Serviciul Fiscal de Stat a lansat concursul „Loteria fiscală”. Achită cu cardul și câștigă 1.000 de lei

Serviciul Fiscal de Stat a lansat concursul „Loteria fiscală”. Achită cumpărăturile cu cardul bancar și Serviciul Fiscal de Stat te premiază cu 1.000 de lei. Măsura este calificată drept una ce va contribui la combaterea evaziunii fiscale prin limitarea achitărilor efectuate în numerar. Fondul total al concursului este de un milion de lei, bani alocați din bugetul de stat.

separator
Prin intermediul concursului se mizează pe implicarea cetățenilor în achitarea cu cardurile bancare, în detrimentul plăților în numerar.

„Instrumentul e utilizat în mai multe țări cu scopul cointeresării cetățenilor, implicării acestora și, respectiv, responsabilizării contribuabililor în înregistrarea veniturilor fiscale și majorarea transparenței activității financiare”, a menționat șefa Serviciului Fiscal de Stat.

Participanți la concurs devin automat cetățenii Moldovei care au împlinit 18 ani și dețin un card bancar la orice bancă înregistrată în țară. De asemenea, una dintre condiții este ca persoanele să facă cumpărături cu cardul în valoare mai mare de 30 de lei.

Câștigătorii vor fi desemnați trimestrial. La fiecare desemnare vor fi premiați 175 de persoane cu câte 1.000 de lei fiecare. Fondul total al concursului este de un milion de lei.

Tragerile la sorț vor fi efectuate aleatoriu, în mod automat, prin intermediul platformei random. În același context, șefa SFS a specificat că protecția datelor cu caracter personal al tuturor participanților va fi asigurată.

Prima extragere va avea loc pe 16 aprilie. În total vor fi patru etape trimestriale și două etape speciale. Etapele speciale vor fi efectuate cu prilejul sărbătorilor de Paști și a celor de iarnă. În cadrul etapelor speciale vor fi oferite 1.000 de primii a câte 1.500 de lei fiecare. Banii vor fi transferați pe cardurile câștigătorilor în maximum 10 zile de la publicarea rezultatelor pe pagina oficială a SFS.

Sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Mesajul sfâşietor al Vanessei, soţia lui Kobe Bryant
Articolul anterior
Peste 21.199 moldoveni au părăsit țara în ultimele 24 de ore
Articolul următor