Scăpat de foamete, unul dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din lume e și foarte modest. A construit un spital și o școală

Fotbalul a devenit un sport în care se vehiculează sume de transfer amețitoare. Iar cluburile bogate se întrec în a atrage jucători cu salarii uriașe. Cu conturile pline, multe dintre vedetele internaționale își achiziționează locuințe scumpe sau bolizi de lux pentru a-și etala statutul. Există însă și jucători care fac notă discordantă atunci când statutul lor se schimbă peste noapte. Senegalezul Sadio Mane este un astfel de exemplu, scrie digi24.ro.

Transferat în vară de la Liverpool la Bayern Munchen, pentru 32 de milioane de euro, atacantul n-a uitat niciodată de unde a plecat, de copilăria grea și își ajută constant comunitatea în care a crescut. În acest fel, mărturisește el, vrea ca semenii săi să primească măcar puțin din ceea ce are el.

Sadio Mané a avut o copilărie grea, în care a fost nevoit să muncească pe câmp, să se culce flămând, de multe ori, și să supraviețuiască războaielor. În satul în care s-a născut nu a urmat o școală, însă a putut juca fotbal. Chiar dacă a făcut-o desculț. La 15 ani a plecat de acasă pentru a-și urma visul de a deveni mare fotbalist.

După o perioadă petrecută la un club din campionatul senegalez, Mané a reușit să atragă atenția scouterilor prin talentul arătat pe teren. În 2011, ajungea în Europa, la clubul Metz, din liga a 2-a franceză, iar patru ani mai târziu avea să facă pasul spre Premier League, la Southampton. În 2016 a fost transferat de Liverpool, club la care a jucat până în vara anului trecut, când a fost cumpărat de Bayern Munchen. Aici va câștiga mai mult decât dublul salariului pe care îl avea la clubul englez: 32 de milioane de euro. Însă vorbim de bani câștigați de un jucător care a făcut o cauză din a-și ajuta semenii.

„Nu am nevoie să expun mașini de lux, case de lux, călătorii și chiar avioane. Prefer ca oamenii mei să primească puțin din ceea ce mi-a dat viața”, mărturisea Sadio Mané într-un interviu. Iar faptele dovedesc din plin spiritul caritabil al atacantului senegalez. Și-a ajutat satul în care a crescut și a construit un spital în Bambali, o școală, unde fiecare elev a primit un laptop.

Mai mult, a contribuit la realizarea unei rețele 4G în localitate. Nu a uitat, însă, de alte comunități sărace din țara sa: locuitorii acestora primesc din partea sa câte 70 de euro pe lună. Iar în spatele imaginii unui fotbalist care are tot ce și-a dorit se află un om care a reușit să impresioneze prin modestia sa. În urmă cu trei ani, făcea înconjurul lumii o fotografie în care Sadio Mané apare cu un telefon spart în mână.

Medvedev: Rusia își va spori semnificativ producția de armament în acest an

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmite Agerpres.

Once A Hope Of Russian Liberals And The West, Medvedev Beats A Bellicose  Drum To Stay Safe, Relevant

„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a scris pe social media Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi supervizează o comisie guvernamentală asupra producţiei de armament a complexului militar industrial rus.

Capitale occidentale şi unii analişti militari spun că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte materiale militare după ce de la începutul războiului pornit contra Ucrainei a lansat milioane de obuze şi mii de rachete. Oficialii ruşi afirmă însă că trupele Moscovei au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

În postarea însoţită de fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament, Medvedev notează că noi livrări vor permite Rusiei „să provoace o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni care au fost alimentaţi cu arme” de statele occidentale.

Statele Unite pregătesc în acest timp un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Dar sosirea noilor arme americane nu va fi imediată, iar pentru moment Rusia a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din vara anului trecut. Moscova a anunţat în ultimele zile avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, care este principala direcţie a acestei noi ofensive de iarnă.

Președinții României și Azerbaidjanului au semnat un contract pentru livrarea de gaze naturale

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat, joi, că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene, scrie Agerpres.

România va importa gaze din Azerbaidjan. Klaus Iohannis a discutat  detaliile acordului

„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a afirmat preşedintele azer, după întrevederea cu preşedintele român, Klaus Iohannis, care a anunţat că vineri va fi semnat un nou contract între societăţile Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Preşedintele Azerbaidjanului a amintit că în urmă cu doi a fost pus în funcţiune ultimul segment din Coridorul Sudic de Gaze şi că anul trecut a fost semnat Parteneriatul strategic cu UE în ceea ce priveşte gazele naturale.

„Vom mări volumele de export, aceasta este prioritatea noastră”, a mai declarat preşedintele azer.

El a subliniat importanţa energiei verzi şi a reiterat că vineri va avea loc Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Ilham Aliyev a evidenţiat că porturile Baku şi Constanţa sunt importante.

„Să îmbunătăţim cooperarea între aceste două locaţii”, a spus el.

Preşedintele azer a punctat că dialogul politic între România şi Azerbaidjan este foarte dinamic.

„În ceea ce priveşte economia, comerţul avem rezultate, volumul s-a dublat, însă nu se află la volumul dorit de noi încă, pentru că cea mai mare parte din comerţul nostru o reprezintă petrolul şi atunci trebuie să diversificăm aceste volume, să facem următorii paşi. (…) În sfera economică avem iarăşi rezultate foarte bune şi putem să avem rezultate şi mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relaţia româno-azeră, ci se află în momentul de faţă pe agenda globală”, a mai spus Ilham Aliyev.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.

Vineri, preşedintele României va deschide, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson. În aceeaşi zi, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

Elon Musk, în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare avere pierdută vreodată în lume
Articolul anterior
Caz revoltător! Un copil de 4 ani a murit după ce medicul i-a dat doza maximă de anestezie și nu l-a supravegheat
Articolul următor