Scandal pe o plajă din Catalania! Nudiștii fac campanie împotriva turiștilor îmbrăcați care strică tradiția

Federația naturistă-nudistă din Catalonia luptă împotriva unui curent de turiști în costume de baie care stric tradiția.

Într-o plajă însorită din Catalonia, Segimon Rovira a început să se simtă stânjenit. De când își amintea bărbatul de 56 de ani, apele turcoaz ale zonei fuseseră frecventate în principal de nudiști. Acum, era dureros de conștient de faptul că era înconjurat de persoane care făceau plajă în costum de baie, scrie adevarul.ro.

„Înainte, oamenii ajungeau pe o plajă de nudiști și fie plecau, fie se dezbrăcau”, a spus Rovira. „Acum rămân și își păstrează costumul de baie pe ei. Dar ceea ce nu-și dau seama este că, dacă sunt mulți, ajung să ne facă pe noi să ne simțim inconfortabil. Este o lipsă de respect”.

Acum, Rovira și alți naturiști din Catalonia ripostează, cu o campanie menită să protejeze tradiția de zeci de ani asociată cu aproximativ 50 de plaje din regiune.

Nudismul nu este interzis în Spania, se poate face pe orice plajă”, a declarat Rovira, care conduce Federația Naturistă-Nudistă din Catalonia. „Dar, pentru a nu deranja oamenii, preferăm să mergem pe plajele care au fost în mod tradițional nudiste și unde majoritatea oamenilor sunt dezbrăcați. Vrem ca oamenii să respecte acest lucru”.

Recent, asociația a trimis o scrisoare guvernului catalan prin care a solicitat o întâlnire pentru a aborda ceea ce a descris ca fiind „discriminarea cu care se confruntă nudiștii pe plajele din Catalonia„. Colectivul a început deja să se gândească la posibile solicitări, de la o semnalizare sporită pentru plajele de nudiști până la o campanie de sensibilizare a publicului care ar putea contribui la promovarea respectului față de naturism. Încă nu au primit un răspuns.

În centrul a ceea ce presa locală numește „invazia textilă” se află boom-ul turismului și explozia rețelelor sociale. Pe măsură ce un număr tot mai mare de bloguri și ghiduri de călătorie concurează pentru a-i conduce pe cei care caută soarele în afara căilor bătute, acestea au scos în evidență cele mai intacte și ascunse plaje din regiune, lăsând adesea la o parte legăturile lor de lungă durată cu nudismul.

Alteori, turiștii au ales ei înșiși să treacă cu vederea aceste legături, trecând pe lângă semnele pe care scrie „plajă pentru nudiști” pentru a-și asigura un loc pe nisipurile aurii. „Am pierdut un pic din civilizație”, a spus Rovira.

Rezultatul amenință să erodeze în mod constant naturismul. „Există nudiști care au încetat să mai meargă pe unele plaje pentru că sunt prea aglomerate și sunt prea mulți oameni care poartă costume de baie și se simt inconfortabil”, a spus el.

Alții au ales să rămână îmbrăcați, descurajați de mulțimea de vizitatori cu smartphone-uri dornici să împărtășească frumosul decor cu cei care îi urmăresc online, a spus Rovira.

„Oamenii care sunt goi nu vor să ajungă cu pozele lor pe rețelele de socializare”.

Unii nudiști au perseverat, doar pentru a se trezi în centrul chicotirilor, al privirilor prelungite și, uneori, al comentariilor denigratoare. „Din păcate, femeile sunt de obicei mai mult privite sau hărțuite”, a spus Rovira. „Astfel, ele sunt discriminate de două ori; pentru că sunt nudiști și pentru că sunt femei.”

Speranța este că această campanie va contribui la asigurarea faptului că anumite plaje rămân spații sigure pentru nudiști și va ajuta la menținerea tradiției. „Să începi să practici naturismul când ești înconjurat de oameni îmbrăcați este foarte complicat”, a spus Rovira. „De aceea credem că este important să avem spații nudiste în care majoritatea oamenilor sunt nudisti, astfel încât oamenii să fie încurajați să încerce”.

Mesajul se află în centrul unui videoclip, publicat recent de asociația sa, care înfățișează doi turiști care dau peste o plajă nudistă și care trec în curând de la privat la dezbrăcat.

Videoclipul încearcă să surprindă călătoria celor doi, pe măsură ce ajung să îmbrățișeze tot ceea ce spun entuziaștii că oferă nudismul. „O facem pentru sentimentul de libertate„, a spus Rovira. „Nu există nicio comparație între a înota în pielea goală și în costum de baie. Ești mai liber, mai calm și mai relaxat.”

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Singurul fruct care te ajută să slăbești. Cum să îl prepari ca să-ți ardă grăsimea de pe abdomen
Articolul anterior
O femeie din Franța a fost violată și torturată într-un mod atât de brutal că medicii au avut nevoie de consiliere psihologică
Articolul următor