Șocant! Pare de necrezut, dar Alelsandr Koț, 44 de ani, reporter de război pentru ziarul rus Komsomolskaia Pravda, a publicat un ghid despre ce trebuie să facă recruții fără pregătire ca să-si mărească șansele de a rămâne în viață pe front. „Dacă urmați sfaturile de mai jos, minimizați riscurile și nu muriți din propria prostie”, scrie Kot, în articolul său.
Textul apare în contextul mobilizării parțiale decretate de Kremlin pe 21 septembrie și în condițiile în care mulți dintre recruți nu a făcut niciun fel de pregătire înainte de a fi trimiși în prima linie. În afara experienței personale, reporterul susține că a vorbit cu ofițeri cu experiență și membri ai forțelor speciale.
Koț mărturisește că știe soldați care au fost dislocați în Ucraina încă de la începutul a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” și nu au suferit nici măcar o rană.
„Fără telefon mobil și poze, riști să mori inocent”. Amintiți-vă: fiecare conversație este ascultată și înregistrată de inamic.
Desigur, „experiența de luptă contează”, spune reporterul de război , dar există și „o serie de reguli simple, nescrise, despre cum să rămâi în viață”.
Războiul nu constă doar în „ofensivă eroică”, ci este „o viață grea de zi cu zi cu care te obișnuiești”. Dacă te comporți corect, este „posibil să te întorci acasă nevătămat”.
„Telefonul mobil este un trădător. În multe zone nu există oricum conexiune. Amintiți-vă: fiecare conversație este ascultată și înregistrată de inamic. Soldații pot fi demascați, iar pozițiile – dezvăluite”, explică Koț. El denunță faptul că unii camarazi au murit din cauză că au postat fotografii din zona în care se aflau. „Forțele ucrainene le-au identificat ușor pozițiile. Au murit inocenți”, comentează Koț.
„Niciodată să nu râzi în hohote”
Majoritatea liniilor de apărare sunt, de obicei, amplasate în păduri, continuă corespondentul de război. Ai nevoie și de urechi bune: „În funcție de distanța până la artileria inamică, ai la dispoziție până la câteva secunde pentru a te adăposti înainte ca obuzele să sosească”.
La fel de important: „Niciodată să nu stai la marginea pădurii. Și niciodată să nu vorbești tare sau să râzi în hohote”.
,,Nu aprindeți focul pentru gătit. Nu folosiți sobe cu gaz sau butelii. De asemenea, păstrați întotdeauna împrejurimile curate, nu fiți leneși. Strângeți întotdeauna gunoiul, ca să nu lăsați urme”.
„Sapă șanțul cât mai adânc”
De asemenea, „trebuie să aveți mereu în vedere o ascunzătoare, un șanț sau un adăpost. Din nou: nu te lenevi! Mai bine să sapi șanțul mai adânc, pentru o mai bună protecție. Și încearcă să dormi în timpul zilei când este liniște. Ai nevoie de forță”.
Când un soldat de ascunde în subsoluri, trebuie „să caută dinainte o sursă de apă. Apa este viață. E bime să evitați școlile și clădirile de birouri. Sunt adesea în focul inamicilor”.
,,Comportament într-o explozie? Doar începătorii ar încerca să fugă. Aruncă-țe mai bine la pământ. Acest lucru reduce riscul de a fi rănit de așchii și fragmente”.
„Purtați întotdeauna cască și protecție pentru brațe și picioare. Organele vitale trebuie acoperite cu echipament de protecție”, mai spune jurnalistul.
„Toată lumea se teme de război. Pe măsură ce timpul trece, frica scade! Începi să înțelegi că nu orice glonț îți lovește inima. Și că nu tot ce explodează în apropiere te va sfâșia în bucăți”, adaugă Koț.
În sfârșit, autorul recomandă un fel de terapie prin respirație și meditație, „dacă simți că ți-e frică de moarte”.
,,Închideți ochii și expirați. Expirația ar trebui să fie de două ori mai lungă decât inspirația. La fiecare expirație, relaxați mușchii corpului cât mai mult posibil. Faceți exercițiul timp de cel puțin 10 minute.”