În Italia, prețurile materiilor prime agricole continuă să crească, marcând o creștere medie de + 39% față de 2020 și + 52% față de 2019. O tendință care, și în lumina scenariilor mondiale care evoluează rapid, sugerează o tendință de menținere a prețurilor la cele mai înalte cote în 2022, transmite presa locală.
O perspectivă foarte negativă este prognozată în special pentru sectorul păsărilor de curte, unde costul materiei prime are un impact foarte semnificativ, de până la 65%, asupra costului produsului neprelucrat, la care se adaugă creșterea costurilor de transport, energie și ambalaje. materiale.
,,Riscul este ca această criză, dacă nu este gestionată în mod comun, să afecteze cele aproape 7.000 de ferme și 38.500 de crescători profesioniști prezenți în țara noastră”, a declarat Francesco Berti, CEO al Grupului Amadori.
,,Trebuie să evităm absolut ca consumatorii italieni să fie nevoiți să achiziționeze produse din alte țări, cu mai puține garanții în ceea ce privește calitatea și sustenabilitatea lanțurilor de aprovizionare”.
Lipsa materiilor prime și creșterea ulterioară a prețurilor sunt legate în principal de efectele schimbărilor climatice în principalele țări producătoare. Pe de o parte, creșterea temperaturilor și seceta în țări precum Canada și Brazilia au determinat o scădere a randamentelor, de exemplu cu peste 50% pentru grâul canadian și cu 30% pentru porumb brazilian. Pe de altă parte, precipitațiile din nordul Europei au provocat un deficit calitativ al cerealelor.