Școală și grădiniță într-o localitate cu infrastructură unică în Chișinău și Republica Moldova 

“Satul German” a publicat recent mai multe imagini grafice cu proiectul școlii și a grădiniței pe care le construiește în cartier. Două “bijuterii” ale unei vaste infrastructuri sociale de care se vor bucura locuitorii. “Satul German” este, și în această privință, o premieră pe piața imobiliară. Or, în ultimii 30 de ani, niciun dezvoltator imobiliar nu a construit o școală și grădiniță pentru locuitorii complexelor rezidențiale noi.

Școală pentru 1000 de elevi și grădiniță pentru 300 de copii 

Este mai mult decât suficient pentru un cartier în care vor locui, aproximativ, 5000 de oameni, așa cum va fi “Satul German”. Și școala și grădinița vor fi construite împreună cu alți parteneri, care au expertiză necesară și dețin rețele de licee sau grădinițe bune și bine cunoscute. 

Școala va avea un spațiu generos, se va întinde pe o suprafață de 10 400 m2. Va avea 33 de săli de studii, dar și studiouri, laboratoare, săli de creație, de sport, bazin de înot, terenuri sportive în interior și în aer liber, pentru fotbal, volei, cu bandă de alergare etc. Școala va fi cu profil sportiv și artistic și va avea o capacitate de 1000 de elevi înscriși în ciclul primar, gimnazial și liceal. 

Și grădinița va avea o infrastructură impresionantă: bazin, cameră salină, ieșire la propriul teren de joacă pentru fiecare grupă de copii. Va avea, la fel, spațiu generos și va fi un mediu sigur pentru circa 300 de copii, antrenați în activități importante pentru dezvoltare.

Pentru părinți care vor mai mult timp liber pentru ei și mai multă siguranță și confort pentru copiii lor 

Familiile care locuiesc în cartiere cu școală și grădiniță proprii, moderne și considerate bune, se bucură de un nivel de viață mult mai confortabil, de dimineți mai liniștite și de mai mult timp petrecut alături de copii. Că vorbim de micul dejun, de plimbarea de dimineață până la grădiniță sau școală împreună cu copilul, sau despre acele minute prețioase pe care copiii, dar și părinții, le petrec dimineața plăcut și nu în ambuteiaje infernale. 

În “Satul German”, școala și grădinița vor uni și mai mult familiile cu copii din cartier și va crește, astfel, acea comunitate, consolidată și care împărtășește aceleași valori, despre care spunea dezvoltatorul proiectului, Ceslav Ciuhrii. Or, deoarece copii vor merge la aceeași școală și grădiniță din localitate, și nu vor fi nevoiți să meargă, în schimb, la diferite școli din alte cartiere ale orașului, părinții, care vor avea vârste și stil de viață similare, se vor împrieteni, vor avea interese comune, se vor ajuta între ei și vor însoți, pe rând, copii la grădiniță sau școală. 

Într-o localitate cu infrastructură unică în Chișinău și Republica Moldova 

Iar drumul spre școală sau grădiniță va fi o plăcere, dacă privim proiectul cartierului “Satul German”, planurile dezvoltatorului, dar și ceea ce se conturează deja pe șantier. Copii și părințiilor vor merge pe trotuare libere, spațioase, pe piste pentru biciclete sau în automobile, pe străzi largi, cu locuri de parcare suficiente pentru părinți în fața școlii sau a grădiniței, și nu pe trotuare înguste și blocate, deseori, de automobilele unor șoferi grăbiți și iresponsabili, așa cum se întâmplă mai peste tot în Chișinău. 

Mai mult, copiii vor avea suficiente locuri de distracție și activități în Satul German, după școală și grădiniță sau în zilele de week-end. Începând cu zonele de distracții în aer liber, bazine de înot de la Centrul de Fitness, școală sau grădiniță, cel mai mare club de Tenis din Moldova, zonele de distracție din Centrul de Shopping, etc. 

