Se permit serviciile divine în interiorul bisericilor. 14 reguli ce trebuie respectate

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a revizuit măsurile epidemiologice anti-Covid după eliminarea stării de urgență în Moldova. În ceea ce privește serviciile divine, acestea pot fi desfășurate în interiorul lăcașurilor de cult, cu respectarea următoarelor reguli.

Se recomandă desfăşurarea activităţii cultelor religioase, ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase, cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

-Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepţia slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcaşul de cult a prevederilor prezentului subpunct.

-Instalarea la intrare în lăcaşul de cult, în locuri vizibile şi accesibile, a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcaşul de cult şi în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile.

-Efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcaşurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

-Purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

-Plasarea, la loc vizibil, a anunţurilor scrise privind regulile de distanţare fizică, de evitare a aglomeraţiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcaşul de cult), precum şi despre obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie, respectării igienei mâinilor şi a etichetei tusei şi a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcaşul de cult a regulilor stabilite.

-Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul şi la sfârşitul zilei de muncă. în caz de depistare a unor simptome specifice infecţiei respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează şi informează medicul de familie.

-Evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult.

-Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcaşului de cult.

-Promovarea salutului între credincioşi şi slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, fără îmbrăţişări.

-Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin 1 metru.

-Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafeţele de contact frecvent (de exemplu mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.).

-Îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă.

-Evitarea organizării pelerinajelor.

-Activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane.

Doi angajați ai MAI, implicați în accidente, în weekendul trecut, la Telenești și Bălți

Doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost implicați în accidente rutiere în weekend. Un caz a fost înregistrat la Telenești, iar altul la Bălți, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a avut loc sâmbătă, 11 ianuarie, în jurul orei 20:30, în localitatea Ciulucani, din raionul Telenești. Un polițist din cadrul IP Telenești, care se afla în afara orelor de serviciu, se deplasa la volanul unui automobil de marca BMW, când din motive încă nestabilite de anchetă, a pierdut controlul volanului, iar automobilul a derapat pe traseu și s-a răsturnat.

Cel de-al doilea caz a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 11 spre 12 ianuarie, în jurul orei 01:00, pe strada Decebal 95, din municipiul Bălți. Un polițist din cadrul IP Bălți, care se afla la volanul unui automobil de marca Ford Mondeo, înmatriculat în Germania, s-a izbit violent într-un alt automobil de marca Skoda Octavia, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 32 de ani.

Din fericire, în urma ambelor accidente au avut de suferit doar autoturismele nefiind înregistrate victime s-a persoane traumatizate.

Totodată, ambii polițiști se aflau în afara orelor de serviciu și nu consumase alcool înainte de a urca la volan.

În ambele cazuri au fost demarate anchete pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care s-au produs accidentele.

Un moldovean a provocat un grav accident în Ungaria şi a fugit de la locul faptei

Un grav accident rutier, soldat cu șapte persoane rănite, s-a produs în primele zile ale anului în capitala Ungariei, orașul Budapesta. Șoferul care se face vinovat de accident este un tânăr de 27 de ani din Republica Moldova – fiind la moment anunțat în căutare de autoritățile maghiare, scrie safenews.md.

colaj foto: www.safenews.md

Potrivit presei din Ungaria, tragedia s-a produs în dimineața zilei de 5 ianuarie, când moldoveanul, trecând pe roșu, a lovit un automobil în care se afla o familie de 7 persoane, inclusiv copii. În urma impactului mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – două fiind în stare gravă. Cât privește moldoveanul (ST – inițiale atribuite de Poliție),acesta a părăsit locul accidentului și, la moment, se ascunde de autorități.

Inițial, suspectat de accident a fost fratele moldoveanului, CT, condamnat anterior pentru trafic de persoane și expulzat din Ungaria. Totuși, în cadrul cercetărilor s-a constatat că tânărul condamnat pentru trafic de persoane se află, la moment, în R.Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă din 10 ianuarie, Poliția a prezentat noi detalii, conform cărora cei doi frați, care seamănă izbitor, ar fi folosit documentele unul altuia, complicând astfel identificarea.

Mai mult, Poliția maghiară a anunțat că ST, care ar fi provocat accidentul, este suspectat de comiterea și altor infracțiuni. Cu toate acestea, din cauza investigației în curs, nu au fost divulgate informații suplimentare.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată. Cum arată și povestea de viață interesantă

Andreea Bostănică este una dintre cele mai urmărite creatoare de conținut din Republica Moldova, reușind să își construiască o carieră de succes în mediul online. Cu o comunitate impresionantă pe TikTok, tânăra în vârstă de 20 de ani nu este niciodată singură în această aventură. Mama sa, Angela Bostănică, îi este alături la fiecare pas, fiind o prezență constantă în viața și cariera Andreei. Cele două sunt de nedespărțit, scrie cancan.ro.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată, iar femeia i-a fost mereu alături fiicei sale. De la videoclipuri pe TikTok până la momente importante, cum ar fi semnarea actelor pentru casa din București, cele două sunt mereu împreună. Angela Bostănică nu doar că o susține pe fiica sa, dar se implică activ în proiectele acesteia, fiind adesea cea care filmează conținutul pentru rețelele sociale.

Cei care o cunosc pe Andreea Bostănică, o cunosc cu siguranță și pe mama sa. Angela Bostănică este o mama devotată și puternică, aceasta ascunzând o poveste de viață interesantă. În urmă cu 13 ani, femeia a trecut printr-un divorț, iar de atunci a preluat întreaga responsabilitate pentru creșterea Andreei și a fratelui acesteia. În ciuda dificultăților, Angela Bostănică a reușit să le ofere copiilor ei o copilărie frumoasă, lucru pentru care influencerița îi este profund recunoscătoare.

„Nu pot să spun că am fost o fată răsfățată, ținând cont că părinții mei au divorțat când eu aveam 7-8 ani. Am locuit doar cu mama mea și cu fratele meu. Nu pot să spun că am fost un copil răsfățat. Chiar nu am fost un copil răsfățat.

Nu am avut mereu ce mi-am dorit, dar mama a avut grijă de noi, mereu ne-a dat tot necesarul pe care ni l-am dorit. Ne-a susținut întotdeauna. Nu am fost un copil care să aibă mereu toate poftele și tot. Dar da, am fost fericită și am avut o copilărie frumoasă”, declara Andreea Bostănică.

De asemenea, fanii Andreei Bostănică sunt adesea surprinși de cât de bine arată Angela, mama sa. La fiecare apariție alături de Andreea, internauții o complimentează pe femeie, spunând că cele două par mai degrabă surori decât mamă și fiică.

„Cu părinții chiar am avut mare noroc pentru că mama mă filmează pentru TikTok și mama se filmează cu mine în TikTok-uri. Un pic uneori o oblig. E un pic mai neobișnuită cu TikTok-urile, cu vlogurile, noi demult deja filmam împreună”, mai spunea Andreea Bostănică.

Pe lângă frumusețea naturală, mama influenceriței are grijă să se și mențină în formă. Angela Bostănică își însoțește mai tot timpul fiica la sală, iar rezultatele se văd, căci mulți o complimentează pentru felul în care arată.

Un băiețel nu s-a tuns de 8 ani pentru a-și dona părul în scop caritabil
Articolul anterior
Primește cardurile GAMA acasă în doar 2 click-uri
Articolul următor