Scandal la Curtea de Conturi! O angajată îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, că i-ar fi făcut avansuri sexuale

Scandal la Curtea de Conturi. O angajată a instituției susține că Marian Lupu, președintele Curții, i-ar fi făcut avansuri sexuale. Femeia, care este șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare, spune că deoarece l-a refuzat, s-a pomenit cu un dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi și s-a ales în rezultat cu mustrare aspră, scrie tv8.md.

Angajata Curții de Conturi, Tatiana Vozian, a făcut dezvăluiri legate de acest subiect într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi, care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e președinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi. Subemanciparea mea ca femeie lider cu o reputație ireproșabilă din partea lui Marian Lupu este determinată de refuzul meu de a-i accepta condițiile pentru a fi recunoscută ca membră a echipei lui”, a scris Tatiana Vozian în postare.  

Șefa de direcție din cadrul Curții de Conturi mai spune că Mariana Lupu ar tolera relațiile amoroase dintre unii colegi din instituție.

„Ba mai mult, le aranjează deplasări de serviciu peste hotarele țării și îi motivează financiar prin cumul de funcții. Descurajarea unor astfel comportamente s-a finisat cu aplicarea mie a „mustrării aspre” și pătarea reputației mele profesionale, pentru a nu putea avansa în carieră, inclusiv în funcția de președinte al Curții de Conturi. Acestea sunt metodele transpuse la Curtea de Conturi dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine Marian Lupu, pentru a-și asigura funcția de președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova”, a mai scris Tatiana Vozian. 

TV8 a solicitat o reacție de la Marian Lupu, însă președintele Curții de Conturi nu a răspuns la telefon. A revenit cu un apel purtătoarea de cuvânt a instituției. Potrivit acesteia, acuzațiile angajatei sunt calomnii. 

„Acuzațiile doamnei sunt niște calomnii. Dumneaei a fost sancționată în urma examinării la Comisia de disciplină a unor plângeri de hărțuire din partea ei. Curtea de Conturi o să vină cu o reacție oficială printr-un comunicat de presă în care o să vă dăm detalii”, a punctat responsabila de relații cu presa. 

Curtea de Conturi vine cu o reacție referitor la învinuirile unei angajate a instituției care susține că Marian Lupu, președintele Curții, i-ar fi făcut avansuri sexuale.

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare, Tatiana Vozian spune că deoarece l-a refuzat pe Marian Lupu s-a pomenit cu un dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi și s-a ales în rezultat cu mustrare aspră, transmite Știri.md.

În acest context Curtea de Conturi a emis un comunicat care are scopul de a clarifica și preciza situația creată, pentru a evita ducerea în eroare a opiniei publice.

Curtea de Conturi consideră declarațiile menționate sunt calomnii și insinuări, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv. Declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fot enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi.  

Astfel, angajatei cu funcție de conducere i s-a aplicat sancțiunea disciplinară pentru nerespectarea normelor de conduită, în baza Ordinului nr. 79-p din 10.04.2023, ca temei servind demersul președintelui Comisiei de disciplină din 05.04.2023. Persoana a fost supusă procedurii disciplinare, fiindu-i aplicată mustrare aspră, în conformitate cu legislația în vigoare și cadrul normativ intern al Curții de Conturi – Regulamentul Comisiei de disciplină, care prevede modul de sesizare a acesteia, descrie procesul de cercetare a faptelor sesizate ca abateri disciplinare, precum și de aplicare și contestare a sancțiunii disciplinare.

În mod regulamentar, Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare.

„De menționat, că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi.

Situația elucidată denotă acțiuni calomnioase și denigratoare față de unii angajați ai Curții de Conturi, cât și tentative de prejudiciere a imaginii instituției, per general. Este regretabil faptul că angajata instituției cu funcție de manager și care se declară drept lider a eșuat în aplanarea conflictelor din cadrul subdiviziunii pe care o conduce, adoptând un comportament agresiv, fapt care a condus la aplicarea sancțiunii disciplinare” a subliniat Curtea de Conturi. 

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

În ce mod va participa Partidul ȘOR la Adunarea Națională, anunțată de Maia Sandu
Articolul anterior
Sala VIP de la Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea. Cum a fost redenumită
Articolul următor