Senatul american, unde democraţii au majoritatea, a adoptat marți proiectul de lege care prevede ajutor militar 95 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, dar legea trebuie să fie votată şi de Camera Reprezentanților, controlată de republicani iar soarta ei este neclară în prezent, relatează Reuters. Președintele Joe Biden cere Congresului de luni de zile să grăbească acordarea noului ajutor pentru Ucraina, scrie observatornews.ro.
Senatorii americani au adoptat proiectul cu 70 voturi „pentru” şi 29 de voturi „împotrivă”. Este de fapt un vot procedural. Proiectul care prevede acordarea de 60 de miliarde de dolari Ucrainei a depășit pragul de 60 de voturi, necesar pentru a putea fi trimis în Camera Reprezentanților. 22 de republicani s-au alăturat majorității democrate din Senat pentru a susține proiectul de lege.
Undă verde din partea Senatului
Opt senatori republicani care se opun ajutorului militar pentru Ucraina au ţinut discursuri maraton toată noaptea, mai bine de șase ore, astfel că votul din Senat a ajuns să aibă loc înainte de răsăritul soarelui. Pachetul include, de asemenea, fonduri pentru Israel, ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza și finanţare pentru apărarea Taiwanului.
„De ani de zile, poate chiar decenii, Senatul nu a mai adoptat un proiect de lege cu un impact atât de mare nu doar asupra siguranței noastre naționale şi celei a aliaților noștri, ci și pentru siguranța democrației occidentale”, a spus liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat rapid aprobarea proiectului de lege. „Asistența americană aduce pacea justă în Ucraina și restabilește stabilitatea globală, rezultând securitate și prosperitate mai mare pentru toți americanii și pentru întreaga lume liberă”, a scris Zelenski pe platforma X. Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe proiectul înainte ca Biden să poată semna legea.
Soarta legii în Cameră este neclară
Nu este clar dacă președintele majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, va permite ca proiectul de lege să fie votat în Cameră. Un susținător al lui Donald Trump, acesta reproşează că pachetul nu include prevederile cerute de republicani pentru a opri valul record de migranți de la granița dintre SUA și Mexic. „În absența unor modificări din partea Senatului în ceea ce privește politicile de la frontieră, Camera va trebui să continue să lucreze singură asupra acestor chestiuni importante. America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a declarat Johnson, sugerând că proiectul de lege nu va fi votat curând în Camera Reprezentanților.
Republicanii din Senat au blocat săptămâna trecută proiectul de lege care lega ajutorul destinat Ucrainei și altor aliați ai SUA de modificări radicale ale politicii de frontieră din ultimele decenii, după ce Donald Trump a criticat public acordul. Susținătorii Ucrainei au urmărit cu îngrijorare reacția lui Trump.
Fostul președinte a spus că ajutorul pentru Ucraina ar trebui să fie sub forma unui împrumut. Totodată comentariile lui Donald Trump referitoare la protejarea țărilor NATO care nu investesc un procent de minimum 2% din PIB pentru apărare au stârnit un val de reacţii în intreaga Europă.
Nu este clar ce va face Mike Johnson. Ramura mai dură a republicanilor a spus că legea votată în Senat va fi moartă la sosirea în Camera Reprezentanţilor. „Proiectul de lege…nu va trece niciodată de Camera Reprezentanţilor, nu va deveni niciodată lege”, a spus senatorul republican Rick Scott din Florida.
Pachetul include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel și 4,8 miliarde de dolari pentru aliaţii din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea din partea Chinei.