Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni, scrie deschide.md.

separator
Surse din cadrul poliției locale, a spus că femeia a venit aseară în ospeție la nepotul său, în vârstă de 20 de ani, unde la găsit pe acesta zăcând inconștient la podea, iar în dormitor pe pat zăcea un adolescent în vârstă de 18 ani. Femeia a solicitat intervenția unei ambulanțe și poliției, însă din nefericire, în cazul tânărului de 20 de ani medicii au putut doar să constate decesul.

Tânărul de 18 ani a fost preluat de o ambulanță și a fost transportat de urgență la Spitalului raional Criuleni, unde a fost internat în Secția de reanimare cu diagnoză: intoxicare cu o substanță necunoscută, comă de gradul II.

La fața locului polițiștii au depistat în locuință mai multe substanțe narcotice care urmează a fi expediate pentru a fi supuse expertizei chimice.

Amintim că, în dimineața zilei de ieri, pe o stradă din capitală a fost găsit cadavrul unui bărbat, care la fe la decedat din cauza unei supradoze de droguri.

Herson se eliberează de mine. Peste 7.000 de capcane explozive au fost îndepărtate

Un total de 7.042 de obiecte explozive au fost „îndepărtate şi neutralizate” din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina scrie mediafax.ro.

Efortul pentru a scăpa zona de mine şi alte capcane a continuat de la retragerea Rusiei din oraş luna trecută. Cei din serviciile de urgenţă ucrainene spun că au supravegheat aproape 700 hectare de teritoriu deschis, 60 kilometri de căi ferate şi 326 de gospodării.

Autorităţile îi îndeamnă pe toţi cei care se întorc în Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenţi, potrivit The Guardian. Înainte ca ruşii să se retragă, autorităţile ucrainene au avertizat că Moscova încearcă să transforme Herson-ul într-un „oraş al morţii”.

Soldaţii ruşi au transformat întreaga regiune într-un câmp minat, ceea ce ar putea face din Herson cea mai minată zonă din Ucraina, scria recent aceeaşi sursă. Lucrările de deminare a regiunii ar putea dura luni, dacă nu chiar ani.

Martorii şi militarii declarau pentru The Guardian că ruşii au lăsat mine şi capcane peste tot. „Ruşii au minat tot ce au putut”, a declarat Oleksandr Valeriiovych, un soldat stabilit în Posad-Pokrovske care ajută la curăţarea zonei recucerite de la ruşi. „Drumuri, terenuri, poduri, case, clădiri. Totul. Găsim tot timpul mine. Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, a spus el.

Decizia CSE de ultimă oră! Va fi recalculat gradul de vulnerabilitate energetică pentru circa 40 de mii de gospodării

Peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, convocată astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Creştini ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie,  Izvorâtorul de mir. TRADIȚII - Realitatea.md

În urma analizei datelor prelucrate, s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora. Pentru a corecta  aceste situații, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei utilizat în calculul gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii, conform www.tvrmoldova.md.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a informat membrii CSE că din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.

Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% – gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.

Compensații Guvern

Amintim că cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat.

Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute. Pentru programul de compensații la consumul de energie Guvernul a alocat 5 miliarde de lei, o sumă de două ori și jumătate mai mare comparativ cu anul 2021.

Compensații Guvern

Natalia Gherman numită în funcția de directoare executivă a Direcției executive a Comitetului ONU împotriva terorismului

Ex-ministra Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Natalia Gherman, a fost numită în funcția de directoare executivă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED), anunță secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres într-un comunicat oficial.

Până la preluarea funcției de către ex-ministra de Externe, interimatul va fi asigurat de Weixiong Chen. Natalia Gherman o va succede pe Michèle Coninsx, transmite www.zugo.md, conform sursei.

În prezent, Reprezentant Special al Secretarului General și Șef al Centrului Regional al Națiunilor Unite pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA), din 2017, Natalia Gherman are 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și reciproce, înțelegere între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural.

Ea este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovând pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementând în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradarea mediului.

Diplomat de carieră, Natalia Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale de nivel înalt, inclusiv ca ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (2013-2016), în timp ce a fost viceprim-ministră și prim-ministră interimar în 2015. A fost viceministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene (2009-2013), în timp ce a fost și negociatoare șefă în numele Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ea a servit ca ambasador în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a țării sale în regiunea nordică, fiind prima ambasadoare rezidentă al Republicii Moldova la Suedia, Norvegia și Finlanda.

Gherman deține o licență în Arte de la Universitatea de Stat a Republicii Moldova și un Master în Arte în Studii de Război la King’s College, Universitatea din Londra: Vorbește româna, engleza, rusă, franceză și germană.

Mark Stam a lansat o piesă nouă, în colaborare cu artista AMI. Video!
Articolul anterior
În Chișinău s-a deschis un centru gratuit de zi, pentru copii de la 4 luni
Articolul următor