Singurul animal de pe Terra care poate rezista unui atac nuclear. Se găsește și în România

Este evident că planeta are o mulțime de secrete pe care puțini le cunosc. Există, totuși, o fiinţă care face parte din cele mai rezistente creaturi de pe Pământ, acestea putând supraviețui aproape în orice condiţii, poate chiar şi în cazul unui atac nuclear. Totuși, se găsește un singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear, iar acesta se găsește și în România.

Tardigradele sunt cunoscute și sub numele de urşi de apă. Ele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură sau chiar lipsă de aer. Cu atât mai mult, oamenii de știință susțin că tardigradele pot fi trimise pe alte planete și îşi pot începe viața acolo, mai ales că dețin un mecanism prin care îşi opresc aproape complet metabolismul.

Singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear

Tardigradele sau urşii de apă sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură și lipsă de aer. Așadar, acestea pot fi trimise pe alte planete și pot începe viața acolo. Acestă abilitate le permite ființelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile periculoase și să revină la viaţă odată ce împrejurimile devin din nou favorabile.

Pentru a demonstra asta, biologul Jessica Sieger, împreună colegii săi, au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 °C și hrănire la 20 °C. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei. Așadar, dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.

Ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă activă în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită foarte mult. Misterul pe care nu-l pot dezlega biologii face referire la modul în care au reuşit aceste ființe să supraviețuiască în condiţiile create până acum doar în laborator şi care nu constituie mediul lor firesc de viaţă.

Tardigradele trăiesc în muşchi, licheni, în nisip şi în praf şi se hrănesc cu alge şi alte nevertebrate foarte mici. Ele aproximativ 0,5 mm lungime şi opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a apărut pe Pământ în urmă cu 530 de milioane de ani, în perioada Cambriană.

Secretele celor mai rezistente ființe de pe Terra

Există o mulțime de alte ființe care ar putea supraviețui în condiții extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear sunt.

Gândacii

Cu toate că nu pot supraviețui prea mult într-o bucătărie, gândacii pot face faţă condițiilor extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear. Gândacii au fost găsiți bine sănătoși la doar 300 de metri distanță de locul unde a fost aruncată bomba atomică de la Hiroshima.

Musculițele

Dimensiunea lor le împiedică să absoarbă radiațiile. Așadar, ciclului lor de viață este de doar 30 de zile. Din acest motiv, dacă ar exista un atac nuclear, musculițele ar reuși să ducă la final cele 30 de zile de viaţă.

Viespile Braconidae

Acest grup de viespi, parazite, sunt unele dintre cele mai dure creaturi în viață. Pot suporta de 300 de ori mai multe radiații decât oamenii. Cercetătorii au descoperit că acest grup de viespi poate fi antrenat să simtă și să identifice substanțele nocive.

Mummichogul

Sunt singurii pești care au fost trimiși şi în spațiu. Mai mult de atât, pot trăi în cele mai murdare și mai poluate părți ale oceanului. Pot supraviețui unei cantități mari de radiații prin apă și sare.

Deinococcus Radidurans

Această bacterie poate rezista la expuneri mari de radiații nucleare. Cercetătorii au descoperit că această bacterie şi-a refăcut complet ADN-ul după o expunere îndelungată la radiații nucleare.

sursa: www.spynews.ro

Mama unui băiat, rănit grav de un dulap într-un magazin din Chișinău, așteaptă de luni bune o decizie în cazul acestuia

O femeie din Chișinău așteaptă, din octombrie, o decizie a experților care i-ar permite să-și reabiliteze copilul, victimă a neglijenței. Incidentul a avut loc în urmă cu jumătate de an, la un centru comercial – un dulap a căzut brusc peste băiat, el fiind și acum în grija medicilor. Poliția spune că expertiză medico-legală este încă în desfășurare, scrie subiectulzile.md.

Pe 6 octombrie 2023, Rodica Sârbu și băiatul ei de 13 ani au intrat în magazinul de lângă casă pentru a face cumpărături. Femeia mai avea o pungă cu produse și a lăsat-o la păstrare în dulapul special. La ieșire, femeia l-a rugat pe copil să aducă punga.

„El a deschis dulapul, a luat punga. Eu auzind un scârțâit, când am întors capul dulapul deja de prăbușise peste copil. I-a fracturat piciorul. El a căzut pe spate. I-a protejat coloana faptul că avea rucsacul în spate, dar toată lovitura a fost în picior”, spune Rodica Sârbu, mama băiatului.

