Scriitor italian: ,,Nu toate îngrijitoarele sunt triste și deprimate. Am văzut și badante fericite”

Dragostea unui italian pentru România poate să fie exprimată, transmisă și prin intermediul unui roman. Nu sunt însă mulți care și reușesc să finalizeze această dorință: de a scrie despre românii din Italia, de a căuta o editură și de a face toate eforturile financiare pentru publicare.

separator

Scriitorul Armando Santarelli însă a reușit. Acesta a scris un roman bazat pe fapte reale despre o femeie căreia Italia i-a oferit multe oportunități și i-a schimbat viața. De câteva luni a apărut în librăriile din Peninsulă romanul său: „Storia di Mirela” (Rubbettino Editore, 2020), care povestește viața unei românce forțată de nevoi să emigreze în Italia. De altfel ca multe alte femei…

Nu suntem însă în fața unei povestiri obișnuite despre o ”badantă” – îngrijitoare, așa cum s-au mai citit si s-au mai auzit multe. Acest roman ne vorbește despre o conștientizare, o renaștere, o poveste de dragoste. Mirela este simbolul unei femei din trecut care știe să-și trăiască timpul. Este femeia curajoasă care privește viața în față, care nu se deprimă, care nu ezită când este chemată și constrânsă să facă una dintre cele mai dramatice alegeri pentru o mamă.

În această povestire, o mare importanță îl are micul sat italian unde Mirela își va găsi un loc de muncă, un nucleu comunitar în care oamenii își descoperă o identitate și o valoare socială. Aici, protagonista își va recăpăta viața pe care nu a reușit să o trăiască, încercând să îi dea o valoare mai mare. Scriitorul a oferit un interviu:

– Armando Santarelli, este o poveste adevărată? Cât este realitate?

«Destul de mult. Îmi place să scriu povești simple și să privesc realitatea. Sunt convins că în special experiența este capabilă să dea formă poveștilor, însă am vrut să ofer romanului un plus de optimism, o dorință de a vedea lucrurile așa cum ar trebui să fie.»

– De ce un roman despre o îngrijitoare?

«Deoarece consider că este una dintre cele mai dificile și stresante meserii pe care le îndeplinesc astăzi femeile occidentale. Întotdeauna am avut o mare admirație și tandrețe pentru aceste femei și am vrut să vorbesc despre asta. Mai mult, se știe că Italia este cea mai „badantizzata” națiune din lume.»

– Ați vorbit despre aceste femei deja într-un articol care a avut un mare ecou, atât în ​​Italia, cât și în România.

«Da, în august 2018 am scris un articol, publicat în „Gazeta Romȃnească” și în „Cultura Română” despre îngrijitoarele care se întorc în România cu anxietate și simptome depresive. Pentru a vorbi despre aceste cazuri cu personalul specializat, practic despre ceea ce s-a numit „sindromul italian”, am vizitat chiar principalul centru de tratament românesc, Spitalul Socola din Iași.

Între timp, au apărut mai multe cărți despre îngrijitoare, aproape toate pline de amărăciuni de înțeles. Însă eu am cunoscut și îngrijitoare care au foarte multe beneficii prestând aceste servicii, atât pentru ele, cât și pentru familiile lor. Aici, am vrut să vorbesc despre una dintre aceste românce, o îngrijitoare care iese din întuneric pentru a da un nou sens vieții.»

– A fost o alegere să scrieți un roman optimist?

«Da. Îngrijitoarea româncă, inspirația mea, este în realitate o femeie realizată, împlinită și fericită cu starea ei actuală. Însă repet din nou, am dorit în mod intenționat să insist asupra pozitivității, deoarece cred că este nevoie tot mai mult de o astfel de persoană într-o lume frenetică, cinică și disperată.»

– Mai există femei ca Mirela, personajul principal al romanului, atât de rezistente și responsabile?

«Da, sunt absolut convins. Femeia este fiică, mamă, soție, într-un sens pe care îl consider mai profund decât corespondenții bărbați. Femeile au rezistat întotdeauna în fața durerilor și a sacrificiilor mai bine decât noi, bărbații. O femeie se ridică mereu!»

– Ce așteptați de la cititorii români?

«Desigur, îmi doresc ca toți românii să citească romanul. Sunt sigur că se vor recunoaște în personajul Mirelei și că paginile mele le vor oferi multă bucurie.»

– În schimb ce aștepțați de la cititorii italieni?

«Mă aștept să devină curioși față de poveștile pe care le au sub ochii lor în fiecare zi și pe care nu le văd, pe care nu le pot gusta și judeca, deoarece actorii sunt invizibili, deși joacă un rol important și decisiv în poveste.

Iar îngrijitoarele fac parte dintre aceste ființe umile, dar extrem de prețioase dintr-o lume nevăzută, subterană, plină de omenie, de bucurii și de dureri deseori secrete, necunoscute.

sursa

Ședințe foto de lux! Cât dau moldovenii pentru o sesiune foto în perioada sărbătorilor de iarnă

În ultimii ani, ședințele foto în studio au devenit tot mai populare, atrăgând clienții care își doresc să surprindă momente importante din viața lor într-un cadru de poveste. Fie că este vorba de sesiuni de familie, de cuplu sau pentru evenimente speciale, studiourile foto oferă condițiile perfecte pentru imagini impecabile, scrie realitatea.md.