Unde cumperi locuință, însă câștigi mult mai mult   

Aceasta este concluzia mai multor experți imobiliari. Potrivit lor, cine cumpără locuință în “Satul German”, se va bucura, cu investiția făcută, de mult mai multe lucruri decât oriunde în altă regiune a capitalei și chiar a țării. Asta pentru că “Satul German” este construit de la zero și are infrastructură de transport, rețele inginerești și case și blocuri de locuit moderne, construite conform standardelor europene, dar și cea mai bogată infrastructură socială: spital, școală, grădiniță, Centru de Shopping, Centru de Fitness, Centru de Business, Hotel parte a unei rețele internaționale, cel mai mare club de Tenis, piață proprie cu legume eco etc. Cum “Satul German” este singurul proiect de acest fel din țara noastră, locuințele din acest cartier vor fi la tot mai mare căutare, respectiv, vor fi tot mai scumpe.

Un oraș în oraș 

Satul German, un oraș în oraș, este construit la periferia capitalei, pe bd. Dacia, artera principală care face legătura cu aeroportul și regiunea de sud a țării. Este cel mai mare proiect imobiliar construit în ultimii 30 de ani în mun. Chișinău. Ocupă 800 mii mp, va avea 38 de blocuri de până la șase etaje și 800 de vile: locuințe de tip duplex, townhouse, case individuale cu unu și două niveluri. Primele blocuri, construite în prima etapă, vor fi date în exploatare anul viitor, 2024. Mai multe informații despre proiect, tipurile de locuințe și oferte găsiți la Departamentul Vânzări – +373 22 99 11 11, +373 78 99 22 11, email – sales@satulgerman.md.

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. Motivul anunțat de organizatori

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost desființat, după ce organizatorii competiției au declarat că este timpul pentru schimbare. Concursul nu se va mai ține, iar în locul său cei care l-au organizat au introdus o nouă inițiativă menită să „inspire” tinerii în multe moduri diferite, scrie digi24.ro.

Măsura vine la puțin peste un an după ce juriul concursului a încoronat-o pe prima femeie trans, Rikkie Kollé (foto). O declarație pe site-ul web al concursului a anunțat închiderea acestuia și înființarea unei noi platforme, intitulată „Niet Meer Van Deze Tijd” („Nu mai este de actualitate”). Acolo se afirmă că: „După ani de istorie plină de farmec, talent și inspirație, Miss Olanda spune la revedere numelui care s-a regăsit în inimile multor oameni. Dar acesta nu este sfârșitul; este un nou început. Lumea se schimbă, iar noi ne schimbăm odată cu ea.”

O nouă platformă

„Miss Netherlands” se transformă în «No Longer of this Time»: o platformă care gravitează în jurul sănătății mintale, social media, diversității, exprimării de sine și multe altele. Nu mai sunt persoane încoronate, ci povești care conectează. Fără rochii, doar vise care prind viață. „Aici îi inspirăm pe tineri să fie ei înșiși într-o lume care este în continuă schimbare”. Într-o declarație trimisă CNN, Monica van Ee, director al Miss Olanda și fondator al noii platforme, a spus: „Femeile sunt nesigure din cauza, printre altele, a creșterii social media și a imaginilor sale ireale de frumusețe”. Apărând recordurile concursului, ea a argumentat că feedback-ul spectatorilor a devenit din ce în ce mai dificil de gestionat. Van Ee a declarat că motivul renunțării la „castinguri și finale” a apărut inițial din cauza „încăpățânării spectatorilor” și a criticilor de genul „este prea albă” sau „este prea neagră”. „Acest lucru duce la o energie negativă în fiecare an”, a spus ea. „În al doilea rând, am dori să ne folosim energia pozitivă în loc să fim mereu nevoiți să fim defensivi. Acum putem ajunge la toată lumea și să oferim solidaritatea potrivită. Credem în platforma noastră și poate că o eșarfă și o coroană sunt învechite. Dar sunt femei care se sprijină și se ajută reciproc, iar asta a fost întotdeauna important pentru noi!” Kollé, care a fost una dintre cele două femei trans care au continuat să concureze la Miss Universe 2023, și-a folosit influența pentru a promova o viziune mai incluzivă a lumii concursurilor. Într-un videoclip postat pe Instagram anul trecut, ea a spus: „Miss Universe ne-a cerut să ne descriem într-un singur cuvânt. Cuvântul pe care îl aleg este „victorie”, pentru că de mic copil am învins toate lucrurile care mi-au ieșit în cale – și uitați-vă la mine acum, stând aici ca o femeie trans puternică și încrezătoare.”