Băiatul a fost dus de urgență la spital. Medicii au constatat mai multe fracturi. Cea mai gravă este la picior. Copilul se află și acum la reabilitare.

„A fost operat de urgență în seara aceea. A fost dus în reanimare pentru că avea contuzie la organele interne, cutia toracică. Trei zile el a stat în reanimare, după care l-au mutat în secția de traumatologie. Avem jumătate de an și abia acum i-au exclus bastoanele (costelele) și ne învățăm a merge ca copiii mici”, spune femeia.

Administrația magazinului ar fi încercat să îi ofere o compensație, însă femeia ar fi respins-o.

„Au negociat cu mine de parcă eu vindeam o mașină, un apartament. Ei au început de la 300 de mii, ca până la final ei au fost de acord să-mi dea 500 de mii”, menționează mama victimei.

Femeia nu înțelege de ce ancheta în acest caz bate pasul pe loc.

„Eu consider că acest caz nu a ajuns până la superiori și ei între ei vor să ascundă ceva. Evident că aici este o greșeală. Dulapul nu trebuie să stea unde stă el. Eu întreb anchetatoarea: „De ce dumneavoastră permiteți ca dulapul să fie tot în locul cela?”. Ea spune: „Noi o să ne clarificăm și cu asta”. Când? Când o să mai cadă un copil sub el?”, povestește femeia.

Anchetatorii spun că așteaptă un al doilea raport de expertiză medico-legală, primul fiind contestat de către mama victimei.

„Pe faptul dat a fost pornită o cauză penală. Actualmente, se efectuează acțiuni de urmărire penală în vedea acumulării probatoriului. Este dispusă expertiza medico-legală. Așteptăm să parvină de la Centrul de medicină legală raportul de expertiză”, spune conducătorul de urmărire penală, IP Centru, Petru Malai.

Rodica Sârbu a contestat prima expertiză, pentru că în raport era menționat că fiul ei a suferit leziuni de gravitate medie, în timp ce medicii i-au spus că leziunile sunt de gravitate severă. Ancheta continuă și noi vom reveni la acest subiect.

Razii de amploare pentru combaterea comerțului stradal! Vor fi efectuate zilnic

În contextul intensificării acțiunilor de combatere a comerțului stradal neautorizat, Primăria Chișinău de comun cu ofițerii Inspectoratului de Poliție Centru au desfășurat ample acțiuni de prevenire şi contracarare a comerţului ilicit stradal în adiacentul pieței centrale la străzile Tighina, Mit. Varlaam, Armenească.

Au fost întocmite 18 procese-verbale persoanelor fizice pentru nerespectarea regulilor de comercializare. Aceștia urmează a fi sancționați conform prevederilor articolului 273 privind încălcarea regulilor de comerţ, din Cod Contravențional.

Agenții constatatori vor desfășura zilnic razii în teritoriu, semnalând încălcări la compartimentul comerţ stradal, prin întocmirea proceselor-verbale de constatare, care, ulterior, vor fi înaintate organelor abilitate, pentru aplicarea sancţiunilor în conformitate cu legislaţia în vigoare, anunță municipalitatea.

Alte troleibuze, dotate cu aparate pentru a achita călătoria cu cardul

Începând de azi, achitarea călătoriei la validatoarele staționare va fi disponibilă și în troleibuzele de pe ruta nr. 3.

Amintim că, la ora actuală pasagerii pot achita călătoria cu transportul public la validatoarele staționare de pe mai multe rute de troleibuze și autobuze din capitală.

  • Troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24 și 30.
  • Autobuzele de pe rutele nr. 2 și 5.

Cum achiți călătoria prin acest validator?

Ai trei opțiuni de achitare:

1. cu cardul;

2. cu smartphone-ul;

3. cu ceasul inteligent.

Imediat cum achiți călătoria la validator, vei primi o notificare de confirmare a plății:

în aplicația băncii; SMS.

Iar dacă nu ai primit notificare, verifică în aplicația mobilă a băncii extrasul (chitanța).

”Ai grijă. Nu ține telefonul, ceasul sau cardul aproape de validator. Acesta poate retrage bani, dacă nu intenționezi să achiți călătoria la validator. Fii prudent, în special dacă deții un telefon ce operează pe Android și ai cardurile atașate la Google Wallet.”, anunță Primăria Capitalei.

Dan Negru, reacție dură după ce Andreea Marin și Mihaela Rădulescu au rămas fără emisiuni TV
Articolul anterior
Cum arată Sonia, fiica actriței Anca Sigartău
Articolul următor