Se scumpesc orele practice la școlile auto

Scumpirile în lanţ au ajuns şi la şcolile auto. Din acest an, viitori şoferi trebuie să scoată din buzunare mai mult pentru o oră practică de șofat.

Mită pentru a obține carnet de șofer? Premierul convoacă în ședință șefii  ASP - NewsMaker

Din acest motiv, directorii şcolilor auto susţin că au mai puţini elevi, iar singura lor salvare ar fi scăderea prețului la carburanţi. Tariful pentru orele teoretice rămâne neschimbat, adică de 1.500 de lei. În schimb, viitorii şoferi vor scoate din buzunare cu 20 de lei mai mult pentru fiecare oră practică, cu o durată de 90 minute, transmite Publika.md.

Dacă, până acum, pentru instruirea pe o maşină cu cutie mecanică, elevii achitau 200 de lei, acum ei vor plăti 220 de lei. Pentru cei care fac cursuri pe un vehicul cu o cutie automată, o oră practică va costa între 240 și 260 de lei, în funcție de școala auto, față de 220, de cât era până în prezent.

Cristian Cucu este elev la una din şcolile auto din Capitală. Tânărul spune că bugetul pe care şi l-a planificat pentru orele practice i s-a epuizat, iar acum va fi nevoit să găsească bani.

„Când am început să fac şcoala, achitam câte 200 de lei, după aceasta s-a scumpit cu 20 de lei. Cred că nu afectează atât de mult, însă bate la buzunar când i-ai mai multe lecţii”, a spus elevul.

Iar această femeie face ore practice pe o maşina cu cutie automată şi va scoate din buzunar până la 260 de lei pentru o oră de 90 de minute.Publicitate

„A fost acceptabil preţul atunci când m-am înscris, însă acum mă va afecta mai mult.”

Scumpirea orelor practice i-a făcut pe majoritatea elevilor să renunţe la lecţiile practice suplimentare. „Ne afectează foarte mult, acum obţinerea unui permis devine un lux pentru toţi elevii care doresc asta.”

„Este ceva trist, te aştepţi la un preţ, după care se schimbă, trebuie să mai achiţi, să mai găseşti din nou bani, să faci recalcule.”

Directorii şcolilor auto susţin că, odată cu aceste scumpiri, s-au trezit fără elevi.

„De când a crescut tariful, cu părere de rău, numărul doritorilor a rămas acelaşi, dar a celor care se înscriu a scăzut. Ne-a afectat foarte tare, nu ştim cum va fi pe viitor, mai încercăm să facem unele oferte, dar iarăşi în limită”, a declarat directorul unei școli auto din Chişinău, Stelian Stici. 

 Preşedintele Uniunii Școlilor Auto și a Centrelor de Instruire, Veaceslav Nicic, susţine că şcolile auto au fost nevoite să umble la preţuri din cauza scumpirii carburanţilor.

„Sâmbătă a apărut noul preţ pe panou şi începând de luni, deja am fost nevoiţi ca să majorăm preţul, mărirea preţului a constituit doar cheltuielile pentru combustibil şi s-a adăugat ceva puţin din reparaţii. Elevii au fost informaţi că va fi un preţ, după care au fost nevoiţi să achite suplimentar pentru diferenţa. „

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, tariful pentru obţinerea permisului de conducere va rămâne neschimbat. În Republica Moldova sunt 113 şcoli auto.

Miracol după cutremurul din Myanmar. Un tânăr de 20 de ani a fost găsit în viață la cinci zile după puternicul seism care a ucis circa 2.700 de persoane

Un tânăr a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează agerpres.ro.

Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și turci sub ruinele unui hotel din capitala Naypidaw în jurul orei locale 03:30, au anunțat reprezentanții serviciilor de pompieri și de salvare și cei ai juntei aflate la putere.

Un precedent ‘miracol’ asemănător s-a produs în capitala din Myanmar în cursul zilei de marți, când o sexagenară a fost salvată după ce a petrecut 91 de ore sub dărâmături.

