avut onoare să cântăm alături de interpreți mari și împreună cu ei să le amintim veteranilor că ținem la ei. Doar datorită lor avem astăzi parte de pace și liniște. Iar atacurile verbale în adresa noastră, a artiștilor care au cântat ieri sunt doar un joc politic din care cineva va avea cu siguranță de câștigat. Lasă lumea să spună ce vrea, pentru asta sunt plătiți, la fel cum eu sunt plătit să cânt. Fiecare își face meseria! Păcat doar că unii o fac în defavoarea bătrânilor care au vrut pentru noi un viitor mai bun” a spus Boris Covali

”Nu vreau să comentez. Este foarte urât față de cei care ar fi putut să le fie bunici, tați sau frați. Au venit în piață să cânte și să se bucure, ca și acum mulți ani, că războiul a luat sfârșit. Am făcut-o pentru bătrânii în care am văzut bunei și străbunei, oameni care merită o sărbătoare”, a declarat Alexandru Manciu

601345_499699433398518_864449752_n”Am cântat și o să mai cânt pentru buneii nostri, pentru puținii veterani care au mai rămas. Mi se pare o absurditate să fim judecați pentru că am adus bucurie oamenilor care au luptat pentru noi și au lăsat acolo pe câmpul de luptă prieteni, frați, părinți. Poate lumea să vorbească, iar eu știu că așa este corect și frumos să mulțumim celor care ne-au asigurat un viitor liniștit. Ei și ce dacă am cântat în limba rusă? Noi le-am adus cântecele care le amintesc de acea perioadă din tinerețea lor și de clipa în care războiul a luat sfârșit”, ne-a mărturisit Cristina Croitoru

548502_290437344401328_516581202_n”Ceea ce a fost ieri în PMAN a fost o lecție de viață. Mă uimește politizarea acestui eveniment. Nu a fost organizat de un partid politic și nu am cânta pentru susținerea vreo unuia. A fost un război. Au murit mulți oameni: frați, tați, bunici, străbunei…ai mei și ai altora, indiferent de naționalitate. Este o zi a comemorării. O zi în care aduci un omagiu celor care și-au dat viața pentru ca noi să trăim în pace. Cu fiecare cântec, veteranii prezenți la eveniment se luminau și se bucurau pentru că au ajuns aici. Oare ei nu merită să li se aducă omagiu pentru tot ce au trait în timpul războiului?” a spus solistul formației ”Noroc”, Serj Kuzenkoff

487780_430352053706231_1224989789_n”Îmi pare foarte rău că suntem atacați și considerați trădători. Eu îmi iubesc țara și limba. Altfel aș fi plecat de mult, ocazii am avut destule. Dar oare este o trădare să îți bucuri bunicii? Oare cei care ne aruncă vorbe grele nu au bunici? Oare ei nu au auzit ce a însemnat războiul pentru ei și cât de mult i-a marcat? Pentru mine personal a fost o placere să aduc aceste melodii profunde în fața veteranilor. Lumea a avut parte de un concert frumos, gratis și emoționant. Ei și ce dacă a fost organizat de Ambasada Rusiei? De ce nu au făcut ai noștri? Ce obicei urât de a ponegri o faptă frumoasă. În așa momente, cînd ochii celor care ne-au dăruit liniștea și pacea apare lumină, trebuie să uităm de politică și să fim OAMENI!” ne-a comunicat Cristina Scarlat. 

Natalia Bodiu

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

De la 105 kg la 50 kg!
Articolul anterior
Vedete sexy care au „muşcat din asfalt”! FOTO AMUZANTE
Articolul următor