Sfaturi de supraviețuire pe front pentru recruți de la un reporter rus de război: „Nu te lenevi. Curăță gunoiul după tine!”

Șocant! Pare de necrezut, dar Alelsandr Koț, 44 de ani, reporter de război pentru ziarul rus Komsomolskaia Pravda, a publicat un ghid despre ce trebuie să facă recruții fără pregătire ca să-si mărească șansele de a rămâne în viață pe front. „Dacă urmați sfaturile de mai jos, minimizați riscurile și nu muriți din propria prostie”, scrie Kot, în articolul său.

Sfaturi de supraviețuire pe front pentru recruți de la un reporter rus de război: „Nu te lenevi. Curăță gunoiul după tine!”

Textul apare în contextul mobilizării parțiale decretate de Kremlin pe 21 septembrie și în condițiile în care mulți dintre recruți nu a făcut niciun fel de pregătire înainte de a fi trimiși în prima linie. În afara experienței personale, reporterul susține că a vorbit cu ofițeri cu experiență și membri ai forțelor speciale.

Koț mărturisește că știe soldați care au fost dislocați în Ucraina încă de la începutul a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” și nu au suferit nici măcar o rană. 

„Fără telefon mobil și poze, riști să mori inocent”. Amintiți-vă: fiecare conversație este ascultată și înregistrată de inamic.

Desigur, „experiența de luptă contează”, spune reporterul de război , dar există și „o serie de reguli simple, nescrise, despre cum să rămâi în viață”.

Războiul nu constă doar în „ofensivă eroică”, ci este „o viață grea de zi cu zi cu care te obișnuiești”. Dacă te comporți corect, este „posibil să te întorci acasă nevătămat”.

„Telefonul mobil este un trădător. În multe zone nu există oricum conexiune. Amintiți-vă: fiecare conversație este ascultată și înregistrată de inamic. Soldații pot fi demascați, iar pozițiile – dezvăluite”, explică Koț. El denunță faptul că unii camarazi au murit din cauză că au postat fotografii din zona în care se aflau. „Forțele ucrainene le-au identificat ușor pozițiile. Au murit inocenți”, comentează Koț.

„Niciodată să nu râzi în hohote”

Majoritatea liniilor de apărare sunt, de obicei, amplasate în păduri, continuă corespondentul de război. Ai nevoie și de urechi bune: „În funcție de distanța până la artileria inamică, ai la dispoziție până la câteva secunde pentru a te adăposti înainte ca obuzele să sosească”.

La fel de important: „Niciodată să nu stai la marginea pădurii. Și niciodată să nu vorbești tare sau să râzi în hohote”.

,,Nu aprindeți focul pentru gătit. Nu folosiți sobe cu gaz sau butelii. De asemenea, păstrați întotdeauna împrejurimile curate, nu fiți leneși. Strângeți întotdeauna gunoiul, ca să nu lăsați urme”.

„Sapă șanțul cât mai adânc”

De asemenea, „trebuie să aveți mereu în vedere o ascunzătoare, un șanț sau un adăpost. Din nou: nu te lenevi! Mai bine să sapi șanțul mai adânc, pentru o mai bună protecție. Și încearcă să dormi în timpul zilei când este liniște. Ai nevoie de forță”.

Când un soldat de ascunde în subsoluri, trebuie „să caută dinainte o sursă de apă. Apa este viață. E bime să evitați școlile și clădirile de birouri. Sunt adesea în focul inamicilor”.

,,Comportament într-o explozie? Doar începătorii ar încerca să fugă. Aruncă-țe mai bine la pământ. Acest lucru reduce riscul de a fi rănit de așchii și fragmente”.

„Purtați întotdeauna cască și protecție pentru brațe și picioare. Organele vitale trebuie acoperite cu echipament de protecție”, mai spune jurnalistul.

„Toată lumea se teme de război. Pe măsură ce timpul trece, frica scade! Începi să înțelegi că nu orice glonț îți lovește inima. Și că nu tot ce explodează în apropiere te va sfâșia în bucăți”, adaugă Koț.

În sfârșit, autorul recomandă un fel de terapie prin respirație și meditație, „dacă simți că ți-e frică de moarte”.

,,Închideți ochii și expirați. Expirația ar trebui să fie de două ori mai lungă decât inspirația. La fiecare expirație, relaxați mușchii corpului cât mai mult posibil. Faceți exercițiul timp de cel puțin 10 minute.”

sursa

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

UE prelungește cel puțin până în 2024 statutul de protecție al refugiaților ucraineni
Articolul anterior
Atac cibernetic organizat de hackerii proruși în SUA. Site-urile mai multor aeroporturi au fost blocate
Articolul următor