Peste o mie de salvatori străini au fost mobilizați

După seismul de vineri, peste o mie de salvatori străini au sosit în Myanmar în cadrul unei mobilizări internaționale ce a fost organizată pentru a sprijini serviciile locale de intervenție, echipate necorespunzător pentru o astfel de criză umanitară. Potrivit unei publicații controlate de junta aflată la putere, operațiunile de salvare au permis până în prezent salvarea de sub dărâmături a aproximativ 650 de persoane.

Experții anticipează mii de decese suplimentare în raport cu bilanțul anunțat de liderul juntei – 2.719 de morți -, întrucât falia tectonică Sagaing, aflată la originea cutremurului, traversează unele dintre cele mai populate regiuni din țară, în care se află orașe precum Naypidaw și Mandalay, al doilea ca mărime din Myanmar.

Războiul civil, care a avariat infrastructuri vitale și a fracturat această țară, în care sunt active zeci de grupări armate ale minorităților etnice și ale opozanților politici, complică totodată operațiunile de colectare a informațiilor de pe teren.

Moldovenii vor primi bani la returnarea ambalajului din plastic. Autoritățile vor implementa un sistem de reciclare aplicat în multe țări europene

Autoritățile urmează să implementeze un sistem de depozitare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, care vor fi reciclate, iar cetățenii vor returna aceste deșeuri, contracost. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a afirmat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova că datorită acestui sistem peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate. Potrivit expertei Iuliana Cantaragiu, acest sistem va avea un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra mediului, scrie moldova1.md.

Returnarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul banilor este considerată o inițiativă bună de către cetățeni. Totuși, sunt și persoane mai sceptice în privința funcționării acestui sistem.Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, susține că cetățenii vor primi cel puțin 2 lei pentru returnarea unui ambalaj, indiferent de costul produsului. De asemenea, el s-a arătat convins că, în urma implementării sistemului de depozitare a deșeurilor din plastic, sticlă sau aluminiu, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate, ceea ce va contribui esențial la asigurarea unui mediu mai curat. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că vor implicați patru mari jucători și anume producătorii care plasează, comercianții, consumatorii și companiile de reciclare.

În același timp, fosta ministră a Mediului, experta în mediu, Iuliana Cantaragiu, spune că este absolut necesar ca aceste recipiente să fie repuse în circuitul economic și acest sistem de depozitare este cea mai potrivită soluție. De asemenea, experta a afirmat că modalitatea respectivă prin care ambalajele sunt rambursate pentru a fi reciclate în schimbul unei plăți este utilizată de mult timp în țări precum Lituania sau Finlanda.

Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pe întreg teritoriul țării, aplicabil atât producătorilor locali, cât și celor care importă aceste produse. Prin această măsură, autoritățile își propun să reducă cantitățile de deșeuri și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu.

Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat, la postul public de televiziune, că, analizând prețul la care Energocom achiziționează în prezent energie electrică de pe bursă, nu există motive de ajustare a tarifului la energia electrică. Totuși, ministrul a subliniat că decizia finală în acest sens aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie ipn.md.

„Uitându-ne la modul cum evoluează piața și la prețul la care Energocom a achiziționat resurse, energia electrică fiind procurată de pe bursă și din contractele bilaterale, la moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor”, a spus Dorin Junghietu.

Ministrul Energiei a explicat sursele de unde Moldova procură în prezent energie electrică, menționând că statul beneficiază de mai multe opțiuni de import, pentru a asigura securitatea energetică: „Republica Moldova achiziționează 37% din energia electrică necesară de pe bursa OPCOM, 36% din energie este achiziționată din contracte bilaterale, 15% este produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Moldova și 12% constituie energia electrică produsă de CET-uri”.

În ceea ce privește proiectul de interconectare electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ministrul a menționat că acesta va fi gata la final de 2025: „Am avut ședințe cu toți contractorii, am stabilit toate sarcinile. Toate părțile din proiect depun eforturi pentru finalizarea proiectului până la sfârșitul anului”.

Amintim că Guvernul, cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, continuă să compenseze tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici. Primii 110 kWh de energie vor fi compensați până în decembrie 2025.

Focare de varicelă în grădinițe. Potrivit medicilor, virusul poate cauza encefalită sau pneumonie
Articolul anterior
Peste 2.000 de persoane vindecate de Covid, externate în doar o zi din spitalele din țară
Articolul următor
Close menu