Lumea concursurilor de frumusețe a fost forțată să se modernizeze în ultimii ani, deoarece valorile pe care le îmbrățișau în mod tradițional nu mai corespund generațiilor mai tinere. Miss Universe din acest an, care a avut loc în Mexico City luna trecută, a admis pentru prima dată femei cu vârsta peste 28 de ani. Aceasta a urmat demersurilor de anul trecut de a ridica interdicția de a include femei însărcinate sau mame și femei care sunt sau au fost vreodată căsătorite. Totuși, această regulă este încă valabilă în unele concursuri. În septembrie, o femeie din New York a depus o plângere la Comisia pentru drepturile omului din oraș, solicitând încetarea excluderii mamelor. Organizația Miss Universe a fost analizată la începutul acestui an în calitate de societate mamă a Miss USA. În mai, cîștigătoarele trofeelor Miss USA și Miss Teen USA au demisionat la câteva zile distanță una de cealaltă, pe fondul unor acuzații de management defectuos, toxicitate și condiții care le-au afectat sănătatea mintală.

Concerte de suflet, în prag de sărbători, alături de frații Ștefăneț și „Fluieraș”, în mai multe localități din țară. Vezi unde vin artiștii

În perioada Sărbătorilor de iarnă, Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare „Fluieraș”, condus de maeștrii Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol, va evolua în mai multe localități din țară, aducând bucurie în inimile spectatorilor, informează unica.md.

Astfel, artiștii de la FLUIERAȘ, alături de interpreți faimoși de la noi, vor evolua:

21 decembrie, ora 16:30 – Orhei, Peresecina

22 decembrie, ora 16:00 – Drochia

27 decembrie, ora 16:30 – Rezina

29 decembrie, ora 16:00 – Edineț, Cupcini.

Sunteți așteptați cu drag la spectacole de suflet, cu multă voie bună și un program absolut superb.

Evenimentele au loc în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”, organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

În total, peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025.

În fața publicului vine Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”;  „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”,  formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” –  cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.

11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia.

Mai multe informații despre ora, data și locația evenimentelor, vedeți în agenda „Hai acasă de Crăciun”.

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familie. Un bărbat și-a pălmuit soția pentru că nu i-a plăcut cum l-a decorat

Împodobitul bradului a devenit motiv de scandal într-o familia care locuiește în Burdujeni, România. Miercuri seară, doi soți au consumat băuturi alcoolice, iar la un moment s-au apucat să împodobească bradul. La un moment dat, pentru că băutura se terminase, soțul a plecat după alte provizii, scrie presa română.

S-a întors după circa jumătate de oră, perioadă în care soția finalizeze operațiunea ”bradul”. Bărbatului nu i-a plăcut ce a văzut, iar între cei doi a izbucnit un scandal, la finalul căruia soția a fost pălmuită.

Aceasta a pus mâna pe telefon și a sunat la Poliție, iar oamenii legii au constatat că nu se impune emiterea vreunui ordin de protecție.

Mai mult, femeia a refuzat să meargă la spital. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ”violență în familie”.

Zaharova îi răspunde lui Recean, după anunțul despre sancțiunile de pe 9 mai. Premierul, enervat la culme
Articolul anterior
Medvedev, despre Republica Moldova: ,,Nu mai exista așa țară. A fost vândută României”
Articolul următor