Șeful Marelui Stat Major al Armatei a fost demis

Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, Eduard Ohladciuc, a fost demis. Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de decret în acest sens, scrie jurnal.md.

Eduard Ohladciuc a fost demis la propunerea ministerului Apărări. Decizia finală urmează să fie luată de șefa statului.

Ohladciuc a fost numit în această funcție în septembrie 2021, înlocuindu-l pe Igor Grogan.

Guvernul ar putea oferi compensații agricultorilor afectați de înghețuri

Guvernul ar putea veni cu măsuri de compensare pentru agricultorii afectați de înghețurile din ultima perioadă. Anunțul a fost făcut de ministra agriculturii și industriei alimentare, Ludmila Catalbuga, în cadrul unei emisiun de la RLIVE, scrie IPN.md.

„Cu natura nu ne punem”, a declarat ministra, subliniind că autoritățile au început deja evaluarea pagubelor produse de temperaturile scăzute, prin intermediul direcțiilor agricole teritoriale.

„Definitivăm rezultatele ca să venim cu soluții. Vom iniția procedura de efectuare a actelor de constatare în teritoriu, ulterior vom veni cu o decizie finală cum vom proceda la nivelul Guvernului”, a mai spus Ludmila Catlabuga.

Ministra a evidențiat și eforturile agricultorilor de a-și proteja culturile în fața fenomenelor meteo extreme. În acest context, ea a menționat o inițiativă inedită implementată în premieră în acest an – instalarea unei mori de vânt anti-îngheț într-o livadă din Drochia.

„Este prematur să anunțăm o cifră a culturilor compromise. Dar din discuțiile cu agricultorii știm că ei implementează în livezi metode de prevenire. Într-o livadă ce cireși din Drochia, de exemplu, a fost instalată o moară de vânt care minimizează presiunea gerului. Se iau diverse măsuri pentru a minimiza riscul, dar el există”, a spus ministra Ludmila Catlabuga.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de îngheț până pe data de 13 aprilie. Cel mai frig va fi pe 11 aprilie, în timpul nopții se așteaptă înghețuri de până la -5 grade.

O femeie a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină, la Ciocana

Un accident rutier grav s-a produs astăzi, 9 aprilie, în sectorul Ciocana al municipiului Chișinău. Un pieton a fost lovit puternic de un automobil.

Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Cristina Talpă, accidentul a fost înregistrat în această după-amiază, 9 aprilie, la ora 16:05, pe bd. Mircea cel Bătrân, transmite Știri.md.

Conform informațiilor preliminare, s-a constatat că șoferul unui automobil de model Volkswagen a lovit o femeie ce traversa strada neregulamentar.

În rezultatul impactului, victima a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Pe caz a cost inițiată o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

„Podul de Flori” devine realitate! România și Moldova încep construcția primului pod rutier peste Prut

Lucrările la primul pod rutier construit peste Prut în ultimele șase decenii vor fi lansate oficial pe 26 aprilie. Se va întâmpla în cadrul Festivalului „Podul de Flori”, organizat în comuna Zagarancea, raionul Ungheni. Evenimentul marchează nu doar un proiect strategic de infrastructură, ci și 35 de ani de la celebra manifestație „Podul de Flori” din 1990 – o zi istorică a îmbrățișărilor peste graniță între românii de pe ambele maluri ale Prutului, scrie info1.md.

Evenimentul va aduna oficiali din România și Republica Moldova, dar și mii de cetățeni, anunță Consiliul județean Iași.

În program sunt incluse demonstrații aviatice ale formației „The Hawks of Romania”. Dar și concerte live susținute de artiști de top, precum Cristofor Aldea-Teodorovici și Lupii lui Calancea. Va fi și o expoziție documentară despre istoria „Podului de Flori”, ateliere de meșteșuguri tradiționale. Nu vor lipsi bucatele locale.

Momentul-cheie al zilei va fi ceremonia oficială de punere a pietrei de temelie pentru Podul rutier Ungheni–Golăești. Acesta este parte a Autostrăzii Unirii (A8).

„Pe 26 aprilie, vom pune piatra de temelie a Podului de peste Prut la Ungheni – un moment istoric, primul pod construit între România și Republica Moldova în ultimele șase decenii. De data aceasta, „Podul de flori” devine realitate: transformăm o legătură simbolică într-una rutieră, concretă, care va uni comunități, va apropia oameni și va sprijini dezvoltarea de ambele părți ale Prutului”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

Evenimentul este organizat de Consiliul Raional Ungheni, în parteneriat cu instituții centrale și locale din ambele țări.

Un bărbat a ajuns la spital după ce a rămas cu o mână blocată într-un aparat de prelucrare a crupelor
Articolul anterior
Atenție, o nouă înșelătorie! Escrocii folosesc imaginea „ajutor la contor”
Articolul următor
Close menu