Locatarii dintr-o țară europeană se confruntă cu reglementări neobișnuite în ceea ce privește utilizarea locuințelor închiriate. Potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică din Germania, peste jumătate din spațiile locative din această țară sunt închiriate, plasând țara în fruntea listei europene în acest sens, cu cele mai multe locuințe închiriate comparativ cu alte țări europene, cum ar fi Spania, Polonia și România.
Recent, două cazuri judiciare au atras atenția asupra obligațiilor locatarilor în Germania, relatează Rotalianul, care citează publicația inFranken.de.
Într-unul din aceste cazuri, un locatar din orașul Köln a dat în judecată proprietarul pentru că avea mucegai în baie, solicitând remedierea problemei sau reducerea chiriei.
Proprietarul a argumentat însă că locatarul nu ar fi trebuit să facă duș în picioare, având în vedere că baia avea faianță pe pereți doar până la jumătate.
Surprinzător, Tribunalul a decis în favoarea proprietarului, stabilind că dușul în picioare este contrar contractului de închiriere în acest caz, datorită riscului de mucegai.
Un caz similar a fost judecat de Landesgericht, unde s-a decis că proprietarul nu este responsabil pentru mucegai sau pentru înlăturarea acestuia, deoarece baia a fost folosită în mod inadecvat de locatar.
Instanța a subliniat și că, indiferent de normele obișnuite de astăzi, dușul în picioare poate provoca daune inevitabile.
În acest context, era „irelevant dacă metoda de a face duș este obișnuită după standardele actuale”, se arată în sentință.
„La fiecare duș, apa care stropșește intră inevitabil în perete”, mai scrie în document.
Acest lucru duce așadar la daune ce nu pot fi evitate. Cu alte cuvinte, unele băi nu sunt potrivite pentru dușul în picioare, din punct de vedere contractual.
La fel de curios este și un verdict dat de Tribunalul din Nürnberg referitor care precizează că dușul considerat ca timp de muncă, dacă este făcut la serviciu.