Moldovenii sunt gata în continuare să scoată sute și mii de lei din buzunare, însă aleg cu grijă locația și fotograful. Redacția realitatea.md a cercetat ofertele de pe piață și vă spunem care sunt cele la mare căutare.

Rulota vintage în aer liber, preferata moldovenilor în 2023, este la mare căutare și în acest an. Arenda pentru o oră în această zonă de poveste costă 800 lei pentru 2 – 6 membri. Pentru zăpadă artificială, se achită suplimentar 200 de lei. Fotograful se achită separat, în funcție de preferințele clientului. Prețurile încep de la 1.000 de lei și pot depăși 3.000, dacă vă doriți cele mai calitative fotografii.

Pentru moldovenii care preferă căldura în locul frigului de afară, studiourile de tip închis rămân alegerea de top, în special dacă aveți pici mici la sesiune. În Chișinău, aceste locații apar, în fiecare an, ca ciupercile după ploaie. Clienții sunt atrași de decoruri exclusiviste, zone foto diverse, care să nu să se repete, iar în același timp să rezoneze cu trăirile lor interioare.

În studioul de tip închis de mai jos, clienții pot rezerva una din cele trei camere cu stiluri diferite or pe toate la pachet. Prețul depinde de tipul camerei, decorul amenajat, dar și de ziua în care vrei să faci sesiunea foto. De luni și până joi, clienții vor scoate din buzunare între 550 și 1.100 lei, iar de vineri și până duminică, atunci când solicitări sunt mai multe, între 650 și 1.200 lei. Menționăm că prețul este stabilit pentru o sesiune foto de 55 de minute, valabil pentru un grup de maxim cinci persoane, (pentru alte persoane se achită 50 de lei suplimentar). Iar rezervarea se face în avans și costă 300 de lei. În preț nu este inclusă remunerarea unui fotograf.

Un alt studiou de tip închis pune la dispoziția clienților șapte camere cu stiluri complet diferite. Administratorul ne-a spus că până la sfârșitul lunii noiembrie, prețul pentru 55 de minute de sesiune foto a fost 1.000 de lei. Din luna decembrie, când solicitări apar tot mai multe, tariful a crescut la 1.500 de lei. Anul trecut, același studiou cerea 700 de lei pe o oră de sesiune foto pentru o cameră. În preț nu este inclusă remunerarea unui fotograf.

Accident în lanț în apropiere de Cornești, azi dimineață. Ar fi fost provocat de o șoferiță de 23 de ani

Un accident în lanț s-a produs în această dimineață pe traseul Chișinău-Ungheni, în apropiere de orășelul Cornești. Coliziunea a avut loc în jurul orei 09:45, scrie hn24.net.

colaj foto: www.hn24.net

Oamenii legii au stabilit că o șoferiță în vârstă de 23 de ani, la volanul unui automobil de marca Volkswagen Polo, în timp ce se deplasa în rampă, în curbă nu a lăsat liber pațiu față de vehiculul precedent, care în caz de frânare bruscă i-ar permite să oprească evitând coleziunea.

Dânsa nu s-ar fi isprăvit cu conducerea și a lovit din spate automobilul de model Dacia Logan. condus de un șofer în vârstă de 33 de ani și care se deplasa regulamentar.Ulterior, Logan-ul a fost proiectat într-un automobil de marca Opel Combo, la volanul căruia se afala un bărbat în vârstă de 68 de ani.

Din fericire, accidentul s-a sodlat doar cu pagube materiale, fără persoane decedate sau rănite.

Pocăința unui hoț după ce a furat statuia pruncului Iisus, apoi a returnat-o cu un bilețel

Un incident neobișnuit a atras atenția comunității din Fort Collins, Colorado, după ce statuia din ceramică a Pruncului Isus, furată dintr-o scenă tradițională a Nașterii Domnului, a fost returnată cu o scrisoare de scuze care denotă regret profund, scrie bzi.ro.

Totul a început pe 17 decembrie, când figura centrală a Nașterii, amplasată în Piața Orașului Vechi, a fost raportată dispărută. Poliția locală a publicat atunci imagini surprinse de camerele de supraveghere, în care un suspect cu păr blond era văzut sustrăgând statuia.

Incidentul a stârnit indignare în comunitate, mai ales că scena Nașterii este o tradiție respectată, simbolizând sărbătoarea Crăciunului.

Cu doar câteva zile înainte de sărbătoare, statuia a fost lăsată discret la o stație locală de pompieri, însoțită de un bilet scris de mână. În scrisoare, persoana care a comis furtul și-a exprimat regretul:

„Îmi pare foarte rău. Am făcut o greșeală stupidă în acest moment. Nu se va mai întâmpla.”

Deși mesajul era simplu, acesta sugera o formă de pocăință și dorința de a repara greșeala.

Din păcate, autoritățile au constatat că unele dintre degetele statuii erau rupte, dar nu este clar dacă deteriorarea s-a produs în timpul furtului sau al transportului. Poliția a declarat că nu are alte informații despre hoț și nu a precizat dacă va continua investigațiile pentru identificarea acestuia.

Acest act de pocăință a stârnit diverse reacții în comunitate, de la critici la compasiune. Deși rămâne un incident neplăcut, returnarea statuii înainte de Crăciun permite comunității să-și continue tradițiile în spiritul sărbătorilor.

Video! Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a recitat o poezie în limba română!
Articolul anterior
Poluarea face mai multe victime decât pandemia
Articolul următor