Sindicaliștii cer stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp, scrie stiripesurse.md.

În acest sens, reprezentanții Confederației Naționale  a Sindicatelor (CNSM) au elaborat și un proiect de modificare a legii, care a fost deja expediat în Parlament.

„Am venit cu propunerea ca începând cu anul 2024, să se stabilească un moratoriu în ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare a femeilor din țara noastră. Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a subliniat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și-a exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații, cu o eventuală majorare a vârstei acestora până la 63 de ani. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în anul 2022, durata medie a vieții pentru bărbații care au atins în anul 2022 vârsta de 65 ani a constituit 12,0 ani, pentru femeile de aceeași vârstă – 15,7 ani. La nivelul țărilor UE, speranța de viață la 65 de ani în cazul femeilor constituia în mediu 21.1 de ani în 2022.

Analizele sindicaliștilor privind vârsta de pensionare a femeilor, conform datelor la nivelul UE, mai arată că pentru unele state în care vârsta de pensionare a femeilor constituie 60 de ani – 63 de ani, speranța de viață a femeilor la 65 de ani este mult mai mare. Spre de exemplu, în Norvegia – 21,8 ani, Polonia –18,4 de ani, Slovacia – 17,1 de ani,  Austria -21,1 de ani, indicator ce este semnificativ mai mare decât cel din Republica Moldova, starea de sănătate a femeilor din țara noastră fiind inferioară țărilor cu o speranță de viață mai mare.

Un oficial străin care l-a vizitat pe Putin a vrut să intre cu un pumnal la Kremlin

O delegație străină a stârnit alarmă la Kremlin, după ce un oficial al acesteia a încercat să intre în palatul prezidențial rus cu un pumnal. S-a întâmplat pe 22 aprilie, președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe sultanul Omanului, relatează publicația rusă Kommersant.

Delegația Omanului, condusă ambasadorul acestei țări în Rusia, se pregătea să intre în Marele Palat al Kremlinului când un ofițer FSO, serviciul de protecție și pază al Rusiei, a observat că unul dintre delegați avea un pumnal.

Andrei Kolesnikov, corespondent al ziarului Kommersant, a povestit cum s-a desfășurat dialogul dintre cei doi. „Ce este asta?”, a întrebat ofițerul FSB. „Cadou”, au spus membrii delegației, care vorbeau rusă. „Cadou, sincer!”. „Cine vrea un cadou?”, a întrebat ofițerul. „Putin! Președintele Rusiei!”, au spus delegații.

Ofițerul FSO le-a spus că nu se procedează astfel cu un cadou pentru Putin și a confiscat pumnalul.

Sultanul Omanului, Heisam bin Tariq Al Said, a fost primit ieri la Kremlin de către Vladimir Putin. Cei doi oficiali au semnat mai multe documente.

Președinția dezminte imaginile despre garderoba de lux a Maiei Sandu

Un colaj distribuit online o prezintă pe președinta Maia Sandu că ar purta haine de zeci de mii de euro, asociate cu branduri de lux. Echipa sa de comunicare a demontat imaginile și le-a calificat un „fake cât casa”, transmite IPN.

Consilierul prezidențial Igor Zaharov afirmă că patru din cele cinci ținute prezentate în colaj sunt produse în Republica Moldova și precizează că 80% din garderoba Maie Sandu e alcătuită din haine autohtone.

Imaginea, editată în stilul unei coperți de revistă de modă, a fost distribuită pe rețelele sociale în ultimele câteva zile. Consilierul a explicat că este o dezinformare care ar fi apărut în contextul publicării unei investigații a jurnaliștilor de la The Insider Russia, care a scos la iveală rețele de propagandă asociate Kremlinului. Igor Zaharov susține că asemenea atacuri fac parte dintr-o strategie amplă de manipulare, menită să lovească în liderii pro-europeni și să semene neîncredere în societate.

Zaharov accentuează că Sandu a fost des surprinsă în transportul public și în magazine frecventate de cetățeni de rând, că este cunoscută pentru stilul său modest de viață și continuă să trăiască simplu, în acord cu valorile de integritate pe care le promovează.

Imaginea falsă, marcată ulterior cu inscripția „fake”, face parte dintr-un val mai larg de tentative de manipulare, care vizează destabilizarea climatului politic și afectarea parcursului european al Republicii Moldova, menționează consilierul prezidențial Igor Zaharov.

De la 1 mai, pensia minimă va fi de 3300 lei pentru cei cu 40 de ani de muncă

De la 1 mai, pensia minimă garantată pentru persoanele care au muncit cel puțin 40 de ani va constitui 3300 de lei. Măsura anunțată de Guvern răspunde unei promisiuni anunțate anterior de președinta Maia Sandu și are scopul de a susține cetățenii care, deși au contribuit îndelung la bugetul de stat, au beneficiat până acum de pensii sub nivelul minim, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că această decizie vizează o categorie importantă de oameni care au muncit onest, dar au avut salarii mici și, în consecință, pensii reduse. „Este un semn de solidaritate și recunoaștere a contribuției lor. Guvernul se va asigura că acești oameni nu vor avea o pensie mai mică de 3300 de lei”, a spus ministrul.

Proiectul de hotărâre modifică definiția pensiei minime, care va fi stabilită ca sumă fixă garantată de stat pentru cei care au un stagiu de cotizare de minimum 40 de ani. Casa Națională de Asigurări Sociale va ajusta din oficiu pensiile celor care se încadrează în noile prevederi, fără ca aceștia să fie nevoiți să depună cereri suplimentare.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că măsura vine în completarea eforturilor de majorare a pensiilor realizate anterior. „La 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 10%, iar pensia minimă s-a dublat, de la 1188 la 3055 de lei. În același timp, pensia medie a ajuns la 4407 lei”, a precizat șeful executivului.

Reformele anunțate au în vedere inclusiv pensionarii din domenii precum educația, agricultura și asistența socială, unde salariile modeste au dus la pensii insuficiente. Proiectul nu va necesita angajarea de personal suplimentar și nici nu va mări semnificativ volumul de muncă în instituțiile responsabile.

La Chișinău are loc astăzi trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina
Articolul anterior
Înmatricularea cu numere neutre pentru mașinile din stânga Nistrului, prelungită
Articolul următor
Close menu