Moldovenii au acces la servicii de sănătate mai bune, dar sunt nevoiți să plătească pentru ele din propriul buzunar, este concluzia unui raport al OMS privind gradul de protecție financiară în domeniul sănătății.
Astfel, datele arată că în ultimul deceniu moldovenii au la dispoziție servicii medicale mai dezvoltate, dar ele nu sunt accesibile, din contra – oamenii sunt obligați să plătească pentru ele din propriul buzunar. Respectiv: servicii mai multe, mai multe plăți de buzunar, scrie sanatateinfo.md.
Astfel, se pune problema eficacității poliței de asigurare medicală care este obligatorie în Republica Moldova.
6 familii din 10 plăteau în anul 2008 din propriul buzunar pentru diverse servicii medicale (peste 65%). În 2016 procentul celor care scoteau din propriul buzunar banii pentru diverse servicii medicale a urcat la 72%. În 2016, 17% din gospodării înregistrau niveluri catastrofale de cheltuieli pentru sănătate. Este o cifră uriașă pentru un stat ca Republica Moldova. Nici măcar Albania (sub 12%), Georgia (sub 14%), Kîrgîzstan (12%) sau Ucraina (15%) nu au înregistrat asemenea valori. Datele arată că moldovenii plătesc cei mai mulți bani pentru medicamentele de care au nevoie în tratamentul ambulatoriu. Și dacă în 2008 aproximativ 62% din respondenți spuneau că au plătit medicamentele din banii lor, atunci în 2016 procentul a urcat la 74%, arată un raport al OMS privind gradul de protecție financiară în domeniul sănătății. Astfel, experții constată că Republica Moldova a extins serviciile medicale pentru cetățenii săi, dar i-a obligat să plătească pentru ele, iar cei mai săraci au fost afectați cel mai mult.
„Aceste tendințe reflectă modificările de politici privind extinderea accesului la serviciile medicale finanțate de stat, care au sporit adresarea persoanelor la servicii și, în același timp, le-au expus la plăți de buzunar. Plățile de buzunar au crescut stabil pe parcursul perioadei de referință, atât în termeni absoluți, cât și în termeni de cotă-parte a bugetelor gospodăriilor, cu cea mai mare creștere în cele mai sărace quintile”, se menționează în raport.
Pentru ce servicii sunt nevoiți să plătească moldovenii
Cele mai multe plăți din buzunar s-au înregistrat pentru medicamentele necesare în tratamentul ambulatoriu. Plățile făcute în timpul tratamentului într-un spital public reprezintă a doua cauză de plăți directe. 80% din moldoveni dispun de o poliță. Atunci de ce mai plătim și din propriul buzunar? Citește continuarea pe www.sanatateinfo